Skriv ut denna sida
Uppsalamusikern Markus Berjlund släpper nytt album den 14:e april. (Foto: Pär Dahlerus) Uppsalamusikern Markus Berjlund släpper nytt album den 14:e april. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Markus Berjlund släpper nytt album

2020-04-08 - 00:37

Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

 

Titeln passar bra på den situation som vi alla lever i för närvarande, med Corona virusets framfart över hela världen. När Markus kom på titeln och jobbade med albumet så hade han nog, liksom de flesta andra, knappast ens hört talas om Covid-19. För några veckor sedan träffade jag Markus Berjlund för en liten pratstund och jag fick min första lyssning på albumet. Sedan dess har det blivit ett antal till, för det är ett album som jag gärna lyssnar på om och om igen.

 

Markus berättar för mig hur viktig Daniel Lindblom, som producerat skivan, är för slutresultatet. De lärde känna varandra redan i början av 80-talet, när de gjorde vapenfri tjänst tillsammans. Markus blir i det närmaste lyrisk när han berättar om Daniels betydelse.

 

Det hörs verkligen att det är ett väldigt välproducerat album med snygga arrangemang med både blås och stråkar. När jag lyssnar på Markus texter hör jag mer en livsbejakande romantiker än en orolig man. Markus Berjlund är verkligen en poetisk textförfattare.

 

Trots att Markus Berjlund har haft en lång musikkarriär och att hans musik har spelats på radio så har han inte ännu fått det där stora genombrottet. Det förvånar mig faktiskt, eftersom han verkligen är en artist och rockpoet som borde tilltala de flesta som tycker om svensk rockmusik. Det är ju både svårt och ibland känsligt att jämföra olika artister, men jag gör ett försök. I mina öron låter Markus Berjlund lite som en blandning av Le Marc, Thåström och Winnerbäck utan någon direkt jämförelse.

 

På omslaget till albumet ser man två pojkar, bakom ett tågfönster, de vinkar farväl till någon. De ser förväntansfulla ut. Kanske är de på väg till far- eller morföräldrarna. Markus berättar för mig att det är hans söner och att det är han själv som tagit fotot med sin mobilkamera. Man kan skymta hans spegelbild bakom den ena pojkens hand. En man skyndar också förbi, i bakgrunden, vilket ger bilden ännu mer spänning. Bilden är tagen på Uppsala central och man ser fasaden till hotellet Radinson Blue i bakgrunden. När Markus gjorde mig uppmärksam på allt detta så fick omslaget en helt annan betydelse för helheten. Det finns både glädje och oro i fotografiet.

 

Om allting går åt helvete så ska du inte följa med. När det gäller Markus Berjlunds musikaliska resa däremot så vill jag gärna följa med och jag uppmanar alla att lyssna. Markus Berjlund har gjort ett riktigt bra album som ni ska lyssna på innan allt går åt helvete.

 

Albumet släpps den 14 april på CD, vinyl samt digitalt. Tyvärr har de planerade release-spelningarna blivit inställda på grund av Corona-viruset, så lite åt helvete gick det allt, men det kommer bättre tider.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.