Skriv ut denna sida
UKK rekryterar från Polar Music Prize. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) UKK rekryterar från Polar Music Prize. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

UKK rekryterar tungviktare inom svenskt musikliv

2017-06-09 - 00:09

Nu är det klart! Uppsala Konsert & Kongress rekryterar ett av svenskt musiklivs tyngsta namn: Esbjörn Mårtensson.

 

Artister som Nina Persson, Anna Ternheim, Neneh Cherry, Timbuktu, First Aid Kit, Peter Mattei, Peter Jöback, Ola Salo, Stenhammar Quartet, Kroumata, The Soundtrack of Our Lives, Ale Möller, Väsen, Gunnar Idenstam och många, många fler har den gemensamma nämnaren att de gjort oförglömliga tolkningar av polarpristagarnas musik, möjliggjorda av producenten Esbjörn Mårtensson.

 

I mitten av augusti börjar Esbjörn på Uppsala Konsert & Kongress programavdelning som teamleader och producent. Han kommer närmast från Polar Music Prize där han under de senaste 15 åren ansvarat för musiken på prisceremonierna på Konserthuset Stockholm.

– Jag är fantastiskt glad att få välkomna en av landets nyckelpersoner inom musik- och kulturproduktion till teamUKK. Tillsammans med Esbjörn kommer vi att säkra vår kvalitet, bredd och angelägenhet och därmed ytterligare stärka vår position nationellt och internationellt, säger UKK:s vd och konstnärliga ledare Lena Åberg Frisk och fortsätter: Det ska bli väldigt kul att se vad han tar med sig till UKK och vad vi tillsammans kan hitta på i framtiden.

 

Esbjörn är en av landets mest erfarna och drivna musikproducenter och projektledare med ett omfattande nätverk både i Sverige och internationellt. Han har jobbat i alla genrer, från klassisk musik, opera och musikal till folk, jazz och pop. Han har jobbat mycket med barn- och ungdomsfrågor inom musiklivet. Han har haft tunga uppdrag på Swedish Music Hall of Fame, varit verksamhetsutvecklare och ordförande i juryn på Framtidens Musikpris (RUM, Riksförbundet Unga Musikanter) och framgångsrikt drivit verksamheter som Stockholm Folk Festival, Svenska Gospelverkstaden och varit producent för Kgl. Musikaliska Akademien samt ansvarat för invigningen av Malmö Arena.

 

Esbjörn är dessutom utbildad trumpetare och hann spela i en mängd sammanhang - symfoniorkestrar, bluesband, bebopband och ett och annat coverband på afterski - innan hans intresse för kulturproduktion tog över.

Förutom nya UKK-medarbetaren Esbjörn Mårtensson består programavdelningen av producenten Stefan Holmström och produktionsassistenten Sara Högsten. Konstnärlig ledare är vd Lena Åberg Frisk.

 

– Det känns fantastiskt, roligt och utmanande. UKK har etablerat sig som ett av Sveriges främsta konserthus, ett möjligheternas hus. Detta vill jag bygga vidare på och utveckla tillsammans med kollegorna på UKK. Att göra fler spännande, angelägna evenemang med hög kvalité som gör skillnad för den som lyssnar och upplever, säger Mårtensson avslutningsvis.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.