Skriv ut denna sida
Trafikbrott, vanligast i Uppsala. (Foto: Polisen) Trafikbrott, vanligast i Uppsala. (Foto: Polisen)

Vardagsbrotten på fortsatt hög nivå

2013-01-29 - 08:35

Antalet vardagsbrott ligger på en fortsatt hög nivå enligt den senaste Brå-statistiken, försäkringsbolaget IF har gjort en kartläggning som visar att det handlar om 700 000 brott som drabbar vanliga människor.

I mitten av Januari publicerade Brå (Brottsförebyggande rådet) den preliminära statistiken över antalet anmälda brott i Sverige under 2012. Antalet så kallade vardagsbrott ligger på en fortsatt hög nivå, trots stora påtryckningar från både justitieminister Beatrice Ask och andra beslutsfattare.

- Siffrorna går åt rätt håll, men inte tillräckligt snabbt. Tittar man på bostadsinbrotten exempelvis, klarar rättsväsendet i snitt bara upp fyra procent, samtidigt har antalet poliser ökat med ökat med flera tusen säger Göran Kellner, utredningschef på If.

 

Vanligaste vardagsbrottet i Uppsala

Det vanligaste vardagsbrottet i Uppsala län är trafikbrott, av den totala andelen vardagsbrott som utförs i Uppsala står trafikbrotten för 10 procent. Antalet trafikbrott som anmäls i Uppsala är under 2012 totalt 2 585 mot 2 359 föregående år. Glädjande är att misshandelsfallen minskar med 10 procent, från 3 181 (2011) till 2 848 förra året.

 

Noterbart i övrigt bland anmälningarna i Uppsala är: 357 stulna bilar, 268 skadegörelsefall med brand och 3 055 cykelstölder i Uppsala län.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.

En död person har anträffats strax norr om Uppsala, fyndet utreds initialt som mord.

En tonåring rånades på sina kläder och misshandlades av två män på Johannesbäcksgatan under torsdagskvällen.

I samband med en kontroll av några ungdomar på Rapsgatan i Uppsala utsattes en polisbil för skadegörelse.

Vid lunchtid på onsdagen tappade en boende på Västbergavägen i Vittinge kontrollen över en risbrand, ett rådigt ingripande från grannar kunde dock få elden under kontroll och därmed stoppa vidare spridning.