Skriv ut denna sida
Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes) Rod Melancon kommer till Uppsala. (Foto: Barry Grimes)

Rod Melancon på väg till Uppsala

2018-01-18 - 05:00

Den 29-årige amerikanska musikern, Rod Melancon, som ursprungligen kommer från Louisiana är på väg till Sverige och Norge för sin första turné utanför USA.

 

Uppsala Nyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med honom häromdagen från Melancons nya hem i Austin, Texas.

 

Rod Melancon har ett efternamn som ska uttalas på lite franskt vis. Vilket beror på hans Cajun bakgrund. Uppvuxen i Louisiana så flyttade han till Los Angeles som 18-åring. Eftersom Rods mamma har en bakgrund inom teater så tänkte Rod först satsa på skådespeleri inom film och teater. Det passade honom inte så bra.

- Jag hade en gitarr med mig mest för att ha något att göra, berättar Rod. Han provade att skriva lite låttexter och komponera musik och fortsatte med det när han märkte att han hade en talang för det.

 

En av Rod Melancons första inspirationskällor var Elvis Presley. Fast det var från början inte för Elvis musik, utan för att Rod som andraklassare fick syn på en bild av Elvis och tyckte att han såg väldigt "cool" ut. Rod visste då inte vem Elvis var, men när han fick reda på det blev han nyfiken på Elvis musik och filmer.

- Jag fyller år den 16 augusti, samma datum som Elvis dog, berättar Rod. Vilken hisnande tanke det blev när jag fick reda på det, långt senare, fortsätter han. Det var inte Elvis som fick Rod att börja skriva musik utan Hank Williams.

 

Rod gav sin farfar en skiva med Hank Williams men började själv att lyssna och fascineras av berättelserna i texterna.

- Efter det gick jag igenom de alla, Townes, Kristofferson och John Prine och slutligen Springsteen berättar Rod.

 

IMG 4890-002

Rod Melancon (Foto: Sean Rosenthal)

 

De är alla viktiga influenser för honom och han för stolt traditionen vidare. Rod är också influerad av författarna Larry Brown och Cormac som skriver i genren som kallas "Southern Gothic", vilket också är namnet på Rod Melancons senaste album. Det är hans andra album för ett skivbolag men han har släppt några i egen regi innan det förra "Parish Lines" som kom ut 2014.

- Jag släppte en EP "Family Name" och jobbade tillsammans med Dave Cobb, inspelat två veckor innan Cobb producerade Southeastern med Jason Isbell.

 

Med sig på Skandinavien-turnén har Rod sin egen gitarrist Will Walden som är son till Snuffy Walden som var med i 70-tals bandet Stray Dog berättar Rod för mig. Eftersom det blir dyrt att ta över resten av bandet så lånar de in musiker från det svenska bandet Jetbone som bland annat turnerat med amerikanskan Hannah Aldridge tidigare.

 

Rod talar om för mig att han aldrig tidigare sett snö i verkligheten så det hoppas han på att få göra. Han undrar också om jag tror att hans motorcykeljacka i läder ska räcka mot kylan.

 

När jag talar om för Rod att jag tycker hans musik påminner om Springsteen och Mellencamp men även om Drive-By Truckers så instämmer han

- De är alla stora influenser och förebilder för mig.

 

Enligt Rod Melancons turnéschema så börjar turnén på Katalins Klubb Uffe i Uppsala den 23 januari för att sedan fortsätta till 17 platser i Sverige och Norge innan turnéavslut på Ankaret i Nynäshamn den 17 februari. Hela spelschemat kan ses på www.rootsymusic.se

 

Rod Melancon kan mycket väl bli en arvtagare till John Mellencamp och Bruce Springsteen. Det kan bara framtiden utvisa, men missa inte chansen att uppleva Rod Melancon live på små klubbspelningar. Det tänker i alla fall inte jag göra.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!