Skriv ut denna sida
Andreas Hellkvist under releasespelning på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson) Andreas Hellkvist under releasespelning på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson)

Andreas Hellkvist – Musikaliska möten och nytt album

2019-11-17 - 22:43

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

 

Något som tydligt skiljer albumen Finally! och Becoming från varandra är att på Finally! arbetade Andreas tillsammans med tre olika gitarrister, Erik Söderlind, Thomas Arnesson och Samuel Hällkvist . På det nya albumet är det genomgående Samuel Hällkvist som sköter gitarrspelandet. På båda albumen trummar Daniel Olsson. De har fått mer av en bandkänsla på det nya albumet trots att musiken är mycket variationsrik.

 

5D3 7215-copy-UN

Andreas Hellkvist tillsammans med Daniel Olsson (t.v) och Samuel Hällkvist (t.h) under releasespelningen på JazzPool. (Foto: Morgan Jansson)

 

Musiken kategoriseras nog lättast som jazz, men det finns tydliga folkmusikinfluenser i till exempel det fantastiska styckena Phases och Fall, som är mina favoritspår från Becoming. Det är Merit Hemmingson drömskt, jag får även en viss känsla av Jan Johansson och Pat Metheny. Med de referenserna hoppas jag kunna beskriva lite av vad jag upplever när jag lyssnar på just de två låtarna. Andra låtar är mer tempofyllda med mer jazzkaraktär.

 

5D3 7151-copy-UN

Andreas Hellkvist med nya albumet "Becoming" som innehåller ett spår mer än på vinylskivan på grund av utrymmesbrist. (Foto: Morgan Jansson)

 

All musik på albumet Becoming är skriven av Andreas Hellkvist som med albumets sju spår har lyckats med knyta ihop musik, med rätt olika grundkaraktär, till en enhet. Även om Andreas Hellkvist Hammondorgel dominerar inspelningen så är den ingalunda för dominerande. Även den utmärkte gitarristen Samuel Hällkvist får ta stor plats. Daniel Olsson gör ett snyggt jobb med trummandet och visar att han liksom de andra två är en musiker av hög klass.

 

Andreas Hellkvist själv kan faktiskt räknas som två musiker. Han spelar basgångarna med Hammondorgelns fot-pedaler. Tyvärr missade jag själv bandets release-spelning på JazzPool härom veckan, men Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson var där och han hade hört kommentarer från etablerade bassister som varit mäkta imponerade.

 

 3

 Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist repeterar en av Andreas låtar inför sverigebesöket. Platsen är Studio Paradis i Reykavok som ägs av Asmundur Johansson, trummis i Beebee och hans far Johann Asmundsson basist i Mezzoforte. (Foto: Palli Kristmundsson)

Andreas har, förutom att han släppt fram en kvinnlig sida som han länge dämt upp inom sig, även startat ett eget skivbolag, Feppe Records. Andreas berättar för mig att han har ett stort kontrollbehov och har svårt att hålla fingrarna i styr. Han vill prova att göra allt själv. Han sköter till exempel den fysiska distributionen av albumet själv, både på CD och vinyl. Han känner sig alltså fri på flera sätt.

 

5

Freedom! Taget på vägen från Stykkisholmur till Reykavik 5 november 2019. (Foto: Palli Kristmundsson)

Andreas Hellkvist tidigare kollega från IT-branchen, fotografen och numera konsertarrangören Palli Kristmundsson har introducerat sitt hemland, Island, för Andreas. År 2016 reste Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist tillsammans med Palli Kristmundsson till Island. De gjorde flera konserter och etablerade kontakter av olika slag. Palli har också tagit omslagsbilderna till albumet Becoming.

 

Palli berättar för mig att bilden på baksidan av konvolutet där de tre musikerna Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist tittar ut genom ett stort fönster på det isländska landskapet är tagen i Pallis systers hus på västra Island – efter frukost satte de sig bara där och tittade ut och var alldeles tysta.

 

1
Daniel Olsson, Samuel Hällkvist och Andreas Hellkvist i Stykkisholmur på västra Island i Palli Kristmundssons systers vardagsrum 24 juli 2016. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Sedan dess har Andreas Hellkvist gjort ytterligare en resa till Island 2018 samt nu senast för någon vecka sedan. Under båda de två senaste resorna har Andreas etablerat många kontakter. Bland annat träffade Andreas Thorir Baldursson, den isländska Hammondnestorn. Baldursson imponerades mycket av Andreas musikalitet, skicklighet samt tekniska kunnande om Hammondorgeln som instrument.

 

De två fattade tycke så mycket att Andreas frågade Baldursson om han fick adoptera honom som morfar. Baldur tackade ja. Andreas fick spela på en väldigt fin svart och blankpolerad Hammond Orgel som Baldursson restaurerat.

 

7
På resan adopterade Andreas Thorir Baldursson som sin morfar. Thorir accepterade adoptionen genast. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Andreas Hellkvist gjorde också succé när han spelade på den svenska ambassaden i Reykjavik inför ambassadör Håkan Juholt, gäster och personal. Andreas berättar också för mig om när han besökte konserthuset i Reykjavik tillsammans med musikerna Brynhildur Oddsdottir (sång och gitarr), Asmundur Johansson (trummor) och Brynjar Pall Björnsson (bas) i bandet Beebee and the Bluebirds.

– När vi var i matsalen, så började jag att prata med någon ur personalen som frågade om min musik. Jag talade om att den fanns på Spotify och de gillade den så mycket att de genast la till musiken på sin spellista i restaurangen.

 

4

Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist i Harpa, Reykaviks konserthus. Huset är ritat av samma arkitektfirma i Danmark som UKK i Uppsala. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Redan under resan 2018 träffade Andreas musikerna i det isländska bandet Beebee and the Bluebirds. Nu under den senaste resan jammade de tillsammans och nu kommer alltså Beebee and the Bluebirds till Katalin på onsdag tillsammans med det svenska bandet Eric's Bluesband som består av Eric Hansson på sång och gitarr, Surjo Benigh på bas och Kjell Gustafsson på trummor.

 

Eric's Bluesband har under en tidigare resa till Island uppträtt tillsammans med Beebee and the Bluebirds. Nu kommer de alltså tillsammans till Katalin. Båda banden kommer att spela varsin låt från Andreas Hellkvist nya skiva och Andreas kommer att förstärka båda banden under kvällen. En riktig nordisk Bluesafton utlovas.

 

6
Den spegelblanka Hammond B3 som står i en kyrka i Reykjavik. (Kirkja Óháða Safnaðarins) Från konsert 2 november 2019. Orgeln är ihopsatt och renoverad av den isländska Hammondgurun Thorir Baldursson. (Foto: Palli Kristmundsson)

 

Palli Kristmundsson utbrister till mig i telefon, - alla vill ha Andreas tillbaka på Island. Det är så underbart att se en stjärna födas.

 

Jag ger det utmärkta albumet Becoming, 8/10 i betyg. Inspelningen och ljudet är också av yppersta kvalité. Missa nu inte den Nordiska Bluesaftonen på Katalin på onsdag den 20 november. Det lär bli en helkväll med Andreas Hellkvist, Beebee and the Bluebirds och Eric's Bluesband.

Beebee and the bluebirds samt Andreas Hellkvist i Harpa, Reykjaviks konserthus. Huset är ritat av samma arkitektfirma i Danmark som UKK i Uppsala.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.