Skriv ut denna sida
Landstinget frias efter film med döende patient. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Landstinget frias efter film med döende patient. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Landstinget frias för film med döende patient

2013-12-23 - 16:47

Familjen såg sin döende far i ett program på tv3, sköterskor pratade om den döende patienten i tv men har inte brutit mot tystnadsplikten säger Uppsala Tingsrätt.

 

Programmet "Sjukhuset" sändes 2007 och den 58-årige mannen hade vid sändningstillfället avlidit till följd av sin cancer. Familjen kände igen mannen trots att ansiktet var "dimmat" - de anhöriga anmälde landstinget i Uppsala för sekretessbrott med ett skadeståndskrav på 375.000 kronor för kränkning.

 

Idag föll domen i Uppsala Tingsrätt som friar Uppsala Läns Landsting för brott mot Tystnadsplikten, man fastslår att sköterskorna omfattas av yttrandefrihetslagen då det rör sig om ett tv-program och därmed har inte något brott begåtts mot tystnadsplikten. Rätten dömer att de anhöriga skall betala rättegångskostnaderna som uppgår till 590.000 kronor.

 

På webbsidan för Centrum för rättvisa skriver man att "Tingsrättens resonemang går emot högsta domstolens praxis som säger att myndigheter inte kan åberopa yttrandefrihet för att undgå ansvar" domen kommer att överklagas till hovrätten enligt Anna Rogalska Hedlund som är de anhörigas ombud i fallet.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Antalet cykelstölder i Uppsala län ökar lavinartat, under tredje kvartalet i år har anmälda cykelstölder ökat med hela 440 anmälningar.

En garagelänga på Lagerlöfsgatan brinner för fullt, brandkåren bekämpar elden men uppgav vid 00:30 att man inte hade elden under kontroll.

En man har förts till sjukhus med ambulans sedan han blivit knivskuren på Dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala, polisen har inlett en utredning om mordförsök.

Polispatrull kallades av ambulanspersonal som hade en aggresiv patient i bilen, när polis skulle ingripa blev denne biten i handen.

Polisen larmades till stadsdelen Stenhagen strax före midnatt mot onsdagen efter en skottlossning, drygt en halvtimme senare larmades man även till en skottlosning som skall ha skett i Kvarngärdet.

Vid 20-tiden hördes en kraftig detonation i Gränbyområdet, enligt uppgifter ska ett vittne på plats ha sett tre unga grabbar som snabbt lämnat platsen där detonationen kom från.

Klockan 23:00 fick Polisen i Uppsala län flera larm om skottlossning i stadsdelen Slavsta, när polisen kom till platsen anträffades en svårt skottskadad man.

En man som skulle sälja två mobiler stämde träff med en köpare, men istället för en affär rånades mannen på mobilerna under knivhot.

Polisen fick strax före 18 på fredagskvällen flera samtal om att det förekom en skottlossning inne på Gottsunda Centrum. Enligt en privatperson som hamnat mitt i händelsen var det ett stort antal grabbar som "sprang kors och tvärs"

Ett äldre par som befann sig i en lägenhet på Idrottsgatan i Uppsala besköts under tisdagskvällen, ingen ska ha skadats vid skottlossningen som utreds som mordförsök.