Skriv ut denna sida
Bröderna Firaz och Ferhat Anik satsar på hårtransplantationer i Knivsta. (Foto: Peter Bohlin) Bröderna Firaz och Ferhat Anik satsar på hårtransplantationer i Knivsta. (Foto: Peter Bohlin)

Från Istanbul till Knivsta - Uppsalabröderna erbjuder hårtransplantationer i Sverige

2018-08-01 - 06:00

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

 

I slutet av juli 2013 skrev vi på Uppsalanyheter om hur Uppsalabon Firaz Anik arrangerade hälsoresor för hårtransplantationer till Istanbul i Turkiet: [Uppsalabo arrangerar hälsoresor till Istanbul]

 

Nu fem år senare utvecklar Firaz verksamheten. Tillsammans med brodern Ferhat Anik erbjuder man även hårtransplantationer i deras nyöppnade klinik i Knivsta.

- Vi har fått många förfrågningar om det går att genomföra operationerna här i Sverige men har tvingats vänta i flera år för att få arbetstillstånd för våra läkarteam, berättar Firaz.

 

När arbetstillståndet var klart var det dags för bröderna att leta efter en lokal som motsvarade deras behov samtidigt som den levde upp till myndigheternas krav.

- Vi letade i sex månader innan vi till slut hittade en lokal i Knivsta som var i samma skick som nybyggt, berättar Firaz.

 

Under de sex år som verksamheten har pågått har Firaz åkt mellan Sverige och Turkiet med patienterna, han har fungerat som tolk, tagit hand om konsultation och även det praktiska kring boende och annat åt patienterna.

 

Tanken om att öppna upp verksamheten i Sverige har funnits där hela tiden då det har funnits efterfrågan.

- Tankarna har alltid funnits, våra patienter har redan från början velat ha konsultation med teamet som gör operationerna eller så har man velat ha efterkontroll här i Sverige, eller kanske till och med själva operationen, berättar Ferhat Anik som själv är ekonom och sköter allt pappersarbete i den svenska verksamheten.

 

För att kunna satsa i Sverige är det många parametrar som är viktiga för att det ska vara "rätt läge" berättar Ferhat.

- När vi går in i ett ställe här så ska det vara långvarigt för det är en ganska stor investering. Lokalen är en och sen måste man hitta ett team som ska jobba med det, ekonomiska förutsättningar ska finnas, det är många bitar som ska falla på plats. Vi har även en svensk legitimerad läkare kopplad till verksamheten och samtliga våra patienter omfattas av patientförsäkringen.

 

Framtidstron är stor hos bröderna Firaz och Ferhat som menar att det är en framtidsbransch som går att utveckla ytterligare men just nu fokuserar man på hårtransplantationer.

 

Möjligheterna att åka till Istanbul och göra en hårtransplantation finns kvar men rutinerna förenklas för patienterna i och med att man numera även kan erbjuda det i Knivsta.

- Vi brukar bli kontaktade via mail eller telefon, sen bokar vi en konsultation där vi tittar på hur håret ser ut och om det finns goda förutsättningar för ett bra resultat. Sen gör vi ett kostnadsförslag beroende på hur stort ingrepp vi behöver göra och därefter bestämmer vi ett datum där läkarteamet kommer hit till Knivsta, berättar Firaz.

 

Vid normala hårtransplantationer kan man ta emot och behandla två patienter om dagen, premiärveckan behandlade man totalt sex patienter på lika många dagar och allting fungerade utan problem. Firaz Anik är mycket noggrann med att alla rutinerna ska fungera och premiärveckan gav positiva svar som lovar gott nu och i framtiden.

Besök Swedish Hair Clinics hemsida: http://www.swedishhairclinic.se/

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).

En 54-årig man i Uppsala Kommun anmäler Hedin Bil AB till Allmänna reklamationsnämnden efter en tvist avseende en bil inköpt för 327.400 kronor.