Skriv ut denna sida
81-årige Kris Kristoffersson på UKK. (Foto: Morgan Jansson) 81-årige Kris Kristoffersson på UKK. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Kris Kristofferson en legendar med patina

2017-06-14 - 02:03

När Good Harvest och Kris Kristofferson uppträdde på Uppsala Konsert & Kongress på tisdagkvällen fick vi både höra änglalika röster och fantastiskt gitarrspel från Ylva Eriksson och Hanna Enlöf samt en levande legendar med mycket patina som levererade sina hits likt en mänsklig jukebox.

 

Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans bildar duon Good Harvest inledde kvällen. De sjunger vackert och väldigt tonsäkert och det är som att deras röster verkligen hör samman. Båda två är dessutom mycket spelskickliga gitarrister. I början av deras framträdande ser jag att kvällens huvudperson, Kris Kristofferson, står bakom ett draperi på sidan av scenen och iakttar dem. Jag ser honom nicka gillande. Det borde göra dem nervösa men det märks inte alls.

 

7D2 1491-copy-UN

Ylva Eriksson i Good Harvest. (Foto: Morgan Jansson)

 

De framför sina sånger med stor professionalitet och innerlighet. Vi får bland annat höra dem spela sin egna "Charly" och förstås deras paradnummer som är Joni Mitchells "Woodstock". De hyllar sin bakgrund från Dalarna genom att spela en polska som de komponerat till en dikt av Karin Boye. I slutet av deras framträdande så väver de passande in några strofer ur "Me and Bobby McGee".

 

7D2 1519-copy-UN

Hanna Enlöf i Good Harvest. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter ett uppehåll så kliver den snart 81-årige Kris Kristofferson ut på scenen. Han är rakryggad och klädd i en svart löst hängande skjorta med en svart T-shirt under, halskedja, svarta jeans och cowboyboots. Det är så vitt jag vet hans tredje spelning i Uppsala, 2010 var han på ett kokande varmt Katalin och 2012 på samma scen som i kväll.

 

7D2 1566-copy-UN

Kris Kristoffersson med sitt munspel. (Foto: Morgan Jansson)

 

Han har givetvis inte kvar skärpan i sin röst eller i gitarrspelet heller för den delen. Det är dock en stor poet med mycket patina som vi får höra rada upp hela 28 stycken ur sin låtskatt likt en levande jukebox. Vi får bland annat höra "Me and Bobby McGee", "Help me make it through the night", "Brooken Freedom Song" "Jody and the Kid", "Jesus was a Capricorn" och "Sunday Morning Coming Down". Så värst mycket säger han tyvärr inte mellan låtarna. Han borde ha massor av intressanta upplevelser att berätta men minnet sviker honom kanske. Han hinner nästan inte att avsluta en låt förrän han säger "Thank You" och plirar lite illmarigt mot publiken.

 

7D2 1575-copy-UN

Avskalat, charmigt och äkta med Kris Kristoffersson. (Foto: Morgan Jansson)

 

Ibland liksom väser Kristofferson fram texten och det rosslar rejält, men det hör till på något sätt och man berörs av det. Det är avskalat, mycket charmigt och äkta. Publiken hyllar sin gamla hjälte med stående ovationer. Han hinner inte av scenen innan han kliver tillbaka till mikrofonen och ger oss ett passande avsked med "Please don´t tell me how the story ends".

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.