Skriv ut denna sida
Simon Monserrat är aktuell med ny musik. (Foto: Roberto Noel) Simon Monserrat är aktuell med ny musik. (Foto: Roberto Noel)

Simon Monserrat släpper musik under april 2020

2020-04-18 - 03:57

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter. Jag får mig en pratstund med Simon Monserrat.

 

Hur blir det framöver för dig?

- Min ensemblespelskurs med rytmik t ex på Kungliga Musikhögskolan är inställd pga Covid-19 t ex. men eftersom de har bokat mig i sju veckor vid den här tiden varje år, så i en dialog med studierektorn visar det sig att jag får betalt. Det verkar som om klasserna flyttas till hösten.

 

Har du mycket bokningar som har blivit inställda?

- Mina gig är inställda hela våren, både som DJ och musiker. Dessutom har Fyrishov ställt in AquaZumba, och två av de vanliga ZumbaFitness-passen är tänkt att jag ska köra i en app så att mina kunder kan köra passen hemifrån. Framöver fruktar jag att alla i samhället påverkas, inte bara musiker. Dent finns ingenting som stoppar viruset. Informationsflödet är dessutom massivt så allt annat än coronavirus får mindre plats.

 

När det gäller att släppa nytt då, jag har förstått att du har lite material på gång?

- En del väljer att skriva musik om Corona, vilket såklart är ett sätt att nå ut, men det är lite dubbelt, eftersom de utnyttjar en situation. Min son Ramòn "Moncho", har t ex gjort en som heter "Karantän". Jag själv jobbar vidare med samarbeten och låtar som jag skapar mest här hemma i studion och via material som skickas till mig, eftersom vi inte alltid kan ses. Möten över nätet som sker i många verksamheter tror jag är här för att stanna i många branscher, beskriver Simon Monserrat vidare. Det är bra både för miljön och effektiviteten.

 

2

Daniel "Papa Dee" Wahlgren och Simon Monserrat (Foto: Måns Ek)

 

- Just nu har jag tre låtar på gång. En låt är med Daniel "Papa Dee" Wahlgren. Vi har ett bra samarbete sedan ett tag. Ibland har jag lagt slagverk på hans låtar. Han är bra att samarbeta med och han är superduktig, en grym musiker. "Papa Dee" har ju varit inne och nosat lite på latinomusik i samband med sin TV-serie "Papas kappsäck" som gick på SVT för några år sedan (sändes 2008, Evas anm.). Han var bl a på Jamaica då och jag vet att han skrev musik med gamla legender därifrån efter TV-serien. Han sjunger i ett band också, "Brooklyn Funk Essentials", med bas i New York, som han gjorde musik med då och gör fortfarande.

 

Simon är aktuell med ett samarbete igen med Daniel.

- Vi spelade in en låt som är en blandning av kubansk traditionell Son med jamaicanska inslag. "Son Montuno Apreaito" där Daniel "Papa Dee" Wahlgren, Babatunde Tony Ellis och Simon musicerar tillsammans. Övriga musiker är bl a David Silva på piano och Elio Torres på bas som har spelat in sina instrument i Venezuela. Denna låt släpptes den 17 april.

 

1

Fodralbild till "Son Montuno Apreaito" (Foto och design: Tovita Bråthen Razzi)

 

Simon kan mycket om musikaliska genrer så han berättar att ibland med genrer t ex reggaeton, så utvecklas den med tiden.

- Salsa choke är mest lik en kubansk rytm som heter "pilon" som är en ganska gammal rytm som de har "snott" och gjort lite hårdare i Cali, Colombia. Den låt jag ska släppa heter "Salsa Choke na mas" och är med "Papa Dee" och någon mer artist som jag inte kan avslöja just nu. "Papa Dee" ska förresten själv släppa en Bob Marley tribute, så det är fler än jag som skapar musik just nu, ler Simon.

 

- "Djuret i mig" är en mer latinofärgad mycket rytmisk version av Monchos tidigare släppta låt med samma namn med Tarequito. Det andra projektet med Moncho är också på svenska och en ny version av "Modell" som Moncho gjorde med Markoolio.

 

- "Modell" med Moncho featuring Markoolio och Raciel Garces är mera av allt kan man säga, beskriver Simon vidare. Det är inte helt lätt att göra videos nu, och kräver mycket jobb, men i studion kan jag göra mycket. En liten anekdot är att jag spelade på sommarturné med Markoolio på tidigt 2000-tal och nu är det sonen som samarbetar också.

 

Simon berättar vidare att hans farbror Roberto Monserrat har skrivit låten "Federico Boogaloo".

- Roberto dog tyvärr fattig trots sina framgångar, så låten är en tribute till hans avtryck inom musiken. Roberto Monserrat var Musical director i ett band som hette "El Combo Caribe" och bandet var mycket känt i Venezuela. Bandet bytte sedan namn till "Federico y su Combo Caribe" och sägs vara det första som använder ordet "salsa" på en skiva. Ordet hade visserligen använts i radio tidigare, men det känns ändå speciellt att ordet finns med på en inspelning. Låten har spelats in av andra grupper bl a en colombiansk grupp "Sonora carruseles". Texten beskriver typ "kom och dansa" en boogaloo som är en snabb latinofusion som blandar afroamerikanska rytmer och rock n' roll och utvecklades i USA på 1960-talet. Nu har jag arrangerat om, så jag är stolt över min tribute. Simons version av "Federico Boogaloo" (Roberto Monserrat och Simon Monserrat) släpps som låt och video i slutet av april.

 

- Sedan har jag arrangerat en av pappas låtar färdigt också, som han spelade i Europa på 1960-talet. Den är från Paris, från innan jag föddes. Hela idén med att göra om pappas låt var att arrangera om den och göra den till min egen. Pappa var skeptisk först, men han har godkänt den när han har fått lyssna i lugn och ro, ler Simon. "Rey" Marcos Monserrat är ju också slagverkare, så det var lite speciellt. Visste du förresten att han spelade i flera scener i "La Dolce Vita?", filmen från 1960 av Federico Fellini innehöll en hel del musik.

 

- Pappa har skrivit många låtar. Mycket finns på kassett. Mest slagverk och sång, men han har även klinkat mycket på gitarr, så jag minns att han alltid satt och spelade på kvällarna när jag skulle sova som en del av mina barndomsminnen. Det var ju musiken som tog pappa från Venezuela till Europa när han vann en musiktävling. Ofta på den tiden hade man långa kontrakt och spelade på samma ställe. Vid ett tillfälle var han med en kubansk orkester, "Luis Cardenas orquesta", i Tromsö, Norge i 30 dagar, men han bodde i Paris då och tyckte att det var väldigt kallt. Hans gäng fick gig på Gröna Lund, men han själv sade nej. Det var först när de fick förlängt som han kom till Grönan själv. I Sverige spelade pappa med Bebo Valdes, Cyndee Peters, Marie Bergman, "Bag of Rythm", Peps Persson och "Hot salsa" bland annat. Han spelade ofta congas, och fick spela trumset för att framföra chacha, mambo och italiensk musik som folk dansade till.

 

Simon minns tillbaka på en bit av sitt egna turnéliv i början av 2000-talet.

- Numera är jag inte lika hungrig på att ha sena gig långt borta. Jag har ju varit frilans hela mitt liv och aldrig haft fasta jobb, men självklart är jag beredd att tänka om och göra något annat. Jag har vikarierat som t ex musiklärare i Stenhagen.

 

Här pockar Simons hundar Mio och Cita på uppmärksamhet och vi får återgå till vardagen igen. Jag tackar för pratstunden och hoppas att ni som har läst detta vill hitta Simon Monserrats musik. Sök på "Monsi y su salsa" och Simon Monserrat där musik finns.

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.