Skriv ut denna sida
Egberto Gismonti med sin 10-strängade gitarr. (Foto: Morgan Jansson) Egberto Gismonti med sin 10-strängade gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

Magi på olika sätt under gitarrfestivalens tredje kväll

2018-10-13 - 09:51

När Uppsala Internationella Gitarrfestival nått fram till sin tredje kväll så bjuds vi på två spännande soloakter av helt skilda slag.

 

Amerikanskan Kaki King bjuder på en färgsprakande show med bilder och olika mönster som projiceras på en stor skärm bakom henne, men också på hennes vita specialgitarr. Den legendariske brasilianaren Egberto Gismonti förtrollar publiken med fantastiskt gitarr och pianospel. Han är en verklig mästare på båda instrumenten.

 

 5D3 5187-copy-UN

Amerikanskan Kaki King med prejektion på duk och gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kaki Kings konsert eller ska vi kalla det musik och multimedia-show hölls i Uppsala Konsert & Kongress sal B. Det är en riktigt häftig och ovanlig show som hon bjuder oss på. Helt klädd i vitt tar hon plats bakom sin också helt vita specialbyggda Ovation gitarr. Gitarren sitter fast på en ställning på scenen. Bakom Kaki finns en stor filmduk. På filmduken liksom på själva gitarren projiceras olika bilder, filmer och mönster. Kaki King spelar inte bara på strängarna på sin gitarr. Hon trummar på den och gör skrapande ljudeffekter. Hon spelar tillsammans med inspelad musik.

 

På sidan av scenen sitter Kakis samarbetspartner från Glowing Pictures som styr alla olika bilder som visas. Väldigt många band har ju effektfulla videoskärmar bakom sig på scenen nuförtiden. Det som gör detta så annorlunda är att det också visas bilder och olika mönster direkt på Kakis gitarr. Det kan vara lite svårt att förklara i ord, men till exempel ser man snirklar som lyser upp på gitarren som om att man kan se tonerna komma ur den.

 

 5D3 5199-copy-UN

Kaki King med sin helvita gitarr som är monterad på stativ. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är verkligen en helhetsupplevelse. Det är så häftigt med alla olika bilder och färger så att själva musiken nästan får en underordnad betydelse. Fast det är förstås helheten som gör det och hur själva sinnesstämningen påverkas av både musiken och av de mönster eller bildsekvenser som visas till den. Ibland ändrar sig färgerna på det som visas på filmduken efter just den ton som spelas. Ibland rör sig olika bilder eller mönster efter musikens rytm.

 

En del i showen som bryter av rejält är när gitarren pratar med oss med textremsor på filmduken till en lite naiv historia, som ändå förmedlar ett budskap, om hur gitarren blir mobbad och utstött av andra gitarrer för att den ser så annorlunda ut.

 

 7D2 6496-copy-UN

Kaki King mellansnackar och har visat sin Hennatatuering. (Foto: Morgan Jansson)

 

Innan vi får ett slags extranummer så har Kaki King ett långt och enda mellansnack. Det skulle störa helheten och mystiken i själva showen om hon pratat under den. Hon berättar bland annat att hon reser mycket och ibland till annorlunda platser.

 

Nyligen var hon i Abu Dhabi .Hon berättar att en skorpion kröp alldeles nära henne när hon var där. Henna-tatueringen av en skorpion som hon sedan gjorde funderar hon på att permanenta eller kanske inte? Hon talar om att hon inte har några riktiga tatueringar vilket kanske är ovanligt bland hennes konstnärliga artistkollegor.

 

 5D3 5210-copy-UN

Ganska ofta greppar Kaki halsen från ovansidan. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens sena konsert hålls i den stora konsertsalen. Den brasilianske mästaren Egberto Gismonti är en legendar i musikkretsar och han har en över 50 år lång musikkarriär. Han är en virtuos både på gitarr och piano. Med en orangefärgad liten mössa på huvudet och en böljande hårman hängande ner på ryggen träder den 70-årige Gismonti in på scenen.

 

Han sätter sig till rätta på en pall som står vid sidan av en Steinway flygel. Han berättar att mycket av den musik han ska spela för oss bygger på brasiliansk folkmusik, tyvärr pratar han lite tyst och långt ifrån mikrofonen som egentligen är riggad till hans gitarr, vilket gör att det är lite svårt att uppfatta vad han säger.

 

Musiken talar däremot sitt eget språk. Han greppar sin 10 strängade gitarr. Hans fingrar dansar över strängarna. Vänster hands fingrar rör sig som en spindels ben över gitarrhalsens band. Höger hand slår an på de olika strängarna med en väldig finess. Allt är i en perfekt harmoni och Gismonti är helt inne i musiken och de olika rytmerna som han skapar.

 

 5D3 5264-copy-UN

Egberto Gismonti bakom flygeln. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är som att Egberto Gismonti kan göra precis vad han vill med sin gitarr. Vi ska inte heller glömma att han har tio strängar att hålla reda på också. Gismonti är en musiker som verkligen klarar av konsttycket att lägga in tysta noter eller små pauser i sin musik vilket ökar intensiteten. När jag sluter mina ögon och bara lyssnar så låter det som fler än bara en gitarrist.

 

Jag hör två olika melodislingor samtidigt som jag hör ett baskomp. Det är minst sagt en imponerande uppvisning som vi bjuds på. Publiken är trollbunden och energin i lokalen känns.

 

 7D2 6519-copy-UN

Egberto Gismonti imponerar med sin 10-strängade gitarr. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter tre stycken byter Gismonti till en tolvsträngad gitarr. Gitarren har en lite hårdare klang än den 10-strängade. Gismonti gör så kallade flageoletter, berör alltså strängarna på ett visst sätt så att speciella toner bildas. Ibland bänder han strängarna på det sätt som blues och rockgitarrister ofta gör.

 

Det känns som att Gismonti skulle kunna spela precis vad som helst. Han besitter både en enorm skicklighet och en stor känsla. Efter ytterligare ett stycke byter han till 10-strängad gitarr igen. Han får fram alla möjliga ljud på gitarren genom att använda olika speltekniker.

 

 5D3 5268-copy-UN

Egberto Gismonti är också en mycket duktig pianist. (Foto: Morgan Jansson)

 

Egberto Gismonti är inte bara en mästerlig gitarrist han är också en fantastisk pianist, vilket vi får erfara då han sätter sig vid Steinway-flygeln. Han spelar lugna och känslosamma partier omväxlande med stycken i ett rasande tempo.

 

Det är ofattbart att man kan vara så otroligt skicklig på två instrument. Även när han spelar piano så kan man tro att det är mer än en pianist bakom tangenterna. Vid ett tillfälle myllrar tonerna så jag får en bild av myror som springer kors och tvärs i en myrstack.

 

 7D2 6517-copy-UN

Egberto Gismonti. (Foto: Morgan Jansson)

 

Under stående ovationer klappar den hänförda publiken in Gismonti till två extranummer. Han hyllar Uppsala Internationella Gitarrfestival som fyller 15 år och tackar publiken som givit honom god energi på scenen. Jag är helt övertygad om att vi fått uppleva något väldigt speciellt.

 

 5D3 5170-copy-UN

Info på duken innan konsertstart. (Foto: Morgan Jansson)

 

Två så helt olika konserter med Kaki King och Egberto Gismonti, men båda två stora upplevelser utöver det vanliga som jag kommer att bära med mig länge. En av de stora tjusningarna med gitarrfestivalen är den stora mångfalden i musik som arrangörerna har lyckats att sätta ihop. Det är verkligen imponerande!

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.