Skriv ut denna sida
William Basinski på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson) William Basinski på UKK i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Ett flöde av ljud och ljus - William Basinski på UKK

2017-05-14 - 04:27

William Basinski uppförde sitt verk "A Shadow in Time (for David Robert Jones) i sal B på UKK under lördagskvällen. Vi får uppleva ett flödande ljudlandskap i kaskader av färgsprakande ljus.

 

Den 59-årige William Basinski influerades tidigt av minimalister som Steve Reich och Brian Eno. Han började redan på 70-talet att experimentera med loopar på kassettband. Ikväll ser han ut att använda ett mixerbord, en laptop och två rullbandspelare som han manövrerar på scenen.

 

5D3 0880-copy-UN

 

När Basinski kliver in på scenen i den nedsläckta lokalen är det ingen som ens hinner att applådera hans entré. Han talar om att han ska framföra ett rekviem för David Bowie och att vägen kan bli lite guppig men det är den nog på väg till dödsriket.

 

5D3 0844-copy-UN

 

Det flödar av ljus i olika färger i rökdimman i lokalen. Musiken börjar som sakta svallande vågor och känns spännande direkt från start. Man vet liksom inte vad som ska komma härnäst. Det är en stegrande och uppbyggande känsla i ljuden som vävs samman i en luftig ljudmatta. Om man låter sina sinnen vara öppna för ljud och synintryck så försätts man nästan i trans. Musiken ger mig ro och den känns oändlig på något sätt när den bara fortsätter och fortsätter att sväva fram i rymden. Det är svårt att inte låta flummig men det är faktiskt en sådan känsla man får av detta och en sinnesro.

 

5D3 0858-copy-UN

 

I de olika looparna så hör man olika saker. För egen del hör jag ljud som låter som röster, kyrkklockor, saxofon och syrsor. Jag hör nästan David Bowie och mina tankar går till hans album Low. Det känns som en fin hyllning till en av vår tids största musikhjältar som ju sorgligt nog lämnade oss förra året.

 

DSC02330-copy-UN

 

I motljuset på scenen påminner Basinskis lite magra gestalt och yviga hårsvall också om Bowie. Kanske är det bara jag som upplever just detta. Denna typ av minimalistisk repetetiv musik ger utrymme till många tolkningar och olika känslor. Inget är rätt och inget är fel, men det känns helt rätt för mig att uppleva detta och inte melodifestivalen som pågår samma kväll.

 

Alla bilder: Morgan Jansson

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, ukk, basinski, william

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.