Skriv ut denna sida
Akademiska Sjukhuset (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Akademiska Sjukhuset (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Ny spårsubstans ska underlätta Parkinsondiagnostisk

2013-04-10 - 16:48

Närmare 20 000 personer i Sverige lever med Parkinsons sjukdom som är svår att diagnostisera i tidigt skede. En forskargrupp på Akademiska har med stöd av Parkinsonfonden inlett en studie där man kombinerar PET med en ny spårsubstans för att upptäcka förändringar av dopamin i hjärnan.

Detta uppmärksammas på internationella Parkinsondagen den 11 april.

– Ibland är det svårt att veta om en patient har symtom relaterade till Parkinsons sjukdom eller om det rör sig om någon annan parkinsonliknande sjukdom. Därför behövs metoder som kan hjälpa till att ställa en säkrare diagnos, säger Dag Nyholm, läkare och docent på neurologkliniken, som ingår i forskargruppen med neurologer och nuklearmedicinare.

 

Enligt Jens Sörensen, överläkare och docent inom sektionen för molekylär bilddiagnostik har man hittills undersökt drygt 15 patienter med olika parkinsonliknande tillstånd och de första resultaten kommer att presenteras vid en internationell konferens i sommar.

 

Parkinson är en neurologisk sjukdom som innebär att dopaminproducerade nervceller i hjärnan bryts ned. Dopamin är en signalsubstans som har stor betydelse för hjärnans styrning av kroppsrörelserna. Orsaken till cellförlusten är ännu okänd.

 

Den drabbade får långsamt tilltagande brist på dopamin i hjärnan. Sjukdomsförloppet är ofta långsamt med gradvis ökande symtom som långsamhet, stelhet, skakningar vid vila i händer, armar och ben och dålig balans. Diagnosen ställs vid läkarbesök hos neurolog och bygger på patientens upplevelse samt observation av symtom.

 

Det finns i dag inga läkemedel som botar Parkinsons sjukdom, men flertalet patienter får effektiv lindring av symtomen med läkemedlet levodopa. I en ny studie har Uppsalaforskarna jämfört traditionell tablettbehandling med en ny distributionsform, så kallade mikrotabletter som innebär att läkemedlet tas i mindre dos med tätare intervaller.

– Våra resultat visar att levodopa med finjusterad dosering ger jämnare nivåer av medicineringen. Patienterna slipper långa perioder med låga eller för höga nivåer av levodopa i blodplasman, säger docent Dag Nyholm.

Källa: Pressmeddelande

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.