Skriv ut denna sida
Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets) Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets)

Recension: Nya singlar med Uppsalabandet Cabinets

2018-08-28 - 22:05

Cabinets senaste album "Dimwits and fools" kom 2016. Nu följer de upp det med två nya singlar som de släppt under sommaren.

 

Cabinets bildades 2013 och består av Anders Eriksson på gitarrer, mandolin och sång, Martin Elovsson på sång, akustisk gitarr och mandolin, Gustav Johansson på bas, dragspel och körsång samt Sam Taub på trummor.

 

Deras musik kan enklast beskrivas som en folk/rock/country-baserad americana (kanske just det som är americana). Stilmässigt så poppar band som The Band och Mumford and Sons upp i mitt sinne. Så här säger de själva om låtarna.

 

Martin Elovsson om "Lupine"

"Idén till låten kom ifjol när lupinerna blommade som mest i vägkanterna. Jag har väl aldrig varit någon blomfantast men började googla lupiner och fick bland annat reda på att de ses som ogräs av de flesta! Men även att namnet betyder varg för att folk förr trodde att lupinerna var vargöron som stack upp ur dikena. Perfekt ämne att skriva en låt om tänkte jag. En ulv i fårakläder — fast tvärtom?

 

Anders Eriksson om "Too sane to be free"

"Lonesome Suzie, oh so lonesome, never felt alone". Första raden ur låten bara kom, så som det oftast gör när jag drar till med nåt ackord på gitarren för att samtidigt öppna käften i förhoppningen att hitta en bra melodi. Antagligen hade mitt undermedvetna snott "Lonesome Suzie" från en the Band-låt med denna titel.

 

Det är två låtar som är lätta att ta till sig. De är av lite olika karaktär, mest kanske för att Martin och Anders sjunger på sina egna låtar. Trots enkelheten så växer låtarna med antalet lyssningar.

 

"Lupine" och "Too sane to be free" har släppts digitalt. Låtarna ger mersmak, så vi får hoppas på ett nytt album snart. Jag ger båda singlarna 7/10

 

På Kulturnatten den 8 september kan man se Cabinets live, de spelar på stora scenen 21:00 på St: Eriks torg.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.

På lördag är det sommaravslutning på Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehållet gästar Uppsalas egen hammondmästare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.