Skriv ut denna sida
Dave Rosewood till Klubb Uffe på tisdagens säsongspremiär. (Foto: Litzie Photo) Dave Rosewood till Klubb Uffe på tisdagens säsongspremiär. (Foto: Litzie Photo)

Säsongsstart för Klubb Uffe med William Crighton och Dave Rosewood

2019-09-06 - 19:14

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

 

William Crighton besökte Skandinavien för cirka ett år sedan. Nu är han tillbaka, med sin fru Julianne Crighton, Reuben Alexander och William Barton i sitt band. Deras turné når alltså Uppsala på tisdag.

 

William Crighton har jämförts med artister som Nick Cave och Tom Waits. Hans röst fångar in lyssnaren i sitt garn, snärjer och förtrollar. Nyligen släppte han sitt andra och spännande album "Empire". Crighton sjunger om både Jesus och djävulen och balansen mellan det goda och det onda.

 

Amerikanen Dave Rosewood kommer från Ozark-bergen men bor sedan fem år i Sverige. Sedan tolv år tillbaka är han gift med en svenska. De bodde först i USA men bestämde sig sedan för att flytta hit.

 

För några dagar sedan ringde jag upp Dave och hade ett trevligt samtal om allt möjligt mellan the Bakersfield sound och Emil i Lönneberga.

 

Bokningen i Uppsala gjorde att han, kring den, bokade upp en liten solo-turné.

- Spelningen i Uppsala är den enda som support-akt till Crighton. Innan Uppsala kommer jag att spela i Unnaryd och Söderköping. På onsdag 11/9 spelar jag i Sala för att de följande tre dagarna spela i Säffle, Karlskoga och Arvika innan jag återvänder hem till Mariannelund i Småland.

 

Dave talar om för mig att han tycker att klimatet för livespelningar är bättre i Sverige än i USA. Han är oftast ute och spelar som trubadur eftersom medlemmarna i hans svenska band (som han för övrigt hyllar som fantastiska musiker) har andra jobb och har svårt att åka iväg och spela.

 

Dave kombinerar sitt eget musicerande med att vikariera i skolan vilket ger honom mer flexibilitet att planera in sina solospelningar och små turnéer.

- Jag åker till Danmark i oktober och sedan till Tyskland i november, berättar Dave. När jag för en tid sedan var i Skottland, blev jag inspirerad att skriva låten "Back in the Highlands". Den finns på Spotify, men inte på mitt album "Gravel and Gold" och kommer inte heller med på mitt kommande album. Jag skrev låten som en hyllning till den gästfrihet som människorna där visade mig.

 

- Jag skriver ofta mina låtar om något jag upplevt eller något som någon annan varit med om. Berättelser ur livet helt enkelt.

 

Dave Rosewood släppte sitt första album "Gravel and Gold" i november 2018. Albumet är alltså hans första trots att han skrivit låtar i 20 år. Jag har lyssnat en hel del på albumet som jag tycker mycket om. Jag tycker också att det väl speglar den musikaliska bakgrund som Dave har.

 

WILLIAM20CRIGHTON20-20BLUES20FEST20-20RENAE20SAXBY20-620L

William Crighton och hans band kommer till säsongspremiären på Klubb Uffe. (Foto: Pressbild)

 

Det började, som för många amerikanska artister med Gospel-musiken som Dave hörde i kyrkan under sin uppväxt. När han som åtta-åring först konfronterades med Hank Williams musik gjorde den ett stort intryck på honom. Dave talar vidare om för mig att han inte bara är påverkad av country-artister som exempelvis Waylon Jennings utan också mycket av rockmusiken från slutet av 60- och resten av 70-talet. Han nämner Neil Young, Bob Dylan och för mig lite överraskande, Jimi Hendrix.

 

- Av nyare artister inom countryn har jag lyssnat en hel del på Dwight Yoakam. Även Bluegrass och folkmusik har påverkat mig. Jag tycker också om att lyssna på svensk musik. Cornelis Vreeswijk gillar jag, säger Dave.

 

Vi kommer att prata lite om Dwight Yoakams samarbete med Buck Owens och the Bakersfield sound. Då jag berättar att jag bodde i Bakersfield under ett par år på 80-talet och såg Buck Owens uppträda tillsammans med Dwight Yoakam 1987 då Dave bara var sex år gammal, blir han lite imponerad.

 

Dave Rosewood bor alltså i Mariannelund. När jag nämner att Emil i Lönneberga väl bland annat utspelade sig där, så svarar Dave: - Ja, det var hit han åkte till doktorn när han fastnat med huvudet i en soppskål. Jag kan alltså känna mig trygg om det skulle hända mig, skrattar Dave.

 

Dave Rosewood jobbar på sitt andra album som han hoppas att kunna släppa i mars 2020.

 

Dave har innan spelningen på Katalin lyssnat lite på William Crightons musik och tror att deras musik kommer att passa bra ihop och komplettera varandra. Jag håller med honom. Deras musik är visserligen olika men det finns ändå någon slags släktskap.

 

Räkna med en helkväll på Katalin på tisdag kväll med David Rosewood samt med William Crighton och hans band.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 1.

Recension: "Vi trubadurer håller alltid på lite för länge" säger Ola Magnell mot slutet av konserten. Från publiken hörs spridda protester mot denna utsaga. Berättigade protester, då den 73-årige Magnell och hans medmusikant Jonatan Stenson väl fyller de totalt två timmar de står på scenen.

Recension: Jesper Lindell med band besökte Rootsy Musics Klubb Uffe på Katalin på tisdagskvällen. Deras härliga blandning av soul och americana skulle ha kunnat komma från Muscle Shoals, Alabama, men Jesper Lindell kommer från Ludvika.

Recension: Det blev ett mäktigt framförande av David Bowies musik, men även musik som påverkat Bowie, när cirka 60 personer fyllde UKK:s scen. På lördagskvällen spelade nämligen Västerås Sinfonietta under ledning av arrangören och dirigenten Hans Ek på Uppsala Konsert & Kongress.

Sångaren och låtskrivaren Ola Magnell debuterade 1974 och har sedan dess släppt 12 fullängdsalbum och gett oräkneliga konserter. Fredagen den 11 oktober står han och vapendragaren Jonatan Stenson på Katalins scen. Med anledning av denna spelning passade Uppsalanyheter på att få en liten pratstund med Magnell över telefon.

Recension: Under torsdagskvällen intog Joshua Ray Walker från Dallas scenen i Hijazz intima lokaler på ett av Östra Ågatans högre nummer. När jag med kort varsel blev tillfrågad om att recensera spelningen var jag nästan helt obekant med denna unge singer/songwriter och hans musik. Några timmar senare lämnade jag Hijazz medryckt och imponerad.

Recension: För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Recension: I dag vet nästan alla vem vem Plura är. Har man inte haft något tidigare intresse för Eldkvarns musik, har man förmodligen mött honom som tv-kock, mer eller mindre påklädd på överkroppen, eller i någon av de andra tv-produktioner han medverkat i. Eller i tidningsrubriker om kokain och annat. När han under lördagskvällen i sällskap med en trio musiker intog scenen på Katalin var det dock låtmakaren och sångaren Plura som stod i centrum.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.