Skriv ut denna sida
Uppsala Tingsrätt utdömde 12 år till pedofilen, ett straff som sedan skärptes i hovrätten. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Uppsala Tingsrätt utdömde 12 år till pedofilen, ett straff som sedan skärptes i hovrätten. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Straffskalan räckte inte till för pedofilen - skärpt straff i hovrätten till 14 års fängelse

2017-11-28 - 23:13

Uppsala Tingsrätt utdömde 12 års fängelse trots att maxstraffet för pedofilens brott enligt lagboken är 10 år, pedofilen överklagade till hovrätten som nu har skärpt straffet till 14 år.

 

Den 41-årige mannen dömdes av Uppsala Tingsrätt till 12 års fängelse för en rad sexbrott mot två flickor - sammanlagt dömdes mannen för grov våldtäkt vid 39 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn, övergrepp mot barn, övergrepp i rättssak, sexuellt ofredande och barnpornografibrott.

 

Mannens övergrepp har varit våldsamma, han har bland annat hotat att skära halsen av en katt eller strypa ett av offrens syster. Den ena flickan har kontinuerligt utsatts för övergrepp under två års tid.

 

Uppsala Tingsrätt ansåg att det fanns förutsättningar för att gå över maxstraffet för varje enskilt brott där alltså tio års fängelse för grov barnvåldtäkt är maxstraffet. Detta då agerandet har präglats av en särskild hänsyslöshet och råhet som går utöver det mesta.

 

Den dömde mannen överklagade till hovrätten som gjorde samma bedömning som Uppsala Tingsrätt men förtydligade att mannens sexbrott mot de två flickorna har varit så grova att "straffvärdet för den samlade brottsligheten överstiger det maximala straff som kan dömas ut.

 

Hovrätten skärpte straffet och dömde honom till maxstraffet 14 år vilket är möjligt vid upprepade brott trots att maxstraffet för grov våldtäkt är tio års fängelse.

 

Källa: Dagens juridik

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Två skadade personer anträffades på torsdageftermiddagen utomhus på två olika platser, efter utredning har tre personer gripits, bland annat de skadade männen som är misstänkta för mordförsök.

Polis larmades till en adress i Kvarngärdet vid 19:25 på torsdagskvällen sedan en person påträffats med stickskador.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.

En död person har anträffats strax norr om Uppsala, fyndet utreds initialt som mord.

En tonåring rånades på sina kläder och misshandlades av två män på Johannesbäcksgatan under torsdagskvällen.