Skriv ut denna sida
Micke Tideman firar dubbelt nästa vecka. (Foto: Pär Dahlerus) Micke Tideman firar dubbelt nästa vecka. (Foto: Pär Dahlerus)

CD-fyndet firar 25 år

2018-03-14 - 12:18

Nästa vecka firar Micke Tideman två jubileum. Hans butik CD-fyndet fyller 25 år och Micke själv fyller 60 på måndag den 19 mars. Jubileumet kommer att firas med passande 25 procent rabatt under resten av månaden.

 

För 25 år sedan startade Micke Tideman skivbörsen CD-fyndet på St. Olofsgatan 32, där butiken ligger och har legat sedan dess. Inte många butiker kan ståta med att ha legat på samma plats så länge. CD-fyndet som också säljer vinylskivor och filmer på DVD och Blu-ray är också Uppsalas äldsta skivbutik.

 

28928116 10156423774968933 1071014569 o

Micke Tideman bjuder på 25 procent rabatt resten av månaden från den 19 mars. (Foto: Pär Dahlerus)

 

Då, för 25 år sedan fanns det många skivbutiker i Uppsala. Flertalet sålde nya skivor. Musikörat som sedermera blev bara Örat var den sista "vanliga" skivaffären som stängde i Uppsala. Kedjan Rocks hade 3 butiker i Uppsala, Åhléns hade en stor skivavdelning liksom Expert. Skivbutikerna Tropez och BK Records är andra exempel.

 

Idag finns flera skivbörsar i Uppsala varav CD-fyndet och Hjalmars Skivbörs är renodlade begagnat börser. Open Mind har ett stort sortiment begagnade vinylskivor men numera även en hel del nytt även lite på CD. Även Skivcentrum har en del nytt i båda formaten.

 

28938608 10156423772138933 2003128903 o

Micke Tideman utanför sin butik CD-Fyndet på St: Olofsgatan. (Foto: Privat)

 

Hur kom det sig att du öppnade CD-fyndet?

- Jag jobbade tidigare på en fritidsgård som skulle stänga. Eftersom jag själv köpte skivor och lyssnade mycket på musik och tyckte att CD-formatet lämpade sig för en adrahandsmarknad bestämde jag mig för att öppna butiken. Jag hade själv köpt min första CD-spelare redan 1986.

 

Kan du försörja dig enbart genom att sälja begagnade skivor och film?

- Nej, det går inte riktigt. Jag jobbar även som DJ. Numera på krogen Stationen. Jag började en gång i tiden på Fredmans och har DJ:at på bland annat Sturecompagniet i Stockholm. Även en tid på Katalin efter det att Fredmans stängde igen.

 

28928326 10156423775153933 837486624 o

Micke Tideman är en flitig fotograf och visar sina bilder bland annat på sitt Instagramkonto "tidanuppsala" (Foto: Pär Dahlerus)

 

Hur har skivförsäljningen förändrats under de 25 år du har hållit på?

- "Medelsvensson" köparna finns knappt längre. Numera är det mest inbitna musikintresserade samlare och stamkunder som kommer in. Att få tag på nyutgivna CD är också svårare nu eftersom de flesta av köparna är så medvetna och verkligen köper det som de vill ha. Förr chansade folk mer och sålde sedan skivor de köpt av misstag.

 

- Försäljningssiffrorna är nog i stort sett desamma som förr. Hårdrock är den genre som säljer bäst. De skivorna går åt snabbt.

CD skivan är ingalunda död, och är det fysiska media som det fortfarande säljs mest utav även om den tidigare mer eller mindre dödförklarade vinylskivan fått ett rejält uppsving under senare år.

 

Micke Tideman är också en flitig fotograf och på sitt Instagramkonto "Tidanuppsala" där han lägger upp sina bilder har han över tjugosextusen följare. För att hålla sig i form spelar han bland annat innebandy flera gånger i veckan.

 

Den som vill fira Micke och CD-fyndet är välkommen in på måndag den 19 mars "då bjuder jag på tårta och lite sånt", hälsar Micke.

 

Uppsalanyheter avslutar med att gratulera Micke på 60-års dagen och till 25-års jubileet för CD-fyndet.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.