Skriv ut denna sida
Uppsala i biltopp bland värsta städerna. (Foto: Peter Bohlin) Uppsala i biltopp bland värsta städerna. (Foto: Peter Bohlin)

Uppsala tionde värsta bilstaden i Norden

2013-04-09 - 11:20

Stockholm är den värst trafikdrabbade staden i Norden och tolfte värst i Europa. Göteborg återfinns på 43:e plats, Uppsala på 50:e plats och Malmö på 57:e. Moskva toppar listan och en genomsnittlig bilpendlare där tillbringar hela 127 timmar extra timmar i bilen per år.
Det visar TomToms rapport om trafiksituationen för helåret 2012 i europeiska städer. TomTom, världens ledande leverantör av positionerings- och navigeringslösningar, släpper nu sin årsrapport "Congestion Index". Rapporten analyserar trafiken i ett antal större städer i Europa och baseras på faktisk hastighetsdata – sex biljoner datamätningar – och jämför trafikflödet under 2012 med 2011.

TomToms rapport visar även hur mycket extra tid svenska, nordiska och europeiska bilister tillbringar i trafiken och vilka tider och dagar som är värst respektive bäst. Moskva var under 2012 den klart mest trafikdrabbade staden i Europa med ett index på 66 %, vilket innebär att restiderna var i genomsnitt 66 % längre jämfört med restiderna när trafiken flyter fritt, så kallad "free-flow.

 

Under rusningstrafiken på eftermiddagen var restiderna hela 138 % längre, och en Moskvabo som pendlar minst 30 minuter med bil om dagen tillbringar hela 127 timmar extra restid i bilen på ett år. På topplistan över städer med sämst trafiksituation i Europa följs Moskva av Istanbul, Warszawa, Marseille och Palermo. Stockholm var värst i Norden och kom totalt sett på tolfte plats, medan Göteborg kom på 43:e, Uppsala på 50:e och Malmö på 57:e plats.


Uppsalaborna tillbringar 48 timmar extra i bilen

En Uppsalabo som pendlar med bil minst 30 minuter om dagen tillbringar 48 timmar extra i bilen om året på grund av trögrörlig trafik. Restiderna i Uppsala var i genomsnitt 16 % längre jämfört med "free-flow och under rusningstrafik fördröjs varje restimma med 16 minuter. Uppsala var den 50:e mest trafikdrabbade staden i Europa och den tionde värsta i Norden. Det var mest trögrörlig trafik torsdag morgon och torsdag kväll och minst trögrörlig trafik fredag morgon och måndag kväll.

 

– När vi kombinerar vår databas med detaljerad trafikinformation i realtid med vår navigeringsteknik kan vi guida förare runt trafikstockningar via en snabbare rutt. Om bara en procent av förarna tar en annan och snabbare rutt kommer kapaciteten för hela vägnätet att öka – vilket gynnar samtliga förare liksom samhället och miljön, säger Oscar Otteborn, Nordenchef på TomTom.

 

Det totala genomsnittet för trafiken i samtliga undersökta städer i Europa visade ett trafikstockningsindex om 24 %, vilket innebär att restiderna tog i genomsnitt 24 % längre än när trafiken flyter fritt.

Källa: Pressmeddelande

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.