Skriv ut denna sida
Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind) Slowman Band kommer till Hijazz Klubb. (Foto: Lars Sundelind)

Nya Slowman Band till Hijazz Klubb

2018-04-17 - 00:15

Artisten som kallar sig Slowman, Svante Törngren, har fått en nytändning med sitt nya band. De kommer till Uppsala och spelar på Hijazz Klubb nu på fredag den 20:e april. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus fick ett samtal med Slowman häromdagen.

 

Det nya bandet består förutom av Svante själv på sång och gitarr utav Michael Wall på trummor och lapsteel och Markus Gahnfelt på elektrisk ståbas och vanlig elbas.

 

- Att spela med Michael och Markus har gett mig en nytändning. Att Michel inte bara spelar trummor utan också lapsteel och dessutom skriver musik gör att han fungerar på ett annat sätt än många andra trummisar. Kemin mellan oss alla tre stämmer perfekt, säger Svante. Han fortsätter: Vi lägger upp våra konserter i två set.

 

Vi börjar lugnt och ökar intensiteten efter hand. I första set spelar Michael en del lapsteel och använder vispar när han trummar. Marcus spelar på sin elektriska ståbas. I andra set rockar vi på mer. Markus kör med sin vanliga Fender elbas och Michael lägger undan sin lapsteel. Det går ju inte att trumma och spela lapsteel samtidigt.

 

Spelar ni någon ny musik med den nya trion?

- Först vill jag känna hur bandet tar emot den musik jag redan har på min repertoar, nästa steg blir att skriva ny musik. De gamla låtarna får ju en ny kostym med nya musiker.

 

- Med trion blir musiken "rootigare". Vi spelar bluesig rock (typ Stevie Ray Vaughan) men även Americana och New Orleans Funk.

 

Hur skriver du din musik?

- Jag ger mig själv ett uppdrag. Jag börjar ofta med musiken, det kan vara en ackordföljd som låter bra. Jag försöker sedan hitta nyckelord, ett tema och en titel. När jag skriver på gitarren så ingår även solona i kompositionerna. Gitarren driver låtarna. Det blir annorlunda om jag skriver låtarna på piano som jag mestadels gjorde på det senaste albumet "Happy Boy". Sången blir också allt viktigare för mig.

 

Var har ni haft tidigare spelningar med den nya sättningen?

- Vi spelade den första spelningen på Nomad i Stockholm. Vi var i Borås på Café Nära och nu senast, den 23 mars, i Plugged Records källarvalv i gamla stan i Stockholm, och det har känts väldigt bra. Vi blir efterhand mer och mer samspelta så nu har Uppsala publiken något att se fram emot.

 

- Nu gäller det att arbeta upp en ny publik och kontinuitet i våra spelningar och att ambitionsnivån stämmer mellan bandmedlemmarna, vilket det känns som.

 

Slutligen, vad betyder Uppsala för dig?

-Jag gjorde lumpen på gamla S1, så jag har stått i köer till nationerna där vi försökte ta oss in och ha roligt. Jag minns också många fina spelningar i Uppsala, inte minst på gamla Hijazz. Personkemin med ägaren Celal klaffade perfekt från början och man kan alltid lita på att utrustningen fungerar.

 

På fredag 20 april får Uppsalapubliken alltså chans att stifta bekantskap med nya Slowman Band på Hijazz Klubb. Det kan jag verkligen rekommendera som har sett Svante med tidigare upplagor av Slowman Band. Han är förutom att vara en enastående gitarrist en bra sångare. Den nya sättningen och nytändningen känns väldigt lovande.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.

På lördag är det sommaravslutning på Katalin i Uppsala. Innan semesteruppehållet gästar Uppsalas egen hammondmästare Andreas Hellkvist med musiker för en spelning.

Recension: Jag förvånar mig faktiskt lite själv med att verkligen gilla David Ritschards nyligen släppta album Brobrännaren.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.