Skriv ut denna sida
Robert Wells utanför Sun Studios i Memphis. (Foto: Christian Falk) Robert Wells utanför Sun Studios i Memphis. (Foto: Christian Falk)

Uppsalaaktuell Robert Wells gör musik i litet och stort format

2019-07-26 - 19:49

Inför Robert Wells kommande spelningar med den legendariske munspelaren Charlie McCoy samt Rhapsody in Rocks 30 års jubileum hade Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus en liten pratstund med honom.

 

För många förknippas säkert Robert Wells främst med de stora Rhapsody in Rock konserterna. Wells är dock en mångsidig musiker som gärna blandar och ger inom olika genres.

För ett par år sedan fick han möjlighet att göra en inspelning i den klassiska Sun Studion i Memphis. Där spelade Wells in albumet "Sun Studio Sessions" tillsammans med bland andra den legendariske munspelaren Charlie McCoy.

 

Wells charlie 475

Charlie McCoy och Robert Wells. (Foto: Christian Falk)

 

Hur kom du i kontakt med Charlie McCoy?

- Vi träffades på en fest i Stockholm för nio år sedan. Jag hade då inte riktigt koll på vem han var. Det fanns ett piano i vardagsrummet där vi var och som det brukar bli så började jag lira lite. Charlie McCoy tog fram ett munspel och började jamma med mig. Det var ingen tvekan om att han var ett fullfjädrat proffs. Har man som Charlie spelat med Elvis Presley, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, Johnny Cash med flera så måste man naturligtvis vara det, men jag hade som sagt inte koll på det då.

 

Jammet var början på en vänskap mellan de två musikerna som fann varandra direkt. I förlängningen ledde detta fram till inspelningen i Sun Studio.

 

Hur lyckades ni få komma in i Sun Studio för att göra en inspelning?

- Min vän Bruno Tillander har många kontakter med musiker och musikställen i USA, genom sina många musikresor som han anordnat under många år.

 

Wells berättar vidare:

- Jag bokade ett digitalt piano till inspelningen men när jag kom in i studion fick jag syn på det gamla Honky Tonk pianot som stod där. Fast pianot var lite ostämt så förtrollades jag av instrumentet som bland annat Jerry Lee Lewis spelat på. Jag packade aldrig ens upp det digitala pianot.

 

ENESEMBLE-STUDIO-SUN-INSP 475

Robert Wells med hela ensemblen i Sun Studios. (Foto: Christian Falk)

 

Med sig i studion hade Wells sin hustru Maria som bidrog med sång, samt sina trogna följeslagare Lars Risberg på bas och Roine Johansson på trummor. Den amerikanske musikern Billy Dean var med på sång och gitarr, Charlie McCoy på munspel och dessutom Dan Wilkinson på banjo.

- Billy Dean frågade om han kunde ta med en vän och det visade sig vara den välmeriterade banjospelaren. Så mycket sitter i väggarna i gamla Sun Studio. Vi blev så inspirerade av miljön och att spela tillsammans så av bara farten utökades antalet låtar. Vi spelade in live i studion och allt satt i första, andra eller tredje tagningen. Bara en sån sak som att se Charlie McCoy komma in i studion med sin väst med 16 munspel gav mig gåshud.

 

Senare under 2017 kom Charlie McCoy till Sverige och de spelade då bland annat på Engelen i Gamla stan. Förra året spelade de också tillsammans på Grand Ole Opry i Nashville. Nu kommer Charlie McCoy tillbaka till Sverige för ett fåtal spelningar varav en är på Engelen även denna gång, den 18 augusti.

 

Robert Wells är en mycket mångsidig musiker som alltid haft en fot i rocken och en i den klassiska musiken. När jag ber honom att nämna några favoritmusiker så blir det först och främst gitarrister. Vi konstaterar att vi såg Rory Gallagher på samma konsert i Stockholms konserthus 1979. Robert nämner också musiker som Dave Edmunds och Brian Setzer. När det gäller pianister så är Oscar Peterson en stor idol. Andra pianister som inspirerat Wells är den tyske Boogie-Woogie pianisten Axel Zwingenberger samt 30-tals pianisterna Albert Ammons och Pete Johnson.

 

BERGLUND-WELLS-2 475

Robert Wells och Anders Berglund. (Foto: Camilla Käller)

 

Wells berättar också för mig om House of Jam som brukar anordnas ute på Värmdö. Under hans ledning görs helt orepeterade jam med olika musiker. Något han tycker är väldigt roligt.

Robert Wells har också helt nyligen släppt ett par egna piano-kompositioner "A window to the past" och "Summer Breeze". Han tycker att det är roligt att komponera och planerar ett par till stycken i samma anda. Kompositionerna tillägnar han sina pianostudenter som deltar i den årliga "piano-campen" Wells Academy i augusti.

 

I början av augusti är Robert Wells också bjuden till Kinas största pianofestival tillsammans med en av sina elever.

 

När jag frågar Robert om han har några speciella Uppsala-minnen så svarar han:

- På 80-talet spelade jag på Rackis med Stockholm All Stars där bland andra Lasse Wellander och Little Mike ingick. Det var ett riktigt roligt ställe att spela på. 1991 körde vi Rhapsody in Rock på Fyrishov med Anders Berglund som dirigent. Den 17 oktober gör vi en ny föreställning på just Fyrishov och Anders Berglund är med igen. Det är ju 28 år sedan men vi firar faktiskt 30-års jubileum för Rhapsody in Rock i år. Under alla år så har Rhapsody in Rock setts av sammanlagt cirka två miljoner människor under mer än 500 konserter i Skandinavien, USA, Kina, England, Tyskland och Ryssland.

 

Boka alltså in den 18 augusti för en intim spelning tillsammans med Charlie McCoy på Engelen i Stockholm och den 17 oktober för den stora produktionen Rhapsody in Rock på Fyrishov i Uppsala.

 

För den som vill läsa mer om Robert Wells och hans musicerande så släpps hans bok Blod, Svett & Toner den 6 september.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.