Skriv ut denna sida
Fröken Elvis från vänster Camilla Fritzén och Josefin Berge. (Foto: Peter Bohlin) Fröken Elvis från vänster Camilla Fritzén och Josefin Berge. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Kungen lever i "Fröken Elvis"

2017-10-07 - 23:32

Fröken Elvis gjorde ingen besviken när man levererade Elvistolkningar blandat med eget material på Katalin under lördagskvällen.

 

För fyra år sedan bildade fem kompisar från musikhögskolan bandet Fröken Elvis, sedan dess har man gjort succé med sina svenska tolkningar av Elvis Presley. Jag hörde bandet första gången live för drygt ett år sedan då man deltog i Parksnäckans Elviskväll.

 

IMG 6729

Sångerskan Camilla Fritzén. (Foto: Peter Bohlin)

 

Då bestod den bantade setlistan av tolv låtar varav åtta från det nyligen släppta debutalbumet bestående av just åtta låtar. När man kom till Katalin den här lördagen hade man en relativt nysläppt platta "Kungen och Vi" i bagaget.

 

Det nya albumet består precis som debutalbumet av åtta låtar men på den höstturné som man är ute på har man valt att ta med fem låtar varav "Casanova" och "Så misstänksam" är svenska tolkningar av Elvis Presleys "C.C Rider" och "Suspicious minds" den egna svenska tolkning av den irländska finstämda "Danny Boy" som i deras version tituleras som "Benjamin".

 

IMG 6764

Annelie Strindberg som ersättare för Lisa Bodelius. (Foto: Peter Bohlin)

 

I kvällens uppställning är två av de ordinarie medlemmarna ersatta av "vikarier", Sanna Andersson som bland annat spelar kontrabas var förhindrad av en egen teaterpremiär och ersattes för dagen av Rigmor Bådal. Lisa Bodelius på melodica som nyligen fått barn ersattes av Annelie Strindberg. Båda ersättarna gjorde det med den äran.

 

IMG 6773

Maria Olsson på trummor. (Foto: Peter Bohlin)

 

Bandets medlemmar delar på mellansnacket, man delar även friskt på instrumenten vilket gör att det kan vara svårt för den som ser bandet för första gången att hålla reda på vem som är vem.

 

Att man delar på instrumenten och har placerat ut en massa mickar på scenen är kanske en ljudteknikers svåraste uppgift att hålla reda på. Kristofer på ljudet hade dock järnkoll på sitt mixerbord och bjöd på ett klart och fint ljud från scenen.

 

IMG 6741

Rigmor Bådal på kontrabas. (Foto: Peter Bohlin)

 

Bandet frontas i huvudsak av Camilla Fritzén som i likhet med de övriga medlemmarna är en välutbildad musiker, hon bjuder genomgående på tonsäker sång och är kanske i sitt esse när hon framför "Psykopat" den svenska tolkningen av "Devil in Disguise".

 

IMG 7022

Josefin Berge på gitarr. (Foto: Peter Bohlin)

 

I ett av mellansnacken berättar Camilla Fritzén att det inte är helt lätt att få tillstånd att översätta Elvis Presleys låtar, det kan ta mellan 1-3 år vilket kanske förklarar att man i stora delar har samma repertoar som för ett år sedan med några undantag. För mig är det välkommet med nya inslag i setlistan och att man skrivit eget Fröken Elvis material är nog bra.

 

IMG 6825

Camilla Fritzen sång och Josefin Berge gitarr. (Foto: Peter Bohlin)

 

Kvällens setlista innehöll 16 låtar och jag räknade inte alla instrumenten som man använde men man spelade på allt från porslinsfigurer till Ukulele. Framträdandet präglades av humor, spelglädje och bra arrangemang, som extranummer framfördes "Always on my mind" eller "Jag glömmer aldrig dig".

 

IMG 7113

Fröken Elvis tackar publiken efter spelningen. (Foto: Peter Bohlin)

 

Efter att ha hört Elvis på svenska så "glömmer vi aldrig" Fröken Elvis. Bandet avslutar höstturnén den 15 oktober på Danderyds gymnasium. Bandet har bokningar långt in i 2018 men planeringen är inte helt klar, enligt bandets Josefin Berge. Hon ville dock inte svara på om man skulle bredda repertoaren med nytt material tills dess. Jag ser dock gärna några nya Elvistolkningar, eller nya Fröken Elvislåtar tills dess.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.