Skriv ut denna sida
Finns det dumma sillar? (Arkivbild) Finns det dumma sillar? (Arkivbild)

Det här är inget Aprilskämt

2013-04-01 - 12:12

Varför är det ok att luras första april och inte alla andra dagar resten av året? Varför luras vi och när startade vi med det, Uppsalanyheter har grävt lite i historien bakom företeelsen.

När man växer upp som barn så är en av de grundläggande uppgifterna som förälder att alltid barnen skall tala sanning. Men när den första april infaller luras vi som aldrig förr, barn, vuxna och i princip all media. Det är inte bara i Sverige som man luras den första april, stora delar av världen luras den första april.

 

I Australien, USA och Storbritannien kallas dagen för "All Fools Day" eller "April fools day" I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12:00 och i Frankrike kallas den som blir utsatt för Aprilskämt för "un poisson d'avril" som betyder Aprilfisk.

 

Personer firade nyår fel dag

En teori för aprilskämtens uppkomst är att tidigare började det nya året den 25 mars och första april var oktaven, det vill säga den åttonde dagen, då festligheterna kulminerade och avslutades. När tidpunkten flyttades till första januari (år 153 f.Kr.) var det många som struntade i den nya situationen och fortsatte att fira nyår i april. Ofta skämtades med dessa personer och senare blev det tradition att utsätta någon för skämt den första april.

 

Man tror att första aprilskämten kom till Sverige i mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden - till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.

 

Dumma sillar

Aprilramsor finns det i alla länder som luras, i Sverige säger vi "April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill" varför man använder begreppet sill som uttryck för dumhet finns det inga kända förklaringar. Det finns ej heller några belägg för att sillar skall vara särskilt dumma.

 

Några klassiska Svenska aprilskämt:

1950 - Öland lossnar, Göteborgsposten meddelade att Öland lossnat från havsbotten och flutit in mot den svenska kusten.

 

1962 - Nylonstrumpa över TV-apparaten, det kanske mest kända svenska aprilskämtet. Innan det fanns färg-tv i Sverige sändes den första april 1962 ett inslag i Sveriges Televisions nyheter att man installerat ny utrustning i TV-huset. Den gjorde så att man inte skulle behöva köpa en ny TV-apparat för att få tv-bilden i färg. Det skulle tills vidare räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

 

1980 - Sommartid införs i smyg, Dagens nyheter skrev att sommartiden hade införts i smyg, utan föregående information, alla klockor gick fel och ingen visste egentligen vad klockan var och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. I verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980, då Sverige fick sommartid för första gången sedan 1917. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

 

Nyheter första april som var sanna

Det finns även nyheter som kan verka osannolika men likväl vara sanna, den första april 2008 var en sådan när det rapporterades att UEFA krävde att hamburgerrestaurangen Max i Borås Arena skulle hålla stängt under U-21 junior-EM i fotboll (2009). Detta eftersom UEFA:s sponsorer (McDonalds var en sådan) var garanterade att konkurrenter inte skulle få lov att sälja något på de fotbollsarenor som skulle användas under mästerskapet. Denna nyhet var sann, Max vägrade att stänga och matcherna flyttades därför till Halmstad där ingen konkurrent-hamburgerrestaurang fanns på mästerskapsarenan Örjans vall.

 

Den första april 2010 gick Getingarna Speedway i konkurs efter ekonomiska problem

Källa: Wikipedia

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.