Skriv ut denna sida
Jesper Lindell med band på Katalins scen Klubb Uffe. (Foto: Morgan Jansson) Jesper Lindell med band på Katalins scen Klubb Uffe. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Imponerande turnédebut av Jesper Lindell på Katalin

2019-10-09 - 22:19

Jesper Lindell med band besökte Rootsy Musics Klubb Uffe på Katalin på tisdagskvällen. Deras härliga blandning av soul och americana skulle ha kunnat komma från Muscle Shoals, Alabama, men Jesper Lindell kommer från Ludvika.

 

Jesper Lindell med band är ute på en femdagars turné. Katalin är det första stoppet. Det är den första sammanhängande turnén som de är ute på någonsin. De åker sedan vidare till Stockholm, Norrtälje, Falkenberg och avslutar den lilla turnén med två spelningar den 12 oktober, först en lunchkonsert i Kungsbacka för att avsluta på Folk å Rock i Malmö på kvällen.

 

5D3 3071-copy-UN

Jesper Lindell. (Foto: Morgan Jansson)

 

Bandet består förutom Jesper Lindell på sång och gitarr utav storebror Anton Lindell på bas, Jimmy Reimers på gitarr och lite fiol, Carl Lindvall på klaviatur och Simon Wilhelmsson på trummor.

 

När vår fotograf, Morgan Jansson och jag samtalar lite med bandmedlemmarna efter konserten visar det sig att Simon Wilhelmsson träffade de andra för första gången i lördags då han reste från Torneå till Ludvika. Inte heller Carl Lindvall har spelat så mycket med de andra även om han kände och har spelat tillsammans med Jesper då de båda bodde i Göteborg.

 

5D3 2976-copy-UN

Anton Lindell. (Foto: Morgan Jansson)

 

Redan från öppningslåten, Whatever Happens, förstår jag vilken konsertkväll som Katalins publik har framför sig. Jesper Lindell har en fantastisk sångröst som passar som hand i handske till den soul med vibbar från den amerikanska södern som de spelar. De skulle kunna lika gärna kunna komma från Muscle Shoals, Alabama som Ludvika, Dalarna.

 

Jag blir både imponerad och undrande. Hur har en så ung svensk dalmas som Lindell, född 1993, redan kunnat hitta det äkta uttrycket och själen i sången och musiken? Vad jag förstår när jag samtalar med bröderna Lindell efter giget så har pappas skivsamling påverkat dem en hel del.

 

5D3 3026-copy-UN

Jimmy Reimers. (Foto: Morgan Jansson)

 

Mellansnacken är fåordiga, men känns helt spontana. Jesper tycker det är spännande att spela för en sittande och lyssnande publik, men också att det kräver mer än när några fyllon står längst fram vid scenkanten. Han ursäktar sig också att han har svårt att prata samtidigt som att han stämmer sin gitarr samt att de reder ut lite tonarter och annat, i bandet, mellan låtarna. När jag senare får reda på att de bara spelat några få rep med denna sättning innan kvällens konsert, så är det verkligen inget att ursäkta sig för, tvärtom!

 

7D2 3497-copy-UN

Simon Wilhelmsson, ny trummis som träffade bandet för första gången tre dagar före spelningen på Katalin. (Foto: Morgan Jansson)

 

Anton Lindell berättar för mig att han började spela innan Jesper. Anton började spela bas och minns en jul när Jesper fick sin första elgitarr vid 10-11 års-åldern. - Jesper poserade stolt i olika rockposer med sin nya gitarr, berättar Anton. Jesper la av med gitarrspelandet efter ett tag men efter en tid började han spela igen, då blev det bas-gitarr för Jesper också. Därefter bytte Jesper tillbaks till gitarr som huvudinstrument, men han är en multiinstrumentalist som hanterar många olika instrument.

 

Anton talar också om för mig att visst är han part i målet, men att han aldrig skulle kunna backa upp en bättre sångröst än sin brors. Jag förstår honom och hans stolthet, för Jesper Lindell är en enastående sångare. Både rösten och musiken är väldigt mogen. Jesper Lindell är också en riktigt bra låtskrivare, materialet de spelar är genomgående av mycket hög kvalité.

 

5D3 3090-copy-UN

Carl Lindvall som är inlånad för denna turné. (Foto: Morgan Jansson)

 

De spelar totalt 14 låtar varav de flesta från det nya albumet "Everyday Dreams", några från EPn som släpptes 2017 samt ett par nya i slutet av konserten. Den första av de två låtarna som de spelar under extranumret heter "You and I" och är en skön gospel-doftande soul-låt som får mig att tänka på Sam Cooke och speciellt hans fina låt "A change is gonna come".

 

5D3 3126-copy-UN

Jesper Lindell. (Foto: Morgan Jansson)

 

Jesper Lindell har inte bara en gudabenådad soulröst utan är också en skicklig gitarrist som levererar små solon med mycket nerv. Kompet är förvånansvärt tajt med tanke på att det är turnépremiär och första gången som de står på en scen i den här konstellationen.

 

Jag får nypa mig i kinden. Hur bra kan inte Jesper Lindell med band bli när de får mer scenvana och premiärnerverna har släppt. Karriären tog fart för några år sedan när Jesper samarbetade med systrarna Söderberg i First Aid Kit. Nu står han definitivt stadigt på egna ben och är en artist jag tror och hoppas att vi kommer att få höra mycket mer av i framtiden.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.