Skriv ut denna sida
Antalet unga lagförda brottslingar i Uppsala är hög visar en undersökning. (Foto: Therese Norenäs) Antalet unga lagförda brottslingar i Uppsala är hög visar en undersökning. (Foto: Therese Norenäs)

Uppsalas unga brottslingar i topp

2013-01-09 - 14:07

Enligt en färsk undersökning gjord av SVT så är andelen unga lagförda brottslingar inget storstadsproblem, i Uppsala är sju procent av de unga mellan 15-19 år lagförda under 2011.

Undersökningen visar hur stor ungdomsbrottsligheten är i hela sverige, kommun för kommun och stadsdel för stadsdel. Det stadsdelsområde som har flest lagförda ungdomar i Uppsala är Eriksberg med totalt 22 procent, även södra Nyby ligger högt i undersökningen med sina 18 procent som är lika mycket som i Fålhagen-Östra Stations området i Uppsala.

 

Totalt finns det ett tiotal områden i Uppsala med över 12 procent, ett område i Borås har högst andel dömda med 23,9 procent.


Totalt i sverige har nästan 40 000 eller 6,7 procent av tonåringarna i åldrarna 15-19 år någon gång dömts för ett brott 2011, motsvarande siffra för 2003 är 6,1 procent.
- Vi ser att det ökar i vissa områden säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi till SVT. En bidragande förklaring till ökningen av antalet dömda på riksnivå kan vara fler anmälningar menar Sarnecki.

 

Statistiken visar hur många individer som lagförts, det går inte att slå fast att brottsligheten ökar bara för att antalet dömda unga ökar, ökningen kan också bero på att polisen klarar upp fler brott.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.

En död person har anträffats strax norr om Uppsala, fyndet utreds initialt som mord.

En tonåring rånades på sina kläder och misshandlades av två män på Johannesbäcksgatan under torsdagskvällen.

I samband med en kontroll av några ungdomar på Rapsgatan i Uppsala utsattes en polisbil för skadegörelse.

Vid lunchtid på onsdagen tappade en boende på Västbergavägen i Vittinge kontrollen över en risbrand, ett rådigt ingripande från grannar kunde dock få elden under kontroll och därmed stoppa vidare spridning.