Skriv ut denna sida
RS-företagarna Sonja Hellström (t.v) och Ellen Ström. (Foto: Peter Bohlin) RS-företagarna Sonja Hellström (t.v) och Ellen Ström. (Foto: Peter Bohlin)

Unga RS-företagare samlades på Vaksala torg

2016-07-20 - 20:32

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

 

Det var stundtals rejält blåsigt och ungdomarna ställdes på prov när man både skulle sälja varor och se till så inte parasoller och annat blåste bort i vinden. För ett år sedan gjorde Uppsalanyheter ett inslag om motsvarande marknad och uppfinningsrikedomen är stor hos ungdomarna.

 

 IMG 4172 liten

Helena Kjellgren är programansvarig för RS i Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

 

Det går ut på att man startar ett eget företag och får 2000 kronor i startbidrag, första veckan får man utbildning i hur företagande går till och vad man måste tänka på, berättar Helena Kjellgren som är programansvarig för RS i Uppsala.

- Jag sköter det mesta av pappersarbetet och ordnar tillstånd och sånt, säger Kjellgren som stöttar ungdomarna även på plats under onsdageftermiddagen.

 

IMG 4169

Entrepenörerna Evelina Andersson (t.v) och Tamanna Sultana sålde våfflor på Vaksala torg. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter utbildningen sköter var och en sina företag under ytterligare tre veckor och förtjänsten av affärsverksamheten blir ungdomarnas lön.

 

När vi anländer till Vaksala torg den här eftermiddagen håller de flesta på att ställa i ordning sina marknadsstånd, Evelina Andersson och Tamanna Sultana som säljer våfflor tar hjälp av förbipasserande med att hålla fast parasollet samtidigt som man pryder det med ballonger.

 

IMG 4181

Ellen Ström erbjuder sittplats för den som vill fika hos henne och hennes kollega Sonja Hellström. (Foto: Peter Bohlin)

 

Några meter därifrån säljer Sonja Hellström och Ellen Ström fika och bullar, de två har talang och berättar om sina produkter. De har tänkt på allt och ställt upp ett bord med två stolar bredvid sitt marknadsstånd för den som vill sitta där och fika.

- Vill ni inte fika här så kan man ta med sig bullarna och äta dom senare, säger Ellen Ström.

 

Fakta, RS grundades i Uppsala 2008 och har sedan dess arrangerats i 25 kommuner från Umeå i norr till Skövde i söder. Totalt 2100 deltagande ungdomar i sammanlagt 56 olika RS-prgram har deltagit. Förra sommaren drev över 600 ungdomar RS-företag som sommarjobb i landet.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).

En 54-årig man i Uppsala Kommun anmäler Hedin Bil AB till Allmänna reklamationsnämnden efter en tvist avseende en bil inköpt för 327.400 kronor.