Skriv ut denna sida
Svårt för funktionshindrade att hitta information hos turistbyråer i Uppland (Foto: Peter Åstedt) Svårt för funktionshindrade att hitta information hos turistbyråer i Uppland (Foto: Peter Åstedt)

Turistbyråer dåliga på information för funktionshindrade

2013-04-13 - 01:53

Våren är äntligen här, nu bokas sommarens semestrar och för många familjer väntar roliga upplevelser. En ny undersökning visar dock att ingen av de granskade turistbyråerna i Uppsala län vänder sig till personer med funktionsnedsättning med en samlad information på hemsidan.

Assistansföretaget Humana, som gjort studien, menar att turistbyråerna måste bli bättre på att på ge information om tillgänglighet och göra det möjligt för alla att boka på nätet.

– För den som har någon form av funktionsnedsättning och vill semestra i Uppsala län är det svårt att finna information på hemsidorna om vilka aktiviteter och boenden som är tillgängliga. Turistbyråerna måste bli bättre på att lägga ut information om tillgänglighet. Den officiella turistbyrån har ett särskilt ansvar, säger Ylva Sundin, informatör för Humana i Uppsala län.

 

Nu bokas sommarens semestrar
Humana har undersökt åtta turistbyråers hemsidor i Uppsala län för att se om de har information om tillgängliga upplevelser. Studien visar att ingen av de granskade turistbyråerna i Uppsala län vänder sig till personer med funktionsnedsättning med en samlad information på hemsidan. Den turist som letar efter tillgängliga alternativ i Uppsala län har liten hjälp av turistbyråernas hemsidor uppger Humana i ett pressmeddelande.

 

Att leta information och boka via internet är självklart för de flesta. Information om aktiviteter, boenden och arrangemang, samt bokningsmöjlighet är något som de flesta turistbyråer i Uppsala län erbjuder genom sina hemsidor, och det skulle vara lätt att lägga till en särskild information om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

– För många föräldrar som har barn med funktionsnedsättning tar omvårdnaden mycket tid och energi och de har inte alltid möjlighet att ringa runt och leta efter tillgängliga alternativ. Att på turistbyråernas hemsidor informera om tillgängligheten är enkelt och det skulle underlätta semesterbokningen för många, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana.


Undersökningen omfattar den officiella turistbyråns hemsida eller, där sådan hemsida saknas, turistinformation på kommunens hemsida. Följande har granskats: Uppsala, Östhammar (Visit Roslagen), Tierp, Håbo, Enköping, Knivsta, Heby, Älvkarleby. Undersökningen genomfördes i mars-april 2013.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Från 1 oktober kommer fem mobila betalleverantörer att minskas till två meddelar Uppsala Parkerings AB, som upphandlat leverantörerna Parkster och SMS-park.

Lunds kommun är för tredje året i rad vinnare i SHIFT kommunranking för hållbara transporter, Uppsala som kom på åttonde plats fick dock ett hedersomnämnande i samband med prisutdelningen.

Uppsala kommun har godkänt ett program för en fullstor idrottshall vid Kvarngärdesskolan. Förslaget tar sin utgångspunkt i lokalförsörjningsplanen för idrottshallar som antogs 2016. Hallen ska tillgodose såväl skolans behov som, efter skoltid, föreningar och andra intresserade.

I augusti genomförde Uppsala kommun en skräpmätning både i park och på gata. Mätningen visar att det är mindre skräp i år än 2016. I park minskade antalet skräp per tio kvadratmeter från 3,26 till 1,03 och på gata från 7,53 till 4,93. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och kommunen planerar en kampanj för att minska antalet fimpar som kastas på marken.

På torsdagen 21 september står Uppsala kommun och polisen på Resecentrum för att samla in synpunkter och ha dialog om tryggheten och trivseln vid Uppsala Resecentrum.

I fredags slog Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella på vårdboendet Vipängens korttidsboende. Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar nu att det fanns legionella i vårdboendets vatten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in nya vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts.

Uppsala kommun drar tillbaka den pågående upphandlingen av driften för nio äldreboenden. På grund av överklaganden och en lång juridisk process har något beslut om vilka företag som ska driva de nio äldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och månad för månad visa hur pengarna används och om kommunen når sina mål. Syftet är att öka kommuninvånarnas insyn och förbättra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter årets första tre månader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nämnder. Nu vidtas åtgärder för att komma till rätta med underskotten...