Skriv ut denna sida

Stopp för smygläsning av journaler i Uppsala

2013-04-17 - 07:44

Hur ska man få stopp på smygläsandet av elektroniska journaler? "Nora-fallet" har ställt frågan på sin spets. Svaret ges på Vitalis, Nordens största mötesplats för eHälsa, som öppnade på tisdagen.

På tisdagen invigdes den elfte upplagan av Vitalis på Svenska Mässan i Göteborg. Intresset är större än någonsin, över 100 utställare och över 1 000 anmälda konferensdelegater innebär, i båda fallen, alla tiders rekord. Årets mässa är också mer internationell än någonsin, med utställare från bl a USA och Storbritannien och en besökardelegation från Indien.


En av de mest brännande frågorna gäller säkerheten runt patientjournaler, som aktualiserats av "Nora-fallet" Hon var en av den sexbrottsdömde polischefen Göran Lindbergs offer. 49 vårdanställda tog del av hennes elektroniska journal, trots att mer än hälften av dem inte varit inblandade i vården av kvinnan. Att obehöriga tar del av journaluppgifter är ett brott som kan ge fängelsestraff och ärendet kring "Nora-fallet" utreds av polisen.


Metoder för att få stopp för smygläsning av patientjournaler finns redan, det visar både utställare och seminarier på Vitalis. I konferensspåret "Patientsäkerhet/Integritet" på tisdagen togs t.ex upp SALA, Systematisk Automatiserad Logganalys.

Uppsalaborna kan redan se logglistorna

På torsdag, kl 09.00, avslöjar Benny Eklund, IT-strateg i Uppsala läns landsting, en revolution i det tysta. Uppsalaborna kan sedan november 2012 ta del av sin egen journal på nätet. Och sedan februari i år har de möjlighet att se vilka som loggat in på deras journal.
- Fram till idag har 1 100 patienter kontrollerat logglistorna på sina journaler. Två av dem har ställt frågor om varför vissa personer loggat in, berättar Benny Eklund. Detta är, enligt vår uppfattning, det mest effektiva sättet att stoppa eventuellt smygläsande. De allra flesta patienter vet vilka vårdanställda de har kontakt med. Skulle t ex namnet på en granne, f d partner eller ovän dyka upp reagerar man direkt.

De kostsamma system med stickprovskontroller som många vårdgivare använder idag underkänns av Benny Eklund.
- De är hopplöst ineffektiva! Det är himmelens svårt för en utomstående att veta om en vårdanställd har legitima skäl att titta i en patientjournal. Den ende som, med stor sannolikhet, vet är patienten själv.

Källa: Pressmeddelande

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.