Skriv ut denna sida
Dave Rosewood till Klubb Uffe på tisdagens säsongspremiär. (Foto: Litzie Photo) Dave Rosewood till Klubb Uffe på tisdagens säsongspremiär. (Foto: Litzie Photo)

Säsongsstart för Klubb Uffe med William Crighton och Dave Rosewood

2019-09-06 - 19:14

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

 

William Crighton besökte Skandinavien för cirka ett år sedan. Nu är han tillbaka, med sin fru Julianne Crighton, Reuben Alexander och William Barton i sitt band. Deras turné når alltså Uppsala på tisdag.

 

William Crighton har jämförts med artister som Nick Cave och Tom Waits. Hans röst fångar in lyssnaren i sitt garn, snärjer och förtrollar. Nyligen släppte han sitt andra och spännande album "Empire". Crighton sjunger om både Jesus och djävulen och balansen mellan det goda och det onda.

 

Amerikanen Dave Rosewood kommer från Ozark-bergen men bor sedan fem år i Sverige. Sedan tolv år tillbaka är han gift med en svenska. De bodde först i USA men bestämde sig sedan för att flytta hit.

 

För några dagar sedan ringde jag upp Dave och hade ett trevligt samtal om allt möjligt mellan the Bakersfield sound och Emil i Lönneberga.

 

Bokningen i Uppsala gjorde att han, kring den, bokade upp en liten solo-turné.

- Spelningen i Uppsala är den enda som support-akt till Crighton. Innan Uppsala kommer jag att spela i Unnaryd och Söderköping. På onsdag 11/9 spelar jag i Sala för att de följande tre dagarna spela i Säffle, Karlskoga och Arvika innan jag återvänder hem till Mariannelund i Småland.

 

Dave talar om för mig att han tycker att klimatet för livespelningar är bättre i Sverige än i USA. Han är oftast ute och spelar som trubadur eftersom medlemmarna i hans svenska band (som han för övrigt hyllar som fantastiska musiker) har andra jobb och har svårt att åka iväg och spela.

 

Dave kombinerar sitt eget musicerande med att vikariera i skolan vilket ger honom mer flexibilitet att planera in sina solospelningar och små turnéer.

- Jag åker till Danmark i oktober och sedan till Tyskland i november, berättar Dave. När jag för en tid sedan var i Skottland, blev jag inspirerad att skriva låten "Back in the Highlands". Den finns på Spotify, men inte på mitt album "Gravel and Gold" och kommer inte heller med på mitt kommande album. Jag skrev låten som en hyllning till den gästfrihet som människorna där visade mig.

 

- Jag skriver ofta mina låtar om något jag upplevt eller något som någon annan varit med om. Berättelser ur livet helt enkelt.

 

Dave Rosewood släppte sitt första album "Gravel and Gold" i november 2018. Albumet är alltså hans första trots att han skrivit låtar i 20 år. Jag har lyssnat en hel del på albumet som jag tycker mycket om. Jag tycker också att det väl speglar den musikaliska bakgrund som Dave har.

 

WILLIAM20CRIGHTON20-20BLUES20FEST20-20RENAE20SAXBY20-620L

William Crighton och hans band kommer till säsongspremiären på Klubb Uffe. (Foto: Pressbild)

 

Det började, som för många amerikanska artister med Gospel-musiken som Dave hörde i kyrkan under sin uppväxt. När han som åtta-åring först konfronterades med Hank Williams musik gjorde den ett stort intryck på honom. Dave talar vidare om för mig att han inte bara är påverkad av country-artister som exempelvis Waylon Jennings utan också mycket av rockmusiken från slutet av 60- och resten av 70-talet. Han nämner Neil Young, Bob Dylan och för mig lite överraskande, Jimi Hendrix.

 

- Av nyare artister inom countryn har jag lyssnat en hel del på Dwight Yoakam. Även Bluegrass och folkmusik har påverkat mig. Jag tycker också om att lyssna på svensk musik. Cornelis Vreeswijk gillar jag, säger Dave.

 

Vi kommer att prata lite om Dwight Yoakams samarbete med Buck Owens och the Bakersfield sound. Då jag berättar att jag bodde i Bakersfield under ett par år på 80-talet och såg Buck Owens uppträda tillsammans med Dwight Yoakam 1987 då Dave bara var sex år gammal, blir han lite imponerad.

 

Dave Rosewood bor alltså i Mariannelund. När jag nämner att Emil i Lönneberga väl bland annat utspelade sig där, så svarar Dave: - Ja, det var hit han åkte till doktorn när han fastnat med huvudet i en soppskål. Jag kan alltså känna mig trygg om det skulle hända mig, skrattar Dave.

 

Dave Rosewood jobbar på sitt andra album som han hoppas att kunna släppa i mars 2020.

 

Dave har innan spelningen på Katalin lyssnat lite på William Crightons musik och tror att deras musik kommer att passa bra ihop och komplettera varandra. Jag håller med honom. Deras musik är visserligen olika men det finns ändå någon slags släktskap.

 

Räkna med en helkväll på Katalin på tisdag kväll med David Rosewood samt med William Crighton och hans band.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.