Skriv ut denna sida
Abramis Brama på Katalin. (Foto: Morgan Jansson) Abramis Brama på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Tung rock på Katalin med Lugnet och Abramis Brama

2020-02-02 - 14:11

De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

 

Först ut var Lugnet. Namnet beskriver verkligen inte den musik som bandet står för. Den är allt annat än lugn. Bandets entré görs till bakgrundsmusik av pampig inledningsmusik av Barry Gray, temat till Månbas Alpha, vilket är effektfullt.

 

5D3 5640-copy-UN

Lugnet på Katalins scen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet pumpar sedan igång i ett mycket högt tempo. Sångaren Johan Fahlberg har en bra "pipa" dvs. en till musiken passande hårdrocksröst och när han tar i för fullt i de höga ton-registren är han som bäst. Hans mellansnack har däremot mer att önska. Mest blir det utrop av typen "Uppsala, e ni me" som han repeterar alltför många gånger.

De båda gitarristerna, Matti Norlin och Micke Linder, "duellerar" vid några tillfällen och jag får lite vibbar från något av Ritchie Blackmores solon när han spelade med Deep Purple. Trummisen, Fredrik Jansson, har ett förflutet i Abramis Brama och Lennart Zethson spelar bas.

 

7D2 8874-copy-UN

Lennart "Z" Zethson spelar bas. (Foto: Morgan Jansson)

 

I mina öron är Lugnets musik ofta lite för jämntjock. Jag tror att de skulle vinna på att variera sig mer. Visst gör de en hel del tempoväxlingar men soundet blir ofta lite för kompakt. Ett positivt inslag som ger mer variation i ljudbilden är när Zethson spelar lite mellotron i slutet av deras framträdande.

 

7D2 8952-copy-UN

Johan Fahlberg en bra sångare som är som bäst när han tar i. (Foto: Morgan Jansson)


När de tre musikerna Per-Olof Andersson (gitarr), Mats Rydström (bas) och Fredrik Liefvendahl (trummor) inleder Abramis Bramas del av kvällen så gör de det i ett stillsamt, suggestivt och melodiskt tempo för att senare öka tempot när sångaren Ulf Torkelsson far in på scenen. Han sjunger på svenska och trots tyngden i musiken så hör man texterna tydligt.

 

7D2 8927-copy-UN

Fredrik Jansson som också gästade Abramis Bram senare under kvällen, ett band som han för övrigt var med och startade. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandets melodiska och progressiva hårdrock har kanske ännu mer 70-tals influenser än Lugnet. Här kan jag ibland få en känsla både av Black Sabbath och Led Zeppelin. Peo Andersson spelar mer tunga riff på sin elgitarr än rena solon. Mats Rydström imponerar med sitt melodiska basspel och har en ovanligt framträdande roll i ljudbilden, som verkligen tilltalar mig.

 

När Torkelsson plockar fram sitt munspel får de även in en dimension av blues i sin musik. Rydström och Torkelsson lever, båda två, sig in i musiken och far runt på scenen med fladdrande hårsvall, medan Andersson är lite mer stillsam på sin kant och Liefvendahl pumpar på bakom trummorna. Det är ett riktigt skönt och tungt groove som Abramis Brama får till och deras musik tilltalar mig verkligen.

 

7D2 9005-copy-UN

Basisten Mats Rydström. (Foto: Morgan Jansson)

 

Abramis Brama bildades redan 1997 av gitarristen och den enda kvarvarande originalmedlemmen, Peo Andersson. Basisten Dennis Berg och trummisen Fredrik Jansson (numera trummis i Lugnet samt brittiska heavy metal-bandet Angel Witch). Abramis Brama håller på att återutger hela sin katalog på vinyl och just på dagen för 15 år sedan släpptes albumet Rubicon och nu alltså återutgivningen av detsamma.

 

7D2 9040-copy-UN

Ulf Torkelsson på sång och munspel. (Foto: Morgan Jansson)

 

För att fira detta så passade det nuvarande bandet på att bjuda in ovan nämnda tidigare medlemmar att spela tre några låtar från Rubicon. På låten Guldgruva medverkade doom-legendaren "Chritus" Linderson på skivan, även han kom nu upp och sjöng på scenen och vilket drag det blev.

När de presenterar låten Mjölk och Honung så medger de att titeln är stulen av Mountain (Dreams of milk and honey) samt gitarr-riffet av Jimi Hendrix och visst hör man det.

 

7D2 9167-copy-UN

"Chritus" Linderson. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det blev alltså nästan som tre olika band vi fick uppleva denna långa konsertkväll som kanske blev lite väl lång. Med all respekt för Lugnet så hade det kanske räckt med de två versionerna av Abramis Brama för kvällen, men det tyckte säkert inte de mer inbitna hårdrockarna som fyllde Katalin denna fredagskväll.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.