Skriv ut denna sida
Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. (Foto: Pressbild) Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. (Foto: Pressbild)

Konkurserna ökade med 133 procent i Uppsala

2015-03-02 - 23:18

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska och i februari sjönk antalet konkurser med hela 13 procent. Men i Uppsala län är trenden den motsatta, där ökade antalet konkurser  med 133 procent.

 

 

De flesta större branscherna uppvisar nu färre konkurser med undantag för Information och kommunikation samt Restaurang och hotell där utvecklingen är negativ. Hittills i år har totalt 924 företag gått i konkurs. Vilket är en minskning med 17 procent jämfört med samma period 2014 skriver kreditföretaget UC i ett pressmeddelande.

 

Av storstadsregionerna är Skåne län är den region där konkurserna har minskat mest under februari. Under februari försattes 62 företag i konkurs vilket är en minskning med hela 40 procent jämfört med samma period 2013. Totalt i riket försattes 496 företag i konkurs under månaden. Det motsvarar en minskning med 13 procent jämfört med februari 2014.

–En begynnande optimism i det svenska näringslivet samtidigt som företagen har anpassat sina kostnader, har lett till att allt fler företag överlever och de stora branscherna visar på färre företagskonkurser säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.


Många av de större branscherna upplever nu konkursminskningar. Störst är minskningarna inom Byggindustri, Parti- och Detaljhandel. Där har konkurserna minskat med 25 procent för Byggindustri, 20 procent för Partihandel och med 17 procent avseende Detaljhandel. Två branscher går dock åt motsatt håll. Konkurserna i Information och kommunikation samt Restaurang och hotell ökade under månaden med 48 procent respektive 6 procent jämfört med samma period 2014.

 

Uppsala län går mot strömmen med kraftigt ökat antal konkurser, på länsnivå minskar konkurserna i många län, inte minst i storstadslänen och i februari är det framför allt Kronobergs län som utmärker sig där minskade konkurserna med hela 75 procent. Uppsala län är det län som under februari hade den sämsta utvecklingen. Där ökade antalet konkurser med hela 133 procent.

–Drygt hälften av länen, inklusive storstadsregionerna, uppvisar alla en positiv konkursutveckling. Detta har en koppling till att närvaron av företag är hög inom branscherna bygg, part- och, detaljhandel samt konsultverksamhet, där företagskonkurserna minskat säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

 

Återhämtningen och tillväxten i den svenska konjunkturen går sakta, även om det nu kommer positiva signaler om att efterfrågan börjar ta fart. Osäkerheten hämmar dock företagens vilja att investera och anställa. De svenska företagen har generellt god betalningsförmåga och UC bedömer att drygt 90 procent av de svenska företagen fortfarande har god kreditvärdighet, enligt ett pressmeddelande från UC.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Antalet konkurser i Uppsala län har hittills i år minskat med drygt 3 procent jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Årsprognosen för Akademiska sjukhuset visar fortsatt på ett underskott på 375 miljoner kronor, prognosen är däremed oförändrad mot prognosen i februari.

Bakom svenska folkets miljardskulder hos Kronofogden döljer sig tiotusentals mål om radio- och tv-avgift som inte betalats i tid. Det visar kreditupplysningsföretaget Synas genomgång av privatpersoners skulder som förfallit.

Den tidigare spelaren i Uppsala Basket Stefan Grundberg fick avslag på sin ansökan om A-kassa mellan säsongerna. Nu tar Högsta förvaltningsdomstolen upp frågan till en vägledande prövning.

Totalt 432 deltidsbrandmän fördelade på 25 orter i Uppsala län har varslat om strejk för bättre villkor, förhandlingarna återupptas idag måndag.

Just nu väntar många uppsalabor på skatteåterbäringen, då slår bedragare till och skickar ut ett bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket.

Uppsalahem och Studentstaden fortsätter att uppvisa mycket goda ekonomiska resultat. Under tre år i rad har Uppsalahems årliga hyreshöjningar gradvis minskat.

27 procent tror att bostadsmarknaden kommer att påverkas av regeringskrisen och det stundande extravalet.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villa- och radhuspriserna i genomsnitt stigit med 1 procent de senaste tre månaderna samt med 4 procent senaste året i Uppsala län.

TV4 tog på onsdagen det historiska beslutet att lägga ner alla sina lokala nyhetssändningar, redan om två månader släcks bland annat TV4 Uppland ner.