Skriv ut denna sida
Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes) Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes)

Rod Melancon på väg till Uppsala

2018-01-18 - 05:00

Den 29-årige amerikanska musikern, Rod Melancon, som ursprungligen kommer från Louisiana är på väg till Sverige och Norge för sin första turné utanför USA.

 

Uppsala Nyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med honom häromdagen från Melancons nya hem i Austin, Texas.

 

Rod Melancon har ett efternamn som ska uttalas på lite franskt vis. Vilket beror på hans Cajun bakgrund. Uppvuxen i Louisiana så flyttade han till Los Angeles som 18-åring. Eftersom Rods mamma har en bakgrund inom teater så tänkte Rod först satsa på skådespeleri inom film och teater. Det passade honom inte så bra.

- Jag hade en gitarr med mig mest för att ha något att göra, berättar Rod. Han provade att skriva lite låttexter och komponera musik och fortsatte med det när han märkte att han hade en talang för det.

 

En av Rod Melancons första inspirationskällor var Elvis Presley. Fast det var från början inte för Elvis musik, utan för att Rod som andraklassare fick syn på en bild av Elvis och tyckte att han såg väldigt "cool" ut. Rod visste då inte vem Elvis var, men när han fick reda på det blev han nyfiken på Elvis musik och filmer.

- Jag fyller år den 16 augusti, samma datum som Elvis dog, berättar Rod. Vilken hisnande tanke det blev när jag fick reda på det, långt senare, fortsätter han. Det var inte Elvis som fick Rod att börja skriva musik utan Hank Williams.

 

Rod gav sin farfar en skiva med Hank Williams men började själv att lyssna och fascineras av berättelserna i texterna.

- Efter det gick jag igenom de alla, Townes, Kristofferson och John Prine och slutligen Springsteen berättar Rod.

 

IMG 4890-002

Rod Melancon (Foto: Sean Rosenthal)

 

De är alla viktiga influenser för honom och han för stolt traditionen vidare. Rod är också influerad av författarna Larry Brown och Cormac som skriver i genren som kallas "Southern Gothic", vilket också är namnet på Rod Melancons senaste album. Det är hans andra album för ett skivbolag men han har släppt några i egen regi innan det förra "Parish Lines" som kom ut 2014.

- Jag släppte en EP "Family Name" och jobbade tillsammans med Dave Cobb, inspelat två veckor innan Cobb producerade Southeastern med Jason Isbell.

 

Med sig på Skandinavien-turnén har Rod sin egen gitarrist Will Walden som är son till Snuffy Walden som var med i 70-tals bandet Stray Dog berättar Rod för mig. Eftersom det blir dyrt att ta över resten av bandet så lånar de in musiker från det svenska bandet Jetbone som bland annat turnerat med amerikanskan Hannah Aldridge tidigare.

 

Rod talar om för mig att han aldrig tidigare sett snö i verkligheten så det hoppas han på att få göra. Han undrar också om jag tror att hans motorcykeljacka i läder ska räcka mot kylan.

 

När jag talar om för Rod att jag tycker hans musik påminner om Springsteen och Mellencamp men även om Drive-By Truckers så instämmer han

- De är alla stora influenser och förebilder för mig.

 

Enligt Rod Melancons turnéschema så börjar turnén på Katalins Klubb Uffe i Uppsala den 23 januari för att sedan fortsätta till 17 platser i Sverige och Norge innan turnéavslut på Ankaret i Nynäshamn den 17 februari. Hela spelschemat kan ses på www.rootsymusic.se

 

Rod Melancon kan mycket väl bli en arvtagare till John Mellencamp och Bruce Springsteen. Det kan bara framtiden utvisa, men missa inte chansen att uppleva Rod Melancon live på små klubbspelningar. Det tänker i alla fall inte jag göra.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Recension: I dag vet nästan alla vem vem Plura är. Har man inte haft något tidigare intresse för Eldkvarns musik, har man förmodligen mött honom som tv-kock, mer eller mindre påklädd på överkroppen, eller i någon av de andra tv-produktioner han medverkat i. Eller i tidningsrubriker om kokain och annat. När han under lördagskvällen i sällskap med en trio musiker intog scenen på Katalin var det dock låtmakaren och sångaren Plura som stod i centrum.

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.