Skriv ut denna sida
Choklad & Kaffefestivalen startade på lördagen. (Foto: Morgan Jansson) Choklad & Kaffefestivalen startade på lördagen. (Foto: Morgan Jansson)

Uppsala Choklad & Kaffefestival på UKK

2014-10-19 - 05:19

Här finns kaffe, te, praliner och andra sötsaker i alla tänkbara former och färger. Samt choklad av alla de sorter när Uppsala Choklad & Kaffefestival inleddes på lördagen

 

Ett mycket populärt inslag var chokladfontänerna men det var naturligtvis också mycket fair trade, eko och egenproducerat som visades upp. Andra godsaker som marsipan, fudge och lakrits var det gott om. Mycket uppmärksamhet fick monter 16/17 med sin isländska lakrits i många former. Islänningarna har upptäckt hur gott det är med chokladöverdragen lakrits, måste provas för att man ska förstå.

 

IMG 4742-copy-2

Lördagens Choklad & Kaffefestival på UKK var välbesökt. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ett roligt koncept när det gällde marsipan bjöd Marsipanskolan på - hemmaproducerat färgglatt och ljuvligt. Där fanns det alla aromämnen, råvaror och redskap du kan tänkas behöva för att själv sätta igång hemma i köket med tillverkning. Lite godisnostalgi får du på plan 6. Upplev en bit svensk historia och se hur tablettaskar och godis ändrat utseende genom åren. Det var inte utan att man kunde känna de gamla smakerna när man såg förpackningarna.

 

MV8A6841-copy-2

Swingkatten showdansar. (Foto: Morgan Jansson)

 

På plan 6 bjöd Swingkatten på uppvisningsdans till storbandsmusik av Canal Street Syncopatos, ett Uppsalabaserat storband som spelar stiltrogen jazz och populärmusik från 1920- och 1930-talen. Där kan man också uppleva kaffeceremonier från Turkiet, Etiopien och Sverige. Fatma Mohammed serverade arabiskt kaffe med kardemumma. Du kan dricka svenskt kokkaffe serverat av Kerri med den mytomspunna norrländska kaffeosten direkt i koppen. Även detta på plan 6.

 
IMG 4719-copy-2

Lou Lou Sister sjöng och spelade. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lou Lou Sisters bjöd på musik som den levande jukeboxen ute bland festivalbesökarna, samt ett scenframträdande. En rastlös och mångsidig trio som älskar när det rör på sig.

 

Trolleri med Peter Rosengren var ett uppskattat inslag. Även han uppträdde både på scen och ute bland besökarna. Han är flerfaldig nordisk mästare i trolleri och arbetar huvudsakligen som professionell trollkonstnär. Jag bänkade mig på första parkett för att verkligen se hur han gjorde. Det gick sådär, kan man säga. Innan jag ens förstod vad som hände var jag utsedd som frivillig och hamnade på scenen. Därifrån såg man ju ingenting av det han gjorde.

 

IMG 4832-copy-2

Peter Rosengren trollade med frivillig publik. (Foto: Camilla Österberg)

 

Det finns även ett gediget program med workshops, provningar och föredrag till väldigt humana priser. En biljett kostar från 60 upp till 150 kronor. Utställarna tyckte att de hårt arbetande och engagerade arrangörerna, som är Kulturhjältarna med Kent Wennman i spetsen, gjort ett kanonbra jobb. De var också mycket glada över den angenäma stämningen bland besökarna i Uppsala. Några av de vi pratade med hade varit på Älvsjömässan för två veckor sedan och skillnaden i mentalitet bland besökarna var påtaglig.

 

IMG 4762-copy-2

Sista chansen idag söndag att se Henry Diltz bilder. (Foto: Morgan Jansson)

 

Nu är det verkligen sista chansen att se den populära och mycket uppskattade fotoutställningen med bilder av Henry Diltz (officiella Woodstock fotografen) - sista dagen idag söndag. Inträdet på Choklad och kaffefestivalen inkluderar ett besök på fotoutställningen.

 

Bildsvep från Lördagen

 

Festivalen håller på även idag (söndag) från 11:00-17:00. Här kan du hitta utställare och programblad: www.chokladkaffe.se

 

Camilla Österberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.