Skriv ut denna sida
Thank You for the music - sångarna Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding, Jenny Redenkvist, Linda Holberg. (Foto: Morgan Jansson) Thank You for the music - sångarna Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding, Jenny Redenkvist, Linda Holberg. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Thank you for the music - en hyllning till Björn och Benny

2019-11-25 - 22:15

Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

 

Johan Granström, kapellmästare och basist, förtjänar en mycket större plats i detta sammanhang än vad affischerna visar: "Johan Granström och sjumannaorkester". Det är Granström och de fantastiskt skickliga musikerna som sätter kvalitetsribban högt och spelar så bra att Björn och Benny borde vara mycket nöjda med denna hyllning. För att spela på den här nivån, krävs täta arrangemang som lämnar ett fräscht musikaliskt uttryck för ett sjumannaband. Det är 30 nummer som levereras i ett högt tempo denna kväll och inte en enda gång fanns utrymmen för några misstag.

 

7D2 2031-copy-UN

Gunilla Backman. (Foto: Morgan Jansson)

 

Tusen tack Johan Granström, Per Holmberg på gitarr, Pär Grebacken på olika blåsinstrument som t ex tvärflöjt och saxofon, Anders Lundqvist på keyboard, Johan Löfcrantz Ramsay på trummor med en fantastisk inlevelse oavsett genre, Jörgen Stenberg på slagverk och Patrik Svedberg på piano och dragspel. Inte någonstans kan du läsa dessa namn för att gå på denna föreställning.

 

7D2 2010-copy-UN

Johan Boding. (Foto: Morgan Jansson)

 

Så vad är det som drar fulla hus oavsett föreställningsplats? Jag har alltid tyckt att det är musiken som ger Björn Ulvaeus och Benny Andersson en uppsättning musikaliska avtryck extra i musicerandets värld. De har så många lager på lager med instrument, klanger och rytmer för att bygga upp sina låtar oavsett genre och sammanhang.

 

Sedan är texterna sångvänliga även för de som inte är artister. Det fick vi höra prov på i publiken ikväll. När majoriteten står upp under låt 26-29, så blir det extra tydligt vilken betydelse de två B:na i ABBA har för vår musikhistoria och vårt fortsatta musikliv.

 

5D3 0028-copy-UN

Per Holmberg, Pär Grebacken, Kalle Moraeus, Kapellmästare Johan Granström och Patrik Svedberg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det låter kanske som om de sjungande dragplåstren för kvällens show glöms bort? Nejdå, inte alls, men det kanske är så att publiken är mer van vid dessa artister? Det är väl ingen som har missat att Kalle Moraeus är med i Orsa Spelmän, BAO och att han sjunger och spelar en rad instrument?

 

I den här hyllningsföreställningen är det betoning på att Moraeus ska vara lite av en värd. Kalle Moraeus sjunger några låtar, men det är med musikinstrumenten i händerna som han skapar magiska ögonblick.

 

7D2 2042-copy-UN

Linda Holberg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Johan Boding som jag känner igen från låtar av Ted Gärdestad och Queen, gör ikväll så att gåshuden kommer fram vid hans soloprestationer vid flera tillfällen. Även om Boding inte har jobbat med Björn och Benny så är det som om låtarna ur "Chess" och "Kristina från Duvemåla" blev hans här och nu.

 

7D2 2074-copy-UN

Anders Lunquist. (Foto: Morgan Jansson)

 

Gunilla Backman sjunger fylligare och med mer känslouttryck när låtarna från musikalen "Mamma Mia" trollbinder publiken. Det var ett genialiskt drag att sjunga låtarna på svenska, inte bara för att Backman har sjungit dem i 555 föreställningar, utan också eftersom det är mer ovanligt att sjunga dem med Niklas Strömstedts texter. Gunilla rör sig över många olika genrer under kvällens lopp och gör det med finess i dress efter dress.

 

7D2 2134-copy-UN

Johan Löfcrantz Ramsay. (Foto: Morgan Jansson)

 

Jenny Redenkvist och Linda Holberg skulle också behöva lite mera plats på affischen. De får både köra bakom Boding och Backman och sjunga egna nummer med de nyss nämnda som kör. Alla sångare har scennärvaro och genom att röra sig inom olika genre och byta kläder till olika nummer så skapar de olika känslouttryck som ger variation i synintryck för publiken.

 

7D2 2175-copy-UN

Jenny Redenkvist. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sammanfattningsvis så borde Sjumannaorkestern ha fått bjuda in ett antal gäster, istället för tvärtom. Då skulle denna utsålda succé kunna fortsätta år ut och år in. Mitt betyg blir därför 4 av 5 för denna hyllningskväll.

 

7D2 2316-copy-UN

Jörgen Stenberg. (Foto: Morgan Jansson)

 

Föreställningen har varit slutsåld under hela hösten. Den kommer troligen att bli det även under våren. Det är över tjugo föreställningar inbokade under våren, så du som missade kvällens hyllning har en ny chans den 3 april 2020 här på UKK, Uppsala. Jag cyklar hemåt och gnolar på "Thank You for the Music" som rundade av både föreställningen och min kväll.

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.