Skriv ut denna sida
Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus) Trummor & Orgels sjätte fullängdsalbum får högt betyg. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Trummor & Orgel "Indivisibility" release 2 mars

2018-03-01 - 01:11

Uppsalabördiga bröderna Staffan och Anders Ljunggren som spelar just trummor respektive orgel släpper sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" på fredag 2 mars.

 

Jag såg Trummor & Orgel live första gången 2006 när de var förband till Soundtracks Of Our Lives. Redan då imponerades jag av de två brödernas samspelthet och följsamhet i musiken som de skapar tillsammans. Sedan dess har de hunnit fram till sitt sjätte fullängdsalbum "Indivisibility" och har verkligen inte blivit mindre samspelta.

 

Att spela in musik i stort sett bara med trummor och orgel ger en viss begränsning, men trots det är deras musik spännande och ger mersmak. På det nya albumet spelar Staffan förutom trummor lite gitarr och Anders spelar även en hel del synt.

 

Trummor & Orgels musik har utvecklats men visst känner man igen deras karaktäristiska grundstil från tidigare album. De har skrivit albumets 9 spår och deras kompositioner håller genomgående hög klass. Anders snygga melodislingor på orgeln följs av Staffans mycket rytmiska och jazzaktiga trumspel med ett enormt driv som hela tiden för musiken framåt.

 

Det finns en känsla av 60 och 70-tal i musiken men det vimlar också av modernare sound i den omväxlande ljudbilden. Ibland är det rent danstempo som i svängiga "Debonair" och "Transcendence" med en basgång som får mig att tänka på Talking Heads. Jag kan också höra influenser av jazz, rock, pop och folkmusik i Trummor & Orgels ljudbild.

 

Bröderna Ljunggren besitter en mycket stor musikalitet. Jag imponeras av båda två men kanske främst av det otroligt sköna drivet i Staffans trumspel. Indivisibility betyder odelbarhet och visst är bröderna Ljunggren odelbara.

 

Indivisibility är ett album som tål att lyssnas på om och om igen. Efter ett tag så äter sig de små melodierna in i sinnet och man vill bara ha mer av det rullande drivet.

 

Vinylutgåvan av albumet ges ut genom ett samarbete mellan skivbolaget Introspection och det lilla Uppsalabolaget Open Mind med vinylutgivning som sin specialitet. Den 15 mars kan man se och höra Trummor och Orgel spela på Katalin.

 

Mitt betyg för "Indivisibility" blir 8/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.