Skriv ut denna sida
Snart är det dags för årets kosläpp i Uppland. (Foto: Pressbild) Snart är det dags för årets kosläpp i Uppland. (Foto: Pressbild)

Våren är här, snart dags för Kosläpp

2013-04-12 - 05:50

Våren är här och snart är det dags för mjölkkorna att springa ut på sommarbete. Kosläppet blir allt mer av en folkfest för svenska familjer. Totalt beräknas Arlas kosläpp, som i år hålls på 44 gårdar runt om i Sverige, locka 120 000 nyfikna barn och vuxna.

Först ut i hagen är korna på Gamleby-gymnasiet utanför Västervik den 24 april. I Uppsala sker det första kända kosläppet den 4 maj på Jällagymnasiet klockan 10,00.

Arlas kosläpp är när bönderna släpper ut sina kor på sommarbete. När korna springer ut efter vintern går det ganska vilt till. De hoppar, skuttar och gnider mulen i gräset av glädje.

– Det är väldigt roligt att så många vill komma ut till gårdarna och möta våren tillsammans med korna och bönderna. Jag upplever att många längtar till landet och att föräldrar gärna vill visa barnen var mjölken kommer ifrån, säger Carlina Ahnmé, ansvarig för kosläppen på Arla.


Intresset för att besöka gårdar och vara med när de ystra korna galopperar ut på bete ökar för varje år. I år räknar Arla med att närmare 120 000 barn och vuxna kommer besöka något av de 44 betessläppen runt om i Sverige. Utöver själva kosläppet så bjuds det bland annat på mjölk och bullar, mjölkhävartävling, ansiktsmålning och tipspromenader med frågor om mjölkkor.


Kor som betar på ängar och hagar hjälper till att hålla det svenska landskapet öppet och levande. Betet bidrar till trivseln för växter, insekter och fåglar. I Sverige finns en lag som säger att alla mjölkkor ska vistas ute under en sammanhängande tidsperiod mellan 1 maj till 15 oktober.

 

Uppsalanyheter återkommer med fler datum för Kosläpp i Uppsala när dessa blir kända.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.