Skriv ut denna sida
Apotek Hjärtat inbjuder till en dag om manlig hälsa (Foto: Pressbild) Apotek Hjärtat inbjuder till en dag om manlig hälsa (Foto: Pressbild)

En dag om manlig hälsa

2013-04-17 - 18:47

Apotek Hjärtat och läkemedelsbolaget Eli Lilly inleder ett hälsosamarbete där män och deras partners erbjuds samtal, stöd och expertråd kring manlig hälsa.
Sviktande stånd, toalettvanor som inskränker på vardagen, svårigheter med kärleksrelationen – apotekspersonal, representanter från Prostatacancerföreningen i Uppsala och Malena Ivarsson finns på plats för att hjälpa till hos Apotek Hjärtat på Gränby Centrum i Uppsala den 19 april.

 

Erektionssvikt, godartad prostataförstoring och urinvägssymtom är vanliga urologiska åkommor som drabbar män under sin livstid.

– Den manliga stoltheten och tabut gör att alltför många män låter bli att söka vård, särskilt om det handlar om sexuella problem, som till exempel erektionssvikt, säger Malena Ivarsson, socionom och auktoriserad klinisk sexolog, och fortsätter, orsaken till problemen bör utredas då det i dag finns bra möjligheter till medicinsk behandling. Att söka hjälp är viktigt för att undvika onödigt lidande, inte bara för mannen utan även för hans partner.

 

Var femte svensk man drabbas av potensproblem och det kan vara första tecknet på att något annat inte står rätt till i kroppen. Problemen kan till exempel bero på högt blodtryck, höga blodsockervärden och blodfettvärden eller hormonbrist. Livsstilsfaktorer så som stress, rökning och alkohol kan öka risken för erektionssvikt.

 

Godartad prostataförstoring är vanligt förekommande hos män med erektionsproblem. Godartad prostataförstoring kan även orsaka vattenkastningsbesvär såsom avbrott i urinstrålen, försvagad urinstråle och en känsla av att blåsan inte töms ordentligt.

– På apoteket ska våra kunder våga fråga om allt. Med en dag som denna kan vi bidra till att avdramatisera ett tabubelagt område och inspirera fler till att våga söka hjälp, säger Fredrik Björkman, apotekschef vid Apotek Hjärtat i Gränby Centrum.

Detta händer hos Apotek Hjärtat i Gränby Centrum nu på fredag den 19 april, Malena Ivarsson, socionom och auktoriserad klinisk sexolog, finns tillgänglig för enskilda samtal runt manlig hälsa. Stig Lindahl, ordförande i Prostatacancerföreningen i Uppsala, finns också på plats för att svara på frågor och ge stöd. Besökare erbjuds även möjligheten att mäta sitt blodtryck gratis.

/Källa pressmeddelande

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.