Skriv ut denna sida
Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets) Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets)

Recension: Nya singlar med Uppsalabandet Cabinets

2018-08-28 - 22:05

Cabinets senaste album "Dimwits and fools" kom 2016. Nu följer de upp det med två nya singlar som de släppt under sommaren.

 

Cabinets bildades 2013 och består av Anders Eriksson på gitarrer, mandolin och sång, Martin Elovsson på sång, akustisk gitarr och mandolin, Gustav Johansson på bas, dragspel och körsång samt Sam Taub på trummor.

 

Deras musik kan enklast beskrivas som en folk/rock/country-baserad americana (kanske just det som är americana). Stilmässigt så poppar band som The Band och Mumford and Sons upp i mitt sinne. Så här säger de själva om låtarna.

 

Martin Elovsson om "Lupine"

"Idén till låten kom ifjol när lupinerna blommade som mest i vägkanterna. Jag har väl aldrig varit någon blomfantast men började googla lupiner och fick bland annat reda på att de ses som ogräs av de flesta! Men även att namnet betyder varg för att folk förr trodde att lupinerna var vargöron som stack upp ur dikena. Perfekt ämne att skriva en låt om tänkte jag. En ulv i fårakläder — fast tvärtom?

 

Anders Eriksson om "Too sane to be free"

"Lonesome Suzie, oh so lonesome, never felt alone". Första raden ur låten bara kom, så som det oftast gör när jag drar till med nåt ackord på gitarren för att samtidigt öppna käften i förhoppningen att hitta en bra melodi. Antagligen hade mitt undermedvetna snott "Lonesome Suzie" från en the Band-låt med denna titel.

 

Det är två låtar som är lätta att ta till sig. De är av lite olika karaktär, mest kanske för att Martin och Anders sjunger på sina egna låtar. Trots enkelheten så växer låtarna med antalet lyssningar.

 

"Lupine" och "Too sane to be free" har släppts digitalt. Låtarna ger mersmak, så vi får hoppas på ett nytt album snart. Jag ger båda singlarna 7/10

 

På Kulturnatten den 8 september kan man se Cabinets live, de spelar på stora scenen 21:00 på St: Eriks torg.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På lördagskvällen fick Uppsala och UKK besök av Woodstock när en rad mer eller mindre kända artister hyllade 50-års jubileet av den stora Woodstock-festivalen.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 3.

Simon Monserrat har fått ihop ett professionellt gäng musiker till detta samarbete. Jag har fått lyssna på albumets första låt: La Clave Cubana. Den är sprängfylld av glädje och värme som passar till höstens många färger och salsakvällar. I ett sammanhang jag hörde den var på Zumbakryssningen i september, men då var låten inte släppt och folk frågade var den gick att ladda ned. Det är ett gott tecken!

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 2.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 1.

Recension: "Vi trubadurer håller alltid på lite för länge" säger Ola Magnell mot slutet av konserten. Från publiken hörs spridda protester mot denna utsaga. Berättigade protester, då den 73-årige Magnell och hans medmusikant Jonatan Stenson väl fyller de totalt två timmar de står på scenen.

Recension: Jesper Lindell med band besökte Rootsy Musics Klubb Uffe på Katalin på tisdagskvällen. Deras härliga blandning av soul och americana skulle ha kunnat komma från Muscle Shoals, Alabama, men Jesper Lindell kommer från Ludvika.

Recension: Det blev ett mäktigt framförande av David Bowies musik, men även musik som påverkat Bowie, när cirka 60 personer fyllde UKK:s scen. På lördagskvällen spelade nämligen Västerås Sinfonietta under ledning av arrangören och dirigenten Hans Ek på Uppsala Konsert & Kongress.

Sångaren och låtskrivaren Ola Magnell debuterade 1974 och har sedan dess släppt 12 fullängdsalbum och gett oräkneliga konserter. Fredagen den 11 oktober står han och vapendragaren Jonatan Stenson på Katalins scen. Med anledning av denna spelning passade Uppsalanyheter på att få en liten pratstund med Magnell över telefon.