Skriv ut denna sida
Ellen Sundberg inledde Rolling Rootsy Revue 2014. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild) Ellen Sundberg inledde Rolling Rootsy Revue 2014. (Foto: Morgan Jansson, arkivbild)

Comeback för Rolling Rootsy Revue på Katalin

2017-07-07 - 23:38

Rolling Rootsy Revue gör comeback efter ett uppehåll under förra året. Det blir tredje gången som den kringresande Americana-festivalen gästar Uppsala och Katalin den 8 juli.

  

Det första året, 2014, bjöds det på artister som Israel Nash, Jason Isbell och Doug Seegers. År 2015 fick vi bland annat uppleva The Handsome Family, Justin Townes Earle och Judah and the Lion.

 

Årets upplaga av festivalen pågår mellan den 2-8 juli och stannar till på 6 orter varav Uppsala är det sista stoppet. Rootsy Music har även i år lyckats att få till ett mycket intressant och spännande startfält av artister.

 

Årets artister är North Mississippi Allstars med bröderna Cody och Luther Dickinson som spelar en rå och primitiv voodoblues. Rootsy legendaren Eilen Jewell kommer med sitt band. Hon är en av de första artisterna som Rootsy hade på turné. Svenska Ellen Sundberg och Richard Smitt kommer att uppträda tillsammans.

 

Yola Carter är ett brittiskt soulunder som Rootsy fick höra talas om efter hennes framträdande på AMA-festivalen i Nashville i september förra året. Hon var tidigare sångerska i americana/soulbandet Phantom Limb.


Dead Man Winter är frontmannen Dave Simonett från det populära folk-americanabandet Trampled By Turtles. Han satsar nu på sitt eget rockigare soloprojekt som han kallar Dead Man Winter. Northern Indians består Josef Eriksson och John Andersson från Piteå.

 

De har nyligen spelat in en EP där de hyllar Norrland och glesbygden. Aaron Lee Tasjan turnerade med Rootsy som soloakt under januari. Han besökte bland annat Klubb Uffe på Katalin där han gjorde succé. Nu återkommer han med fullt band.


A Choir of Ghosts är kanske mer Indie än Americana. Britten James Auger numera bosatt i västernorrland bildade duon i oktober tillsammans med Anna Gerdin. Som en värdig uppvärmning till Rolling Rootsy Revue spelar nya countrystjärnan Sam Outlaw på Klubb Uffe på Katalin den 4 juli. Fyra dagar senare på Katalin, den 8 juli är det alltså dags igen för Rolling Rootsy Revue.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Med en fyra spårs EP hyllar Uppsala-bandet Pelle Lundblad & The Steam Mill County Band musikern Tom Petty som gick bort 2017. EP:n kallar de Heartbreaking News, vilket det ju var för många när världen förlorade Tom Petty. Det är också en lek med bandnamnet The Heartbreakers.

Rod Melancon har just släppt sitt nya album Pinkville. Den 23 april kommer han att uppträda på Klubb Uffe, Katalin Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet samt fick en pratstud med Rod.

Recension: På torsdagskvällen besökte Jill Johnson och hennes band Katalin. De är ute på en klubbturné "My Remedy Tour" i samband med lanseringen av femspårs EP:n My Remedy.

Recension: Mikael Ramel och hans band besökte Kulturoasen i natursköna Håga på söndagseftermiddagen, deras spelning bjöd på stor variation med musik från en lång karriär.

Recension: Att specialisera sig på att enbart spela Pink Floyd-låtar är en minst sagt vansklig uppgift. Det finns få band i världen som har många fans som kan i stort sett varenda utgiven ton och därmed riskerar kritik för samtliga avvikelser från det brittiska originalet. Svenska P-Floyd är ett av dem, och på lördagkvällen mötte de publiken på Uppsala Konsert & Kongress.

Recension: "Vi skulle ju inte bli som dom. Vi vill något mer." Generation efter generation har fasat inför att bli vuxen och risken att bli likadan som de de sett ned på. Och punken var mer än många andra ungdomskulturer ett kraftfullt avståndstagande från vuxennormen.

På söndag 31 mars kommer Mikael Ramel Band Till Dej till Kulturoasen. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus fick en pratstund med Mikael Ramel inför turnestarten.

På fredag nästa vecka kommer punklegenderna KSMB till Uppsala och uppträder på Katalin vid Östra Station. Men det är inte på något sätt en vanlig konsert som publiken bjuds på.

Den amerikanska artisten Caleb Caudle startar sin första Skandinavien-turne på Hijazz Klubb i Uppsala. Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus intervjuade honom häromdagen, innan hans resa hit från Nashville.

Recension: På tisdagskvällen startade det amerikanska bandet Cordovas och den kanadensiska artisten Joe Nolan sin gemensamma turné med spelstart på Katalins Klubb Uffe.