Skriv ut denna sida
Svårt att få konsumentvägledning. (Foto: Pressbild) Svårt att få konsumentvägledning. (Foto: Pressbild)

Två kommuner i Uppsala under skamgräns

2013-05-15 - 12:45

I 84 av landets kommuner kan det vara svårt att få hjälp om man blivit lurad eller har frågor om sin rätt som konsument. Dessa kommuner med nästan två miljoner invånare erbjuder ingen eller endast ett fåtal timmar konsumentvägledning i veckan. Detta gör att de hamnar under den skamgräns som satts av Sveriges Konsumenter och Konsumentvägledarnas förening.


I Uppsala län finns två av de utpekade kommunerna: Håbo och Knivsta enligt ett pressmeddelande från "Sveriges konsumenter".

- Kraven höjs och vi blir konsumenter i allt fler sammanhang, men många saknar någonstans att vända sig med sina frågor. Det är djupt orättvist. Både Håbo och Knivsta sviker sina invånare. Några få timmar i veckan som "alibi" räcker inte, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

 

Konsumentverket presenterar idag sin rapport "Läget i landet", om konsumentvägledningen i landets kommuner. För fjärde året i rad gör Sveriges Konsumenter och Konsumentvägledarnas förening en kartläggning utifrån denna rapport. Årets genomgång visar att nästan två miljoner svenskar saknar eller har små möjligheter att få vägledning om man har blivit lurad, behöver få råd eller hjälp med allt från mobilavtal till hantverkartjänster eller reklamationer.

 

84 kommuner hamnar under den så kallade skamgränsen, vilket betyder att man inte erbjuder någon vägledning alls eller endast ett fåtal timmar i veckan för sina invånare. Kartläggningen visar även att många kommuner ger bra service, som exempelvis Luleå, Skellefteå, Borlänge, Karlstad, Västerås, Enköping, Uppsala, Göteborg, Borås, Karlshamn och Helsingborg.

 

Allt fler kommuner samverkar också kring konsumentvägledningen. 162 kommuner samverkar idag mot bara 92 för tio år sedan.

- Många kommuner tycks tro att konsumentvägledning är enklare rådgivning. För att vara samhällsekonomiskt lönsam bör den också bistå med ett utvecklat stöd till kommuninvånarna och arbeta förebyggande. Då räcker inte några få timmar i veckan, säger Annika Wilow Sundh, ordförande i Konsumentvägledarnas förening.

 

Trots stor uppmärksamhet kring behoven hamnar ett stort antal kommuner under skamgränsen. Det gäller även större kommuner som Skövde, Hässleholm, Lidingö, Sollentuna, Falkenberg, Gotland, Härnösand, Kristinehamn, Ängelholm, Solna, Kalmar och Norrtälje.

- Många konsumenter känner sig maktlösa. Vi vill uppmana invånare i kommuner under skamgränsen att säga ifrån. Skriv, ring eller e-posta era kommunpolitiker och kräv att kommunen inför en konsumentvägledning värd namnet, säger Jan Bertoft.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Från 1 oktober kommer fem mobila betalleverantörer att minskas till två meddelar Uppsala Parkerings AB, som upphandlat leverantörerna Parkster och SMS-park.

Lunds kommun är för tredje året i rad vinnare i SHIFT kommunranking för hållbara transporter, Uppsala som kom på åttonde plats fick dock ett hedersomnämnande i samband med prisutdelningen.

Uppsala kommun har godkänt ett program för en fullstor idrottshall vid Kvarngärdesskolan. Förslaget tar sin utgångspunkt i lokalförsörjningsplanen för idrottshallar som antogs 2016. Hallen ska tillgodose såväl skolans behov som, efter skoltid, föreningar och andra intresserade.

I augusti genomförde Uppsala kommun en skräpmätning både i park och på gata. Mätningen visar att det är mindre skräp i år än 2016. I park minskade antalet skräp per tio kvadratmeter från 3,26 till 1,03 och på gata från 7,53 till 4,93. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och kommunen planerar en kampanj för att minska antalet fimpar som kastas på marken.

På torsdagen 21 september står Uppsala kommun och polisen på Resecentrum för att samla in synpunkter och ha dialog om tryggheten och trivseln vid Uppsala Resecentrum.

I fredags slog Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella på vårdboendet Vipängens korttidsboende. Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar nu att det fanns legionella i vårdboendets vatten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in nya vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts.

Uppsala kommun drar tillbaka den pågående upphandlingen av driften för nio äldreboenden. På grund av överklaganden och en lång juridisk process har något beslut om vilka företag som ska driva de nio äldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och månad för månad visa hur pengarna används och om kommunen når sina mål. Syftet är att öka kommuninvånarnas insyn och förbättra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter årets första tre månader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nämnder. Nu vidtas åtgärder för att komma till rätta med underskotten...