Skriv ut denna sida
Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus) Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus)

DO Music Records, ett expansivt och mångsidigt bolag

2018-09-03 - 06:45

 

Uppsalabolaget DO Music Records är ett litet oberoende och expansivt företag som erbjuder hela kedjan av tjänster som produktion, promotion, distribution och bokningar. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har träffat grundarna Daniel Lantz och Olle Thunström samt medarbetaren Biim Frischenfeldt.

 

De två grundarna Daniel Lantz och Olle Thunström berättar att namnet DO kommer ifrån initialerna i deras respektive förnamn. De bildade företaget för 11 år sedan. Daniel berättar:

- Olle kom på idén att vi skulle bilda ett bolag. Till en början var det som ett hobbyprojekt för att kunna ge ut musik med våra egna band och olika musikprojekt som Beat Funktion där vi båda är aktiva musiker. Sedan spred det sig som ringar på vattnet. Många musiker ville ha vår hjälp.

 

40627296 340026523234267 1420002967871815680 n

På DO Records arbetar bland annat Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus)

 

Några av de första artisterna och banden utanför den egna "säcken" var jazztrion Trinity samt sångerskan Moa Killander. Artistkatalogen har med åren vuxit och blivit ganska omfattande. Ett av de senaste tillskotten är den brittiska artisten Judith Owen som är bosatt i New Orleans. Hon är den första internationella artisten som de tar under sina vingar. De sköter utgivningen av hennes nya album RedisCOVERed i Sverige. De bokar också hennes kommande Sverigeturné bland annat med en spelning på Katalin den 4:e oktober.

 

40606164 223896278476758 7761780539878539264 n

Foto: Pär Dahlerus

 

Olle Thunström berättar att Biim Frischenfeldt var elev till honom. Olle arbetar som musiklärare och såg tidigt att Biim hade ett väldigt driv och entreprenörsanda. Nu är Biim bland annat exekutiv producent. Hon löser även problem och fixar olika saker åt artisterna som DO Music Records har på sin "label". Biim är liksom Daniel och Olle också musiker. Något som hon tycker hjälper henne att förstå andra artister och sätta sig in i deras situation. En annan musiker som har en liknande roll i bolaget är Frida Eklund.

 

Daniel berättar att bolaget expanderat mycket sedan hans bror Rolf Lantz kom in i bolaget.

- Rolf såg till att vi upprättade en ordentlig affärsplan. Han sköter också många av våra artisters bokningar.

 

Olle talar om att det svåraste idag för en artist är att nå ut med sin musik . Det släpps 30.000 låtar per dag på Spotify.

- Den yngre musikkonsumenten plockar låtar till sina låtlistor på samma sätt som de plockar lösgodis i en butik. Det är svårt att nå ut med hela album som det var förr.

 

40681524 298124354252375 7988738139491401728 n

Foto: Pär Dahlerus.

 

Daniel berättar att DO Music Records också har andra personer knutna till företaget.

- Tobbe Carlsson sköter inspelning, mixning och mastring, Daniel Tiderman jobbar med grafisk design och websidan samt Palli Kristmundsson som fotograferar. Daniel själv har lärt sig att mixa och mastra och talar om att hans tjänster efterfrågas allt mer. Han producerar också olika artisters album, bland annat sångerskan Rebecca Laaksos nyligen släppta album "Touching my Soul"

 

Det som började som ett hobbyprojekt för mer än tio år sedan har vuxit till sig till ett expansivt företag, DO Music Records.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.

Inför Robert Wells kommande spelningar med den legendariske munspelaren Charlie McCoy samt Rhapsody in Rocks 30 års jubileum hade Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus en liten pratstund med honom.

Recension: Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

Recension: Trots att de två artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij uppträdde med samma koncept i Parksnäckan för tre år sedan fyllde de två populära herrarna Parksnäckan igen. En entusiastisk publik välkomnade dem i den mycket fina sommarkvällen.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.