Skriv ut denna sida
Anette Nordstrand startade Lustgården för 17 år sedan. (Foto: Peter Bohlin) Anette Nordstrand startade Lustgården för 17 år sedan. (Foto: Peter Bohlin)

Hon förverkligade drömmen om en kärleksaffär

2015-07-12 - 12:35

Anette Nordstrand hade en dröm om att starta en "kärleksaffär" en dröm som förverkligades för 17 år sedan när hon startade Lustgården, men vägen dit var allt annat än spikrak.

 

När jag kommer in på Lustgården den här lite regntunga dagen i Uppsala så står Anette och pratar med en kvinnlig kund och jag kan inte undgå att höra deras samtal.
- Vill du ha något som hjälper dig att komma, eller vill du ha en "starter", säger hon till kunden och får det att låta som den mest naturliga saken i hela världen.

 

I sin hand håller hon två små flaskor och berättar hur egenskaperna för de två skiljer sig, förutom jag själv så är det för tillfället en ung man i butiken och samtalet med kunden låter som ett helt vanligt samtal. Det är rent, snyggt och ljust i lokalerna och fönstren visar allt som händer utanför på St: Olofsgatan - den schablonmässiga bilden som är en kvarleva från 70- och 80-talet där butiker med sexhjälpmedel, erotiska filmer och latexkläder klassades som porrbutiker finns inte längre.

- Jag har alltid haft en dröm att starta en "kärleksaffär", berättar Anette som inte haft en spikrak väg till sin dröm.

 

IMG 5999

Lustgården ligger på St: olofsgatan mitt i centrala Uppsala. (Foto: Peter Bohlin)

 

Anette berättar att hon är gift sedan 35 år tillbaka och har uppfostrat fyra barn, hon och hennes man åkte för lite drygt 20 år sedan till Stockholm för att besöka en butik där det fanns sexhjälpmedel.
- Jag föreslog för min man att vi skulle åka till en sexaffär och köpa något som skulle hjälpa mig med min lust men jag fick en chock när vi kom in i butiken.

 

Butiken som Anette och hennes man besökte låg en trappa ner bakom en fasad med mörka fönster. Det första dom såg var så kallade "runkbås" med draperier som inte gick ända ner till golvet, det stod en toarulle på golvet och hon såg fötterna på en man som satt därinne. Den schablonmässiga bilden av mannen med uppfläkt krage stod där i dovt ljus i butiken och porrfilmer visades på tv-apparater.
- Det var så kvinnoförnedrande, och om jag skulle gå fram till mannen bakom disken och säga att jag har problem med lusten att ha sex, det skulle inte funka så jag vände på klacken direkt.

 

När de gick därifrån sa Anette till sin man att hon ville plugga in högstadiet och läsa ekonomi på gymnasiet och sen starta en kärleksaffär som passar för alla.
- Jag lade dock planerna på hyllan, men läste in högstadiet, gymnasiet och läste även Hotell och turism samtidigt som jag pendlade med ungarna.

 

IMG 6022

Det är ljust och fräscht inne på Lustgården. (Foto: Peter Bohlin)

 

Så småningom började Anette leta efter en lokal, den skulle heta erotica var tanken och hon åkte runt och skaffade sig kunskaper, besökte kondomerier och tog reda på hur det fungerade. Det var ett omfattande arbete med ekonomiska beräkningar och bankbesök för att försöka få lån vilket inte var helt lätt.
- Jag skulle besöka banken och satt hemma och tränade på vad jag skulle säga "hej jag vill öppna en butik, jag ska sälja snoppar" – så kan jag väl inte säga tänkte jag men precis så sa jag.

 

Anette blev bara erbjuden att låna en del av summan på grund av att hon hade små barn och blev rekommenderad att söka kvinnolån som hon dock senare fick avslag på.
- Dom trodde inte på kommersiell handel fick jag till svar så jag åkte hem och deppade.

 

Drömmen om en kärleksaffär fick ny näring när Anette presenterade sin idé för arbetskollegan Annelie som tyckte om konceptet.
- Annelie blev eld och lågor så vi gjorde en ny pärm och gjorde nya papper, sökte starta egetbidrag och skaffade lokal men vi fick problem med att hitta ett försäkringsbolag som ville försäkra butiken.

 

Anette och Annelie var nästan framme vid målet men försäkringsbolagen ville inte ha med deras verksamhet att göra.
- Ingen ville försäkra en porrshop som dom benämnde det, men Länsförsäkringar hade inga problem med att försäkra vår verksamhet så dom tog det.

 

Därmed så var det sista hindret undanröjt och Lustgården startade för 17 år sedan och höll till på Sysslomansgatan de första fem åren.
- När vi startade var vi helt oerfarna när det gäller sexleksaker, vi plockade upp saker och undrade "vad i herrans namn använder man den här till" samtidigt som vi blev rödare i ansiktet. Men vi har aldrig haft några problem.

 

Efter fem år flyttade Lustgården till Magnetens lokaler på Svartbäcksgatan, där höll man till i sju år och gjorde sedan ett byte med den som hade lokalerna på St: Olofsgatan 32 där man nu befinner sig.
- Vi trivs bra här och har inga planer på att flytta något mer, säger Anette bestämt.

 

I MORGON: Det här är uppsalabornas populäraste sexleksaker.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).