Skriv ut denna sida
Var 4:e svensk tror att bostadsmarknaden påverkas av extravalet. (Foto: Peter Bohlin) Var 4:e svensk tror att bostadsmarknaden påverkas av extravalet. (Foto: Peter Bohlin)

Var 4:e svensk tror att bostadsmarknaden påverkas av regeringskrisen

2014-12-16 - 08:54

27 procent tror att bostadsmarknaden kommer att påverkas av regeringskrisen och det stundande extravalet.

 

Framförallt tror svensken att krisen kan leda till en försiktigare marknad, men få tror på lägre priser. Samtidigt anser varannan att den politiska osäkerheten inte påverkar bostadsmarknaden alls.

 

Undersökningen som genomfördes av Sifo på uppdrag av Bjurfors den 5-8 december visar att 95 procent av svenskarna inte tror att bostadspriserna kommer att påverkas av regeringskrisen och extravalet. Däremot tror 24 procent att det osäkra politiska läget får köpare och säljare att avvakta.

 

- Marknaden styrs sällan av den politiska situationen så länge de ekonomiska förutsättningarna inte ändras. Viktigare är istället det allmänna ekonomiska läget och räntans utveckling. Den största osäkerheten just nu är snarare kring amorteringskravet som vi ser påverkar marknaden negativt i form av en något minskad aktivitet. Trots det ser vi en fortsatt stark efterfrågan på marknaden under 2015, kommenterar Mats Ljung, styrelseordförande Bjurfors Sverige.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Antalet konkurser i Uppsala län har hittills i år minskat med drygt 3 procent jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Årsprognosen för Akademiska sjukhuset visar fortsatt på ett underskott på 375 miljoner kronor, prognosen är däremed oförändrad mot prognosen i februari.

Bakom svenska folkets miljardskulder hos Kronofogden döljer sig tiotusentals mål om radio- och tv-avgift som inte betalats i tid. Det visar kreditupplysningsföretaget Synas genomgång av privatpersoners skulder som förfallit.

Den tidigare spelaren i Uppsala Basket Stefan Grundberg fick avslag på sin ansökan om A-kassa mellan säsongerna. Nu tar Högsta förvaltningsdomstolen upp frågan till en vägledande prövning.

Totalt 432 deltidsbrandmän fördelade på 25 orter i Uppsala län har varslat om strejk för bättre villkor, förhandlingarna återupptas idag måndag.

Just nu väntar många uppsalabor på skatteåterbäringen, då slår bedragare till och skickar ut ett bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket.

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska och i februari sjönk antalet konkurser med hela 13 procent. Men i Uppsala län är trenden den motsatta, där ökade antalet konkurser  med 133 procent.

Uppsalahem och Studentstaden fortsätter att uppvisa mycket goda ekonomiska resultat. Under tre år i rad har Uppsalahems årliga hyreshöjningar gradvis minskat.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villa- och radhuspriserna i genomsnitt stigit med 1 procent de senaste tre månaderna samt med 4 procent senaste året i Uppsala län.

TV4 tog på onsdagen det historiska beslutet att lägga ner alla sina lokala nyhetssändningar, redan om två månader släcks bland annat TV4 Uppland ner.