Skriv ut denna sida
Jesper Danielsson är biografchef för Nordisk Film Bio i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson) Jesper Danielsson är biografchef för Nordisk Film Bio i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

"Lyx på alla rader" i nyöppnad biosalong

2018-12-13 - 18:59

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

 

Fyra av de fem salongerna har försetts med riktigt väl tilltagna fåtöljer. Dessutom kan de tiltas till nästan vågrätt läge, nackstödet är även det justerbart. Med två tryckknappar styr du de eldrivna justeringsmöjligheterna. Allt för att maximal komfort ska kunna uppnås. I den femte salongen (salong 2) hittar man Sveriges första 4DX-salong.

 

DSC07886-copy-UN

Rulltrappan upp till biografen. (Foto: Morgan Jansson)

 

4DX ska ge en extra dimension av filmupplevelsen. Inte mindre än 19 specialeffekter finns inne i salongen. Vad sägs om regn, vattenånga, dofter och vind för att nämna några av effekterna som kan upplevas. Den som vill kan med hjälp av en knapp stänga av vatteneffekterna.

 

DSC07896-copy-UN

4DX-salongen, i nackstödet kan man se luftblås. (Foto: Morgan Jansson)

 

När jag var på förhandsvisningen av salongen och såg "Fantastiska vidunder: Grindewalds brott" så kunde man höra hur publiken fnissade allt som oftast när det kom lite strilande regn. I de mer intensiva scenerna hade popcornätarna fullt sjå att hålla rätt på sina popcorn. Något man kunde se efter filmen att de inte hade klarat så bra.

 

DSC07901-copy-UN

De lyxiga fåtöljerna. (Foto: Morgan Jansson)

 

I slutet av filmen så är det några väldigt intensiva scener, stolarna kränger rejält och när man i filmen passerar bränder så kommer det varmluft i nacken som ytterligare förstärker upplevelsen. När det intensiva har avtagit och det är nästan tyst för en stund kan man tydligt höra att publiken är påtagligt andfådd. Om man hade levt sig in i filmen lika mycket i en vanlig salong är dock svårt att svara på. Filmerna i salongerna med de lyxiga fåtöljerna kostar ca 10 – 20 kr mer än vanliga biografer. För 4DX får man lägga på ytterligare en femtiolapp.

 

DSC07904-copy-UN

Korridorerna är fyllda med bilder på filmkaraktärer. (Foto: Morgan Jansson)

 

Innan man går in i salongerna så finns det möjlighet att förse sig med diverse olika tilltugg. Godisavdelningen är väl tilltagen, självklart finns det popcorn och det med fler smaker än man kan föreställa sig. Kaffe finns också för den som så önskar.

 

DSC07908-copy-UN

Popcorn i mängder. (Foto: Morgan Jansson)

 

Att ha i åtanke inför ett besök på 4DX-salongen:
Den fina mockajackan, eller andra fuktkänsliga kläder lämnas hemma. Ta med en putsduk eller liknande, jag behövde torka av glasögonen två gånger. För mig fungerade det bra att ha 3D-glasögonen "utanpå" mina vanliga glasögon. Undvik kläder med stora kragar, det finns lufteffekter i nacken, detsamma gäller runtomkring fötterna. Sitt ordentligt med ryggen i stolen för full effekt från ryggstödet. Köper du med dig läsk/kaffe, se till att ha lock på muggen.

 

DSC07914-copy-UN

Lite mer "vuxengodis" kallas för Handplockat. (Foto: Morgan Jansson)

 

4DX passar inte alla, vissa bör låta bli:
- Om du har besvär med nacke/rygg. Stundtals rör det sig väldigt mycket och ganska ryckigt i stolarna.

- Blir du lätt åksjuk eller drabbas av yrsel t.ex. kristallsjuka eller liknande.

 

DSC07948-copy-UN

Lyx på alla rader, Nordisk films slogan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Platserna avsedda för besökare med funktionsnedsättningar är försedda med bälten. Jag såg bara midjebälten, ring och fråga om du har problem med bålstabiliteten.

 

 

Morgan Jansson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.

Omskrivna och hyllade komikern Mårten Andersson avslutar sin vårturné "Hybris" på UKK i Uppsala fredag den 29 april.