Skriv ut denna sida
På onsdag öppnar årets upplaga av Uppsala internationella gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) På onsdag öppnar årets upplaga av Uppsala internationella gitarrfestival. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Fjortonde upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival

2017-10-09 - 02:40

Årets upplaga av gitarrfestivalen bjuder som vanligt på massor av spännande musik av skilda slag. Vad sägs till exempel om klassiskt, kubanskt, fingerstyle, brasilianskt, jazzfusion, tango och flamenco.

 

Uppsala XIV Internationella Gitarrfestival börjar på onsdag den 11 oktober då invigningskonserten med Sinfonity går av stapeln. Sinfonity är en orkester som består av ett femtontal elgitarrister. De tolkar klassisk musik på sitt speciella sätt. En häftig ljusshow utlovas också.

 

På torsdagen är det full aktivitet hela dagen med olika föredrag, masterclasses och en gitarrclinic av Frank Gambale. Kvällens konserter börjar med den klassiska virtuosen Dimitri Illarionov som har vunnit många prestigefyllda gitarrtävlingar. Kvällen fortsätter sedan med musik av ett helt annat slag när Frank Gambale och hans Soulmine entrar UKK:s scen. Sextetten spelar rockjazzfusion med inslag av soul.

 

På fredagen fortsätter det att sjuda av aktivitet i konserthuset med fler workshops med mera. Fotografen Pattie Boyd kommer att hålla föredrag och visa sina spännande bilder från sitt liv med George Harrison och Eric Clapton. Hon har varit gift med båda två. Hennes utställning, som började redan den 9:e september, finns att beskåda under hela festivalen och även några dagar efter den.

 

Det kommer att hållas en lunchkonsert med flera artister och senare kl 18 uppträder fingerstylespecialisten Igor Presnyakov, som med en gitarr kan låta som en hel orkester. Som gästartist kommer vi också att få uppleva den endast 12-åriga superbegåvningen Frano från Kroatien. Frano har redan hunnit med att turnera tillsammans med sin förebild Tommy Emmanuel. Frano kommer även att spela vid en lunchkonsert på lördagen.

 

Fredagen avslutas med Brasiliansk musik. Först inleder Marco Pereira som är en av de mest framstående brasilianska gitarristerna idag. Han gästspelar sedan tillsammans med Miriam Aida som bland andra har med sig den skicklige gitarristen Mats Andersson. De kommer att spela afro-brasilianska rytmer med influenser från reggae, jazz och pop uppblandat med lite svensk melankoli.

 

Lördagen fylls av olika föredrag och workshops samt en festivalmarket med olika aktiviteter för stora och små. International Young Talents Competition går av stapeln och en ung talang kommer att koras som vinnare. Lördagskvällens första konsert blir unika uruppföranden med musik av kubanen Leo Brouwer som också kommer att dirigera. Edin Karamazov, som är en av de mest framstående lutenisterna och även har samarbetat med Sting, kommer att spela tillsammans med stråkkvartetten Indra samt gitarrister.

 

Kvällens andra konsert blir med den hyllade Los Angeles Guitar Quartet som kommer att göra ett europeiskt uruppförande av musik som ingen mindre än Pat Metheny komponerat åt dem.

 

Söndagen bjuder också på många olika aktiviteter under dagen. Under både lördagen och söndagen pågår också en gitarrmässa med många olika utställare. Klockan 13 uppträder de båda klassiska gitarristerna Yan Kok och Hedvika Svendova som båda har vunnit International Young Talents Competition tidigare år.

 

Festivalens näst sista konsert blir av Noelia Mocada Trio som sjunger och spelar argentinsk tango. Festivalens sista konsert det här året hålls av den hyllade svenska flamencospelaren Robert "Robi" Svärd som är en av de få icke-spanska gitarrister som verkligen behärskar flamencon. Med sig har han dansare och andra gäster.

 

Ytterligare en gång har Stefan Löfvenius och Klaus Pontvik och deras medhjälpare lyckats sätta ihop ett spännande festivalprogram och det är bara att lyfta på hatten och tacka. Uppsalanyheter ser fram emot att närvara vid festivalen och rapportera så mycket som möjligt i ord och bild.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.