Skriv ut denna sida
Sävjabiblioteket från branden i början av mars. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Sävjabiblioteket från branden i början av mars. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Sävjabiblioteket öppnar igen

2013-09-05 - 13:06

I våras brann Sävjabiblioteket ned. Den första oktober öppnar det igen, i skolans gamla lokaler, mittemot Lammets förskola och vårdcentralen. Lokalerna är tillfälliga, men utbudet är fullständigt.

- Här kan man låna böcker, film och musik, läsa en tidning, spela spel, lyssna på sagor, träffa författare eller ta det bara lugnt en stund precis som på det gamla biblioteket, berättar Nino Dawod, platsansvarig.

Det nya biblioteket öppnar den första oktober. Då gästas biblioteket av Laven Mohtadi. Sävjabiblioteket kommer att ha öppet fyra eftermiddagar i veckan, måndag till torsdag. Från november fungerar biblioteket även som skolbibliotek på förmiddagarna för Sävjaskolan, Nåntunaskolan, Stordammen och Uppsävjaskolan. Under hösten kommer biblioteket även att bjuda på ett brett program av aktiviteter, för både barn, unga och vuxna.

- Det känns fantastiskt roligt att vara tillbaka – vi har fått frågan om vi kommer tillbaka snart – och nu kan vi äntligen säga att det gör vi!, säger Nino Dawod.
Bokbussarna som tog vid när biblioteket brann fortsätter att gå september ut. Sävjabiblioteket kommer att finnas på plats i nuvarande lokaler fram till dess att Sävja kulturcentrum står färdigt.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Från 1 oktober kommer fem mobila betalleverantörer att minskas till två meddelar Uppsala Parkerings AB, som upphandlat leverantörerna Parkster och SMS-park.

Lunds kommun är för tredje året i rad vinnare i SHIFT kommunranking för hållbara transporter, Uppsala som kom på åttonde plats fick dock ett hedersomnämnande i samband med prisutdelningen.

Uppsala kommun har godkänt ett program för en fullstor idrottshall vid Kvarngärdesskolan. Förslaget tar sin utgångspunkt i lokalförsörjningsplanen för idrottshallar som antogs 2016. Hallen ska tillgodose såväl skolans behov som, efter skoltid, föreningar och andra intresserade.

I augusti genomförde Uppsala kommun en skräpmätning både i park och på gata. Mätningen visar att det är mindre skräp i år än 2016. I park minskade antalet skräp per tio kvadratmeter från 3,26 till 1,03 och på gata från 7,53 till 4,93. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och kommunen planerar en kampanj för att minska antalet fimpar som kastas på marken.

På torsdagen 21 september står Uppsala kommun och polisen på Resecentrum för att samla in synpunkter och ha dialog om tryggheten och trivseln vid Uppsala Resecentrum.

I fredags slog Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella på vårdboendet Vipängens korttidsboende. Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar nu att det fanns legionella i vårdboendets vatten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in nya vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts.

Uppsala kommun drar tillbaka den pågående upphandlingen av driften för nio äldreboenden. På grund av överklaganden och en lång juridisk process har något beslut om vilka företag som ska driva de nio äldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och månad för månad visa hur pengarna används och om kommunen når sina mål. Syftet är att öka kommuninvånarnas insyn och förbättra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter årets första tre månader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nämnder. Nu vidtas åtgärder för att komma till rätta med underskotten...