Skriv ut denna sida
Los Angeles Guitar Quartet på UKKs stora scen. (Foto: Lebing Gong) Los Angeles Guitar Quartet på UKKs stora scen. (Foto: Lebing Gong)

Recension: Los Angeles Guitar Quartet

2017-10-15 - 03:20

Los Angeles Guitar Quartet är nyfikna på musik av olika genres och stilar. På lördagkvällens andra konsert i stora salen på UKK besökte de fyra eminenta gitarristerna Scott Tennant, Mathew Greif, John Dearman och William Kanengiser, Uppsala Internationella Gitarrfestival.

 

Vi fick följa med på en musikalisk resa genom århundraden som slutar med det första uppförandet utanför USA av Pat Methenys verk som är specialskrivet åt Los Angeles Guitar Quartet (LAGQ).

 

 5 Los Angeles Guitar Quartet 3

Scott Tennant, Mathew Grelf och William Kanengiser. (Foto: Lebing Gong)

 

De börjar med musik från Cervantes tid arrangerad av Kanengiser. Vi får höra härlig melodisk musik från renässansen. Scott Tennant trummar ibland på ett effektfullt sätt med naglarna på sidan av sin gitarr. William Kanengiser är även språkbegåvad.

 

Han hälsar oss välkomna med orden "God afton mina damer och herrar vi är glada att vara i Uppsala" på svenska.

 

 5 Los Angeles Guitar Quartet 2

Los Angeles Guitar Quartet. (Foto: Lebing Gong)

 

De fortsätter med Brandenburg konsert nummer 6. av J.S. Bach. De har spelat tillsammans sedan 1980 och det märks på deras enorma följsamhet och lyhördhet gentemot varandra. Samspelet är maximalt när de bollar tonerna mellan sig.

 

 6 LAGQ John Dearman

John Dearman. (Foto: Lebing Gong)

 

Vi får sedan höra brasiliansk musik. Först av Hermeto Pascoal som de beskriver som Brasiliens svar på Miles Davis. Det är musik med en jazzig framtoning. De trummar på gitarrena och John Dearman som spelar på en sjusträngad Thomas Fredholm gitarr får ett skönt jazzgroove på bassträngarna. Det låter som det är fler instrument än endast de fyra gitarrerna.

 

 6 LAGQ Mathew Grelf

Mathew Grelf. (Foto: Lebing Gong)

 

De fortsätter med musik av Villa-Lobos som de säger är en av de viktigaste kompositörerna för gitarrister. Det är verkligen fina harmonier vi får höra. Därefter följer en samba av Baden Powell som vi fick höra musik av under fredagskvällen också.

 

 6 LAGQ Scott Tennant 2

Scott Tennant. (Foto: Lebing Gong)

 

Efter en paus fortsätter de med musik av nyligen bortgångne australiern Phillip Houghton. Scott Tennant berättar att Houghton hade synesti och kunde höra olika ljud från olika färger. Han hittade olika opaler i den australiska naturen och skrev sedan musik utifrån deras färger.

 

Jag upplever musiken de spelar som fascinerande och mycket vacker. Ibland hör jag klanger från Asien i musiken.

 

 6 LAGQ William Kanengiser 2

William Kanengiser. (Foto: Lebing Gong)

 

Det sista stycket de ska framföra är musik som Pat Metheny skrivit speciellt till dem, Road to the Sun. De berättar att de träffade Pat Metheny på en gitarrfestival i Montanas Glacier National Park. Pat Metheny sa till dem att han ville skriva musik åt dem.

 

Det tog tre år på grund av Methenys fullbokade schema. Till slut fick de musiken och det visade sig att Metheny skrivit de olika till dem som individer och inte som gitarrist 1, 2, 3 och 4 utan till Scott, Bill, Matthew och John.

 

 5 Los Angeles Guitar Quartet 5

Los Angeles Guitar Quartet. (Foto: Lebing Gong)

 

Pat Metheny har länge tillhört en av mina favoriter och det är lätt att höra Methenys särprägel i musiken som de framför. Det är en 25 minuter lång helt enastående njutning att få höra och uppleva detta.

 

Vid en passage i musiken drar de sina plektrum utmed strängarna och gör andra små annorlunda ljud med sina gitarrer.

 

 6 LAGQ Scott Tennant 1

 Scott Tennant. (Foto: Lebing Gong)

 

Applåderna är som ett åskväder och hela publiken reser sig i bänkraderna och vill ha mer. Extranumret blir Tarantella av Horacio Salinas. Ett ja-rop hörs och det är tydligen Klaus Pontvik som blev lycklig. De tillägnar också honom sitt framförande som är helt fantastiskt.

 

 5 Los Angeles Guitar Quartet 4

 Los Angeles Guitar Quartet tackar publiken. (Foto: Lebing Gong)

 

Publiken klappar frenetiskt och vill ha mer och vi får det. De kommer in ytterligare en gång och nu får vi höra deras verkligen underhållande och roliga tolkning av Pachebels Kanon i d-dur.

 

Det är en väldigt speciell och fantastisk konsert vi har fått uppleva. Det blev en lång lördagskväll med osannolikt mycket fin musik och premiärer av olika slag.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.