Skriv ut denna sida
Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus) Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Stockholm Jazz Orchestra - Nature Spirits

2019-06-03 - 21:04

Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

 

Peter Knudsens har, när han komponerat Nature Spirits, inspirerats av John Bauers målningar av övernaturliga väsen i trollskogen. Detta hörs tydligt i denna moderna storbandsjazz som har en hel del folkmusik-ton i sig. Jag får också mycket en känsla av filmmusik när jag lyssnar på denna musik som verkligen andas trollskogens mystik och är väldigt målande.

 

Musiken är på en gång ganska enkel att ta till sig som den också är krävande av lyssnaren. Det är effektfullt med en 16 personer stark orkester. Att musiken är uppbyggd som en svit gör också att man tänker en del på klassisk musik.

 

Albumet är inspelat live 2017 inför publik. Vill man uppleva musiken live 2019 så spelar Stockholm Jazz Orchestra på The Jazz Pool i Interpools lokaler på Svartbäcksgatan imorgon tisdag 4 juni. Officiell release av albumet både fysiskt och digitalt sker först på fredag 7 juni.

 

Det är inte helt lätt att betygssätta denna för mina öron lite ovanliga storbandsjazz. Både framförandet av Stockholm Jazz Orchestra och kompositionen av Peter Knudsen och den spännande lyssningen får mig dock till slut att sätta betyget 7/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.