Skriv ut denna sida
Almost Dead Men släpper sin debut-LP på fredag. (Foto: Pär Dahlerus) Almost Dead Men släpper sin debut-LP på fredag. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Energikick av nästan döda män - Skivsläpp av Almost Dead Men

2020-05-28 - 06:42

Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

 

Medlemmarna i bandet, Sören G. Andersson, Mats Bergkvist, Magnus Larsson, Jan Sandred och Tom Stenström har alla ett digert CV från många olika band som Rävjunk, The Sleep, Gabba Heys, N-Liners, Throwmesome Bowie och The Stain.

 

Det självironiska bandnamnet Almost Dead Men (ADM) stämmer inte alls på deras energifyllda och livfulla rockmusik. Här är det fullt ös och medryckande låtar utan krusiduller som gäller. De tolv spåren på plattan är alla egna kompositioner och håller en imponerande hög och jämn klass. Det märks att de jobbat igenom materialet ordentligt. Det är precis så lagom skitigt som denna typ av genuin rockmusik ska vara.

 

Visst, flera av medlemmarna har ett förflutet i punken och det finns också en hel del influenser från band som Dr Feelgood. Mer överraskande är kanske andra mer eller mindre oväntade influenser som jag tycker mig uppfatta. David Bowie spökar lite här och var, Lou Reed (Crusing around), Mott the Hoople (A brilliant future wasted growing up), The Who (Pretty Thing) och Doors (Rider).

 

Uppsalas egen Lemmy, Sören G. Andersson, som bland annat har ett förflutet i kultförklarade bandet Rävjunk, har en skönt ärrad röst. Patinan i hans röst är helt rätt för ADMs musik. Stämsången från några av de andra medlemmarna sitter perfekt och harmonierar bra med råheten i Anderssons röst.

Att den ena gitarristen, Magnus Larsson också spelar med Throwmesomebowie är kanske förklaringen att jag kan höra spår av Bowie i musiken. Men Jan Sandreds basgång i In for the kill andas också mycket Bowie.

 

Jag får en riktig energi-kick av att lyssna på Almost Dead Mens fullängds-debut. De släppte tidigare i år en CD-EP men detta är det första kompletta albumet. Låt oss hoppas på fler i framtiden och på livespelningar så klart. En viss abstinens råder av den varan på grund av den rådande pandemin.

 

Albumet "A brilliant future wasted growing up" ges ut på Uppsalabolaget Open Mind. På lördag ordnas det en "Corona säker" skivsignering utanför skivbutiken Open Mind på St. Larsgatan 8 i Uppsala. Ett ypperligt tillfälle att träffa bandet och köpa en bra vinylskiva.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.

Recension: Först ut denna festivals andra kväll är den begåvade fingerspels-gitarristen Emil Ernebro. Han kommer ingalunda att vara ensam på scenen hela kvällen utan bjuder in flera av sina vänner.

Recension: Den första kvällens andra konsert på Uppsala Internationella Gitarrfestival bjöd på gitarrduon The Gothenburg Combo bestående av David Hansson och Thomas Hansy. Deras gäster bestod av sångerskan Lina Nyberg och gitarristerna Susanna Risberg och David Stackenäs.

Recension: Det är ju på många sätt en annorlunda festival i år på grund av den rådande Coronapandemin, som dessutom ökar för fullt i Uppsala vid denna tidpunkt. Det känns därför betryggande att avnjuta festivalens öppningskväll digitalt, om än tråkigare.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är precis som allting annat annorlunda detta Coronans fördömda år. Istället för att ställa in kör Klaus Pontvik, Stefan Löfvenius och company på, men i ett mindre format och under temat "Made in Sweden".