Skriv ut denna sida
Anna-Karin "ako" Oldeberg spelar Maja Gräddnos. (Foto: Morgan Jansson) Anna-Karin "ako" Oldeberg spelar Maja Gräddnos. (Foto: Morgan Jansson)

Kalas hos Maja Gräddnos för sjätte året i rad

2016-01-06 - 06:40

För sjätte året i rad - Kalas hos Maja Gräddnos -Ja, man får nypa sig i armen, menar Kulturhjältarnas Jimmy Bergwall när vi ringer upp honom för ett kort snack om Kalas hos Maja, som äger rum på UKK 9:e januari, två föreställningar samma dag.

 

- Våren 2009 ringde vi Anna-Karin "ako" Oldeberg och frågade om hon inte kunde skriva ihop något kul kring Pelle och hans vänner. Hon nappade direkt men spann vidare på temat och lät Maja få huvudrollen.

 

Medan ako och hennes medmusiker skrev manus och musik arbetade jag, Kent Wennman och Stefan Lindgren med kulissen. Vi slet i 3 dagar med att snickra, måla och tapetsera det fina rum som Majas kalas äger rum i. Vi hade också bokat upp stora salen på UKK i januari 2010 och alltså bundit upp oss på riktigt stora kostnader (hyra, musiker, skådisar, kuliss, PR etc) utan att ha sålt en enda biljett. Det var faktiskt lite nervöst.

 

Hur gick det?

- Oj, det var helt otroligt. Det blev till sist tre föreställningar under en och samma dag! Och givetvis en otrolig utmaning för ako som i sista föreställningen missade några repliker. Sedan dess har vi haft två föreställningar varje år.

 

Berätta mer om föreställningen!

- Kalas hos Maja är familjeföreställning, en musikteater med Pelle Svanslös, Maja, Måns, Bill och Bull. Maja Gräddnos fyller år och bjuder sina vänner på ett hejdundrande kalas. Bill och Bull har med sina fina instrument och spelar upp till både tango och vals. Måns försöker som vanligt retas med Pelle, men det hela slutar snopet för Måns, som vanligt. Vi har varit måna om att vårda de värderingar som genomsyrar Pelle-böckerna. Vi har också varit stenhårda på att det ska vara levande musik och inga bakgrundsinspelningar.

 

Hur har biljettförsäljningen gått till årets föreställningar?

- Bättre än någonsin faktiskt, så vi räknar med en invasion av barn den 9 januari.

 

Finns det några nyheter på årets föreställningar?

- Nej, inte direkt, storyn är den samma. Men i foajén har vi besök från barnbokhandeln Läslusen och publiken har möjlighet att handla Pelle-böcker och relaterade leksaker. Chokladhjul, fiskdamm och mingel med katterna finns kvar sedan tidigare.

 

Några planer på att förnya er?

- Både ja och nej. Vi behåller nog Kalas Hos Maja som den är men skissar just nu på att sätta upp ytterligare en föreställning med Pelle i huvudrollen.

 

Kalas hos Maja Gräddnos äger rum på UKK, stora salen, 9 januari kl 13.00 samt 15.30.

 

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.