Skriv ut denna sida
Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind) Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind)

Nya Slowman Band till Hijazz Klubb

2018-04-17 - 00:15

Artisten som kallar sig Slowman, Svante Törngren, har fått en nytändning med sitt nya band. De kommer till Uppsala och spelar på Hijazz Klubb nu på fredag den 20:e april. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus fick ett samtal med Slowman häromdagen.

 

Det nya bandet består förutom av Svante själv på sång och gitarr utav Michael Wall på trummor och lapsteel och Markus Gahnfelt på elektrisk ståbas och vanlig elbas.

 

- Att spela med Michael och Markus har gett mig en nytändning. Att Michel inte bara spelar trummor utan också lapsteel och dessutom skriver musik gör att han fungerar på ett annat sätt än många andra trummisar. Kemin mellan oss alla tre stämmer perfekt, säger Svante. Han fortsätter: Vi lägger upp våra konserter i två set.

 

Vi börjar lugnt och ökar intensiteten efter hand. I första set spelar Michael en del lapsteel och använder vispar när han trummar. Marcus spelar på sin elektriska ståbas. I andra set rockar vi på mer. Markus kör med sin vanliga Fender elbas och Michael lägger undan sin lapsteel. Det går ju inte att trumma och spela lapsteel samtidigt.

 

Spelar ni någon ny musik med den nya trion?

- Först vill jag känna hur bandet tar emot den musik jag redan har på min repertoar, nästa steg blir att skriva ny musik. De gamla låtarna får ju en ny kostym med nya musiker.

 

- Med trion blir musiken "rootigare". Vi spelar bluesig rock (typ Stevie Ray Vaughan) men även Americana och New Orleans Funk.

 

Hur skriver du din musik?

- Jag ger mig själv ett uppdrag. Jag börjar ofta med musiken, det kan vara en ackordföljd som låter bra. Jag försöker sedan hitta nyckelord, ett tema och en titel. När jag skriver på gitarren så ingår även solona i kompositionerna. Gitarren driver låtarna. Det blir annorlunda om jag skriver låtarna på piano som jag mestadels gjorde på det senaste albumet "Happy Boy". Sången blir också allt viktigare för mig.

 

Var har ni haft tidigare spelningar med den nya sättningen?

- Vi spelade den första spelningen på Nomad i Stockholm. Vi var i Borås på Café Nära och nu senast, den 23 mars, i Plugged Records källarvalv i gamla stan i Stockholm, och det har känts väldigt bra. Vi blir efterhand mer och mer samspelta så nu har Uppsala publiken något att se fram emot.

 

- Nu gäller det att arbeta upp en ny publik och kontinuitet i våra spelningar och att ambitionsnivån stämmer mellan bandmedlemmarna, vilket det känns som.

 

Slutligen, vad betyder Uppsala för dig?

-Jag gjorde lumpen på gamla S1, så jag har stått i köer till nationerna där vi försökte ta oss in och ha roligt. Jag minns också många fina spelningar i Uppsala, inte minst på gamla Hijazz. Personkemin med ägaren Celal klaffade perfekt från början och man kan alltid lita på att utrustningen fungerar.

 

På fredag 20 april får Uppsalapubliken alltså chans att stifta bekantskap med nya Slowman Band på Hijazz Klubb. Det kan jag verkligen rekommendera som har sett Svante med tidigare upplagor av Slowman Band. Han är förutom att vara en enastående gitarrist en bra sångare. Den nya sättningen och nytändningen känns väldigt lovande.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.