Skriv ut denna sida
En uppsalabo låg kvar i belastningsregistret tio år för länge. (Foto: Pressbild) En uppsalabo låg kvar i belastningsregistret tio år för länge. (Foto: Pressbild)

Kvar i polisregistret tio år för länge - får skadestånd

2016-02-02 - 04:20

En man från Uppsala nekades nytt pass inför en tjänsteresa till Spanien 2014, anledningen angavs vara för att han fanns i belastningsregistret. Enligt regelverket skulle dock mannen ha tagits bort för tio år sedan och får nu ersättning från staten.

 

En uppsalabo som dömdes för ett visst brott 1994 gjorde att mannen hamnade i belastningsregistret, enligt gällande gallringsfrister skulle mannen ha gallrats ur registret 2004 men av någon anledning gjordes detta först i oktober 2014.

 

Den uteblivna gallringen upptäcktes när mannen september 2014 skulle ansöka om nytt pass. Då gallringen inte hade skett nekades mannen nytt pass eftersom domen från 1994 låg kvar i belastningsregistret.

 

Mannen har nu fått rätt hos Justitiekanslern till ersättning med totalt 6 116kr för kränkning, och ersättning för ett nationellt id-kort samt rese- och telefonkostnader. Mannen hade även stämt staten på ersättning för psykiskt lidande 5000kr och 6000kr för förlorad arbetsinkomst, ersättningsanspråk som avslogs av Justitiekanslern.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En man i 25-årsåldern vägrade att stanna för en polispatrull i Boländerna på tisdagskvällen, men efter ett kortare förföljande tappar föraren kontrollen av fordonet och kunde gripas.

Två bilar har kolliderat på E4 i norrgående riktning på tisdagsmorgonen, enligt initiala uppgifter skall båda bilarna ha haft sommardäck.

Två skadade personer anträffades på torsdageftermiddagen utomhus på två olika platser, efter utredning har tre personer gripits, bland annat de skadade männen som är misstänkta för mordförsök.

Polis larmades till en adress i Kvarngärdet vid 19:25 på torsdagskvällen sedan en person påträffats med stickskador.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.