Skriv ut denna sida
Tre hundar låstes in i bilbaklucka och övergavs. (Foto: Christoffer Andersson) Tre hundar låstes in i bilbaklucka och övergavs. (Foto: Christoffer Andersson)

Vanvårdade hundar inlåsta i baklucka

2014-07-08 - 02:37

De vanvårdade hundar som omhändertogs för en vecka sedan efter ett intensivt och ihärdigt arbete av ett antal ungdomar har återigen omhändertagits. Denna gång larmades polisen sedan dom blivit inlåsta i en baklucka på en personbil.

 

De tre hundar som omhändertogs för en dryg vecka sedan dom varit instängda i en lastbil under minst ett dygn med döda harar har återigen blivit föremål för polisingripande. Vid 22:40 på måndagskvällen lämnades samma tre hundar inlåsta i en baklucka på en personbil av sedanmodell och övergavs.

- Det är fruktansvärt, klart mycket värre än att lämnas i en lastbil med döda harar, säger viltvårdaren Maria Winberg som har haft kontakt med några av de ungdomar som slog larm första gången för drygt en vecka sedan.

 

10531280 10153012013021110 707168884 n

De aktuella hundarna är återigen omhändertagna. (Foto: Linn Andersson)

 

Ungdomar har ihärdigt via sociala medier väckt uppmärksamhet kring hur de utländska hundägarna behandlat sina djur under den gångna veckan och följt upp deras välmående. Man har bland annat rapporterat via sina kanaler om hur hundar stått med för kort koppel och utan vatten under många timmar i sommarvärmen.

 

Tidigare under måndagen har man bland annat observerat hur de tre hundarna körts omkring på flaket i Knivsta på en bil av modellen pickup, att ungdomarna har följt efter hundägarna tycker viltvårdaren Maria Winberg är bra.

- När inte myndigheterna tar hand om djuren så är det rätt att allmänheten följer upp djurens välmående säger Winberg till Uppsalanyheter.

 

Samma ungdomar som larmade polisen i slutet av juni larmade polisen på måndagskvällen sedan hundarna lämnats i bakluckan på en bil vid en Statoilmack i Uppsala. Den här gången reagerade polisen mycket snabbare än senast och tog hand om hundarna snabbt och körde dom till Ultuna.

 

hund1 emelie

I slutet av juni omhändertogs hundarna första gången (Foto: Emelie Asplund)

 

När polisen körde hundarna till Ultuna förra gången togs beslutet att lämna tillbaka dessa till sina ägare, vad talar för att man kommer att ta ett annat beslut nu frågar vi Maria Winberg?

- Egentligen ingenting, man gjorde dock en felaktig bedömnning senast, säger Winberg som är kritisk till att man lämnade tillbaka hundarna.

 

Myndigheternas agerande i fallet med hundarna har fått henne att tvivla på om hon vill fortsätta med sitt ideella arbete som viltvårdare eftersom hon inte delar länsstyrelsens uppfattning om hur djurskyddet skall skötas.

- Jag känner inte att förtroende finns kvar längre, säger Winberg.

 

Nu när hundarna återigen är omhändertagna, vad vill du ska hända?

- Jag vill att man fråntar dom vårdnaden av hundarna och straffar dom skyldiga enligt svensk lag dundrar Winberg avslutningsvis.

 

Relaterad artikel från 2014-06-30: Hundar i lastbil orsakade nattlig ilska

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.

En död person har anträffats strax norr om Uppsala, fyndet utreds initialt som mord.

En tonåring rånades på sina kläder och misshandlades av två män på Johannesbäcksgatan under torsdagskvällen.

I samband med en kontroll av några ungdomar på Rapsgatan i Uppsala utsattes en polisbil för skadegörelse.

Vid lunchtid på onsdagen tappade en boende på Västbergavägen i Vittinge kontrollen över en risbrand, ett rådigt ingripande från grannar kunde dock få elden under kontroll och därmed stoppa vidare spridning.

En bilförare i 35-årsåldern är misstänkt för rattonykterhet efter en singelolycka strax utanför Järlåsa på måndagkvällen.

Tre kroppar hittades i en brinnande bil i närheten av Skogsvallens IP i Storvreta under torsdagskvällen, det var under släckningsarbetet som räddningstjänsten upptäckte de tre kropparna.