Skriv ut denna sida
Sarah Dawn Finer på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson) Sarah Dawn Finer på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Den första advent, kom Sarah Dawn Finer med turnén "Winter Songs" till UKK

2019-12-02 - 03:51

"Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

 

December månad brukar vara fulltecknad av aktiviteter och förberedelser inför olika högtider med nära och kära. Dessutom spelades konserten in för Sveriges Radio P4, som sänds den 20 december 2019., så då och då vände sig Finer direkt till lyssnarna som inte var på plats. Ett citat från "Nyårslöfte" ikväll där Sarah Dawn Finer sjöng: "Staden ligger vit och månen lyser rund, kanske du kan komma hit och bli hos mig en stund...". Publiken erbjöds en stunds avkoppling och kontemplation.

 

5D3 1324-copy-UN

Sarah Dawn Finer med band i den dova ljussättningen på UKKs scen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var ganska mörkt i lokalen och ljussättningen var dovare denna kväll. Att stanna upp och vara tacksam eller glad över de och det som finns omkring oss hör inte till vanligheten denna tid på året. Mest handlar tankarna om förväntningar och behov, men är det något som Sarah Dawn Finer har upptäckt så är det att allt förändras, men det kan bli bra ändå om vi är lite flexibla.

 

Att fly är en strategi, men ibland när motgångarna kommer, så kommer du till insikt och får perspektiv, menar hon. När människor inte längre finns ibland oss, så känns det lite extra kring högtider och traditioner. Då får vi försöka minnas stunder när de levde.

 

7D2 3620-copy-UN

Sarah Dawn Finer. (Foto: Morgan Jansson)

 

De som skapade magiska ögonblick och som musicerade med Sarah Dawn Finer ikväll var: Ola Gustafsson (gitarr), Jesper Nordenström (keyboard), Per Lindvall (trummor), Fredrik Jansson (bas) och Lovisa Samuelsson (sång, cello, gitarr, dragspel, keys). Samuelsson spelade många olika instrument under kvällen, så hon fortsatte rakt igenom att imponera på mig.

 

Vid majoriteten av låtarna så var balansen mellan instrumenten och sången tydlig och bra, men cellon hade gott kunnat fått höras lite mera! Ola Gustafsson rev av några solon på gitarren som väckte extra beundran. Finers tolkning av "What a Wonderful World" (Louis Armstrong) gillade jag för kombinationen med pianosolot, att Greta Thunberg nämndes och kopplingen till att vi ska vara rädda om varandra och vår planet.

 

7D2 3629-copy-UN

Jesper Nordenström, en av de fem medmusikanterna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Övriga nummer som stannade kvar i minnet ikväll:

"Stockholms klockor" är Thomas Andersson Wij (text) och Sarah Dawn Finers samarbete i en ny låt som jag hörde på TV. Live berörde sångtexten extra mycket. (Original: "Bells of New York")

 

"Angel" (av Sarah McLachlan) gav känslan av att få vila i att fly sin verklighet för en stund, att få vara ynklig och svag och flyga iväg. Låten har hög igenkänningsfaktor.

 

"Winter Song" (av Sarah Bareilles och Ingrid Michaelson) Dynamiken i duetten med Sarah Dawn Finer och Lovisa Samuelsson var oväntad och visar på vilken makalös kapacitet de har tillsammans.

 

"Everything Must Change" (av Bernard Ighner) sade allt om kvällens tema: Ta förändring som något naturligt och positivt, eftersom det är det enda vi kan vara säkra på kommer att ske!

 

"Kärleksvisa" – Många borde få bli älskade så som de är, att ha någon som håller i, håller av och håller om oss. Många i publiken hade hoppats att den skulle framföras ikväll. Vackert verk på svenska, som går rakt in i hjärtat.

 

7D2 3640-copy-UN

Sarah Dawn Finer. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var en skön känsla att klippa ut sig själv ur sitt sammanhang för en stund och lyssna till "Winter Songs" på UKK med Sarah Dawn Finer som sjöng och berörde med sin fantastiska röst. Alla förklaringarna till låtvalen gav mening och djup för både texten och musiken. Sarah Dawn Finers röst var som ljuset och vägledningen ikväll. Sarah Dawn Finer's voice was a beacon tonight.

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!