Skriv ut denna sida
Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind) Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind)

Nya Slowman Band till Hijazz Klubb

2018-04-17 - 00:15

Artisten som kallar sig Slowman, Svante Törngren, har fått en nytändning med sitt nya band. De kommer till Uppsala och spelar på Hijazz Klubb nu på fredag den 20:e april. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus fick ett samtal med Slowman häromdagen.

 

Det nya bandet består förutom av Svante själv på sång och gitarr utav Michael Wall på trummor och lapsteel och Markus Gahnfelt på elektrisk ståbas och vanlig elbas.

 

- Att spela med Michael och Markus har gett mig en nytändning. Att Michel inte bara spelar trummor utan också lapsteel och dessutom skriver musik gör att han fungerar på ett annat sätt än många andra trummisar. Kemin mellan oss alla tre stämmer perfekt, säger Svante. Han fortsätter: Vi lägger upp våra konserter i två set.

 

Vi börjar lugnt och ökar intensiteten efter hand. I första set spelar Michael en del lapsteel och använder vispar när han trummar. Marcus spelar på sin elektriska ståbas. I andra set rockar vi på mer. Markus kör med sin vanliga Fender elbas och Michael lägger undan sin lapsteel. Det går ju inte att trumma och spela lapsteel samtidigt.

 

Spelar ni någon ny musik med den nya trion?

- Först vill jag känna hur bandet tar emot den musik jag redan har på min repertoar, nästa steg blir att skriva ny musik. De gamla låtarna får ju en ny kostym med nya musiker.

 

- Med trion blir musiken "rootigare". Vi spelar bluesig rock (typ Stevie Ray Vaughan) men även Americana och New Orleans Funk.

 

Hur skriver du din musik?

- Jag ger mig själv ett uppdrag. Jag börjar ofta med musiken, det kan vara en ackordföljd som låter bra. Jag försöker sedan hitta nyckelord, ett tema och en titel. När jag skriver på gitarren så ingår även solona i kompositionerna. Gitarren driver låtarna. Det blir annorlunda om jag skriver låtarna på piano som jag mestadels gjorde på det senaste albumet "Happy Boy". Sången blir också allt viktigare för mig.

 

Var har ni haft tidigare spelningar med den nya sättningen?

- Vi spelade den första spelningen på Nomad i Stockholm. Vi var i Borås på Café Nära och nu senast, den 23 mars, i Plugged Records källarvalv i gamla stan i Stockholm, och det har känts väldigt bra. Vi blir efterhand mer och mer samspelta så nu har Uppsala publiken något att se fram emot.

 

- Nu gäller det att arbeta upp en ny publik och kontinuitet i våra spelningar och att ambitionsnivån stämmer mellan bandmedlemmarna, vilket det känns som.

 

Slutligen, vad betyder Uppsala för dig?

-Jag gjorde lumpen på gamla S1, så jag har stått i köer till nationerna där vi försökte ta oss in och ha roligt. Jag minns också många fina spelningar i Uppsala, inte minst på gamla Hijazz. Personkemin med ägaren Celal klaffade perfekt från början och man kan alltid lita på att utrustningen fungerar.

 

På fredag 20 april får Uppsalapubliken alltså chans att stifta bekantskap med nya Slowman Band på Hijazz Klubb. Det kan jag verkligen rekommendera som har sett Svante med tidigare upplagor av Slowman Band. Han är förutom att vara en enastående gitarrist en bra sångare. Den nya sättningen och nytändningen känns väldigt lovande.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På fredag nästa vecka kommer punklegenderna KSMB till Uppsala och uppträder på Katalin vid Östra Station. Men det är inte på något sätt en vanlig konsert som publiken bjuds på.

Den amerikanska artisten Caleb Caudle startar sin första Skandinavien-turne på Hijazz Klubb i Uppsala. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus intervjuade honom häromdagen, innan hans resa hit från Nashville.

Recension: På tisdagskvällen startade det amerikanska bandet Cordovas och den kanadensiska artisten Joe Nolan sin gemensamma turné med spelstart på Katalins Klubb Uffe.

Idag tisdag inleder det amerikanska lovordade bandet Cordovas Klubb Uffe för säsongen. Det gör de tillsammans med kanadensaren Joe Nolan som kommer att inleda kvällen.

Recension: Sångerskan, pianisten och kompositören Maria Kvist släpper sitt nya album Shadows and Rain på Uppsalabolaget DO Music Records label. Albumet släpps den 15 mars, men redan på tisdag den 12 mars spelar Maria Kvist på JazzPool.

Bildsvep: Uppsalanyheters Morgan Jansson var på plats på UKK när Färöarnas stora alt-popstjärna Eivør intog B-salens scen på UKK.

Recension: Det blev en trevlig kväll med skön jazz med en svensk lite vemodig ton. I höstas släppte klarinettisten och sångerskan Lisa Grotherus sitt debutalbum Dekontee, vilket inte bara är namnet på albumet men också det smeknamn Lisa fick när hon jobbade i Liberia.

Recension: På fredagskvällen möttes musik från två olika kontinenter på en tredje. Indiern Manish Pingle som spelar indisk slide-gitarr och koraspelaren Lamine Cissokho från Senegal spelade tillsammans och var för sig på intima Hijazz Klubb i Uppsala.

Recension: På torsdagskvällen spelade den unga och talangfulla jazzsångerskan Amanda Ginsburg med sitt band på Katalins Jazzbar. Hon fick i början av februari en grammis för sitt album "Jag har funderat på en sak". En respektfullt lyssnande publik i den knökfulla jazzbaren fick lyssna på hennes fina jazzvisor från albumet och lite till.

Recension: Tomas Adolphson och Anders Falk avslutade sin 14 konserter långa jubileumsturné på Katalin i sin gamla hemstad Uppsala. De bjöd den talrika publiken på en nostalgisk musikresa genom sin karriär.