Skriv ut denna sida
David Ritschard för högsta betyg för "Brobrännaren". (Foto: Pär Dahlerus) David Ritschard för högsta betyg för "Brobrännaren". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: David Ritschard - Brobrännaren

2019-07-01 - 01:52

Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

 

Först kan man nämligen tycka att det verkar kitschigt och lite töntigt. David Ritschard har dock hittat sin egen nisch och hamnar definitivt på rätt sida om "töntgränsen".

 

Det är väldigt lätt att avfärda hela grejen innan man fattar hur genialt det är. Det äkta och genuina och modet att göra denna ursvenska country med Stockholmsdialekt berör verkligen. Låtarna är mycket välgjorda och de vardagsrealistiska texterna är välskrivna, tänkvärda och ibland vassa.

 

Jag kan inte låta bli att dra en slags parallell till Amanda Ginsburgs jazzalbum "Jag har funderat på en sak" också det med vardagsrealistiska texter. De gör liknande saker inom olika genres och båda visar att det blir väldigt bra och originellt på svenska. På engelska hade säkert båda två varit bra men inte alls stuckit ut på det sätt som de gör nu.

 

Härom veckan uppträdde David Ritschard, med sitt stora band Krokodiltårarna, på Sthlm Americana festivalen. Jag hade själv förmånen att närvara vid deras framträdande som senare hyllats av många som ett av de bättre under festivalen. Jag är beredd att hålla med. Vad kan förresten vara mer rätt på en sådan festival än en charmig söderkis som gör sin egen country på Stockholmsdialekt.

 

Jag ser David Ritschard mer som en brobyggare än en brobrännare. Eftersom han förenar den svenska visan med klassisk amerikansk countrymusik. Han gör det dessutom väldigt bra och med ett band av enastående musiker, bland annat Uppsalas egen lapsteel-mästare Nicke Widén.

 

Jag ger albumet 10/10

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.

Recension: Alla har vi ett förhållande till Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musik. Frågan är vad den sista föreställningen innan uppehållet innehåller? Det syns att hela gänget på scenen drar på lite extra energi. Det känns bättre att gå på ledighet då.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.