Skriv ut denna sida
Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus) Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus)

DO Music Records, ett expansivt och mångsidigt bolag

2018-09-03 - 06:45

 

Uppsalabolaget DO Music Records är ett litet oberoende och expansivt företag som erbjuder hela kedjan av tjänster som produktion, promotion, distribution och bokningar. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har träffat grundarna Daniel Lantz och Olle Thunström samt medarbetaren Biim Frischenfeldt.

 

De två grundarna Daniel Lantz och Olle Thunström berättar att namnet DO kommer ifrån initialerna i deras respektive förnamn. De bildade företaget för 11 år sedan. Daniel berättar:

- Olle kom på idén att vi skulle bilda ett bolag. Till en början var det som ett hobbyprojekt för att kunna ge ut musik med våra egna band och olika musikprojekt som Beat Funktion där vi båda är aktiva musiker. Sedan spred det sig som ringar på vattnet. Många musiker ville ha vår hjälp.

 

40627296 340026523234267 1420002967871815680 n

På DO Records arbetar bland annat Biim Frischenfeldt, Daniel Lantz och Olle Thunström. (Foto: Pär Dahlerus)

 

Några av de första artisterna och banden utanför den egna "säcken" var jazztrion Trinity samt sångerskan Moa Killander. Artistkatalogen har med åren vuxit och blivit ganska omfattande. Ett av de senaste tillskotten är den brittiska artisten Judith Owen som är bosatt i New Orleans. Hon är den första internationella artisten som de tar under sina vingar. De sköter utgivningen av hennes nya album RedisCOVERed i Sverige. De bokar också hennes kommande Sverigeturné bland annat med en spelning på Katalin den 4:e oktober.

 

40606164 223896278476758 7761780539878539264 n

Foto: Pär Dahlerus

 

Olle Thunström berättar att Biim Frischenfeldt var elev till honom. Olle arbetar som musiklärare och såg tidigt att Biim hade ett väldigt driv och entreprenörsanda. Nu är Biim bland annat exekutiv producent. Hon löser även problem och fixar olika saker åt artisterna som DO Music Records har på sin "label". Biim är liksom Daniel och Olle också musiker. Något som hon tycker hjälper henne att förstå andra artister och sätta sig in i deras situation. En annan musiker som har en liknande roll i bolaget är Frida Eklund.

 

Daniel berättar att bolaget expanderat mycket sedan hans bror Rolf Lantz kom in i bolaget.

- Rolf såg till att vi upprättade en ordentlig affärsplan. Han sköter också många av våra artisters bokningar.

 

Olle talar om att det svåraste idag för en artist är att nå ut med sin musik . Det släpps 30.000 låtar per dag på Spotify.

- Den yngre musikkonsumenten plockar låtar till sina låtlistor på samma sätt som de plockar lösgodis i en butik. Det är svårt att nå ut med hela album som det var förr.

 

40681524 298124354252375 7988738139491401728 n

Foto: Pär Dahlerus.

 

Daniel berättar att DO Music Records också har andra personer knutna till företaget.

- Tobbe Carlsson sköter inspelning, mixning och mastring, Daniel Tiderman jobbar med grafisk design och websidan samt Palli Kristmundsson som fotograferar. Daniel själv har lärt sig att mixa och mastra och talar om att hans tjänster efterfrågas allt mer. Han producerar också olika artisters album, bland annat sångerskan Rebecca Laaksos nyligen släppta album "Touching my Soul"

 

Det som började som ett hobbyprojekt för mer än tio år sedan har vuxit till sig till ett expansivt företag, DO Music Records.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.