Skriv ut denna sida
Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Trummor & Orgel "Indivisibility" release 2 mars

2018-03-01 - 01:11

Uppsalabördiga bröderna Staffan och Anders Ljunggren som spelar just trummor respektive orgel släpper sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" på fredag 2 mars.

 

Jag såg Trummor & Orgel live första gången 2006 när de var förband till Soundtracks Of Our Lives. Redan då imponerades jag av de två brödernas samspelthet och följsamhet i musiken som de skapar tillsammans. Sedan dess har de hunnit fram till sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" och har verkligen inte blivit mindre samspelta.

 

Att spela in musik i stort sett bara med trummor och orgel ger en viss begränsning, men trots det är deras musik spännande och ger mersmak. På det nya albumet spelar Staffan förutom trummor lite gitarr och Anders spelar även en hel del synt.

 

Trummor & Orgels musik har utvecklats men visst känner man igen deras karaktäristiska grundstil från tidigare album. De har skrivit albumets 9 spår och deras kompositioner håller genomgående hög klass. Anders snygga melodislingor på orgeln följs av Staffans mycket rytmiska och jazzaktiga trumspel med ett enormt driv som hela tiden för musiken framåt.

 

Det finns en känsla av 60 och 70-tal i musiken men det vimlar också av modernare sound i den omväxlande ljudbilden. Ibland är det rent danstempo som i svängiga "Debonair" och "Transcendence" med en basgång som får mig att tänka på Talking Heads. Jag kan också höra influenser av jazz, rock, pop och folkmusik i Trummor & Orgels ljudbild.

 

Bröderna Ljunggren besitter en mycket stor musikalitet. Jag imponeras av båda två men kanske främst av det otroligt sköna drivet i Staffans trumspel. Indivisibility betyder odelbarhet och visst är bröderna Ljunggren odelbara.

 

Indivisibility är ett album som tål att lyssnas på om och om igen. Efter ett tag så äter sig de små melodierna in i sinnet och man vill bara ha mer av det rullande drivet.

 

Vinylutgåvan av albumet ges ut genom ett samarbete mellan skivbolaget Introspection och det lilla Uppsalabolaget Open Mind med vinylutgivning som sin specialitet. Den 15 mars kan man se och höra Trummor och Orgel spela på Katalin.

 

Mitt betyg för "Indivisibility" blir 8/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!

Recension: Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

Recension: De lokala körerna Vindhemskören och Vokalensemblen Uppslaget fick ihop ett pampigt jularrangemang med Anna-Lotta Larsson och Andreas Landegren i Missionskyrkan på självaste Sankt Nikolaus dag.

Recension: Många konserter är bra och en del är så bra att ord inte räcker för att beskriva upplevelsen. Eric Bibbs konsert på Katalin under torsdagskvällen var just en sådan.

Recension: Gabriel Kelley med band värmde Uppsalapubliken under ett par timmar. Med sin varma röst och innerliga och äkta musik med rötter i den amerikanska södern både vaggade och gungade han och bandet de lyckliga som tagit sig till UKK sal B. De bjöd bland annat på musik från det fantastiska självbetitlade albumet som släpptes i oktober.

Recension: På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

Recension: "Hej kära Uppsala!" sade sångerskan och bad oss att luta oss tillbaka och njuta av värme i kylan och ljus i mörkret. Sarah Dawn Finer gjorde ett stopp på första advent på UKK med sin turné "Winter songs".

Recension: Inför ett nästan utsålt konserthus sjöng och spelade Jakob Hellman uppbackad av fyra musiker. En nästan lite hyperaktiv Hellman underhöll också med långa underfundiga mellansnack med en hel del fyndig humor.