Skriv ut denna sida
Vårdbarometerns siffror har redovisats för 2012. (Foto: Uppsala kommun) Vårdbarometerns siffror har redovisats för 2012. (Foto: Uppsala kommun)

Uppsalaborna positiva till krav på goda levnadsvanor

2013-04-06 - 08:28

Invånarna i Uppsala län tycker det är positivt om läkare eller annan vårdpersonal tar upp frågor om levnadsvanor vid besöket. De flesta tycker även att hälso- och sjukvården ska kräva att patienterna ändrar sina levnadsvanor istället för att skriva ut läkemedel.

Det framgår av befolkningsundersökningen Vårdbarometern 2012, som presenterades i veckan.

– Att få god vård handlar inte bara om att få en operation eller ett läkemedelsrecept. Det kan också innebära att få hjälp att ändra sina levnadsvanor. Det här visar att invånarna är positivt inställda till en mer hälsoinriktad vård, säger Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

 

Vårdbarometern är en undersökning som speglar den vuxna befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård. Den genomförs årligen i Sveriges landsting och regioner i form av en telefonundersökning. 1 000 länsinvånare, 18 år och äldre, har intervjuats, vilket är relativt få jämfört med exempelvis "Hälsa på lika villkor" som genomförs via postal enkät vart fjärde år och sist hade 9 600 respondenter.

 

80 procent svarade att de tycker det är positivt med frågor om levnadsvanor, i riket är jämförande siffra 79 procent. I länet tycker dessutom 8 av 10 att vården kan kräva ändrade levnadsvanor istället för att skriva ut recept.

 

67 procent svarade att de känner till telefonnumret 1177 dit man kan ringa dygnet runt för att får råd om vård. Motsvarande siffra för riket är 58 procent.

– Det är bra att många i vårt län känner till 1177 eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att komma i kontakt med vården, menar Anna-Karin Klomp (KD).

 

Uppsala län ligger på riksgenomsnittet när det gäller förtroendet för sjukvården, en liten minskning från förra året. 65 procent har stort eller mycket stort förtroende (70 procent tyckte samma sak i undersökningen 2011). Andelen som har lite eller mycket lite förtroende för vården har minskat från 8 till 6 procent. De flesta i länet, 79 procent, anser att de helt eller delvis har tillgång till den vård de behöver.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.